În data de 16 iulie 2019, Secretariatul Executiv al Consiliul Consultativ SUERD, reprezentat de USH Pro Business, a organizat o nouă întâlnire de lucru a membrilor CC SUERD.
La dezbatere au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice: Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, reprezentanţi ai ADR Sud Muntenia, Agenţia pentru Arii Naturale Protejate, Federaţia Societatea Civilă Românească, Clubul Fermierilor Români, World Wide Fund For Nature Romania, Asociaţia Profesională a Urbaniştilor din România, reprezentanţi ai mediului academic şi universitar, asociaţii profesionale din domeniul agriculturii, firme de consultanţă şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.
Obiectivul principal al dezbaterii a fost generarea unei pepiniere de proiecte pe ariile prioritare ale strategiei SUERD şi difuzarea acestor propuneri în rândul membrilor Consiliului Consultativ şi a reprezentanţilor GLI în vederea implementării celor mai bune idei de proiecte.
Ideile de proiect prezentate în cadrul evenimentului au venit ca soluţii la probleme legate de mediu, respectiv la barierele împotriva exploatării eficiente a potenţialului agricol al României. Astfel, proiectele propuse au vizat aspecte legate de comasarea şi amenajarea terenurilor agricole şi forestiere, adoptarea unor mijloace de transport electrice pe Dunăre, conversia ecologică a deşeurilor în energie pentru transport în vederea protejării ecosistemului Dunării şi valorificarea stufului.
Pe lângă ideile de proiecte, în cadrul evenimentului au fost discutate şi idei care au vizat crearea unui grup de lobby în cadrul SUERD (un număr de ţări) care să promoveze obiectivele strategiei SUERD, crearea unui grup de reflecţie asupra modalităţilor de reducere a decalajelor şi asigurare a convergenţei economice, aspecte legate de mediatizarea strategiei, posibilitatea acordării de bonusuri acelor propuneri de proiecte care se dovedesc a fi eficiente la nivel naţional prin atingerea unor indicatori specifici strategiei. Alte aspecte aduse în discuţie în cadrul evenimentului au fost legate de necesitatea existenţei unor bune practici de etichetare a proiectelor SUERD, de implementare a unor mecanisme de susţinere a firmelor pentru a aplica pe noile linii de finanţare, de elaborare a unei metodologii de redactare pentru Planul de acţiune local/regional pe componenta de învăţământ şi de promovare a programului de studii – învăţământ dual – în localităţile limitrofe Dunării.
În contextul în care, în România, există foarte puţine firme cu experienţă în scrierea şi depunerea de proiecte direct la Bruxelles, a fost propusă implicarea Ministerului Fondurilor Europene în finanţarea de cursuri de informare pentru scriere de proiecte. (USH Pro Business – Evenimente, Comunicare şi Internaţionalizare • Str. Nicolae Iorga nr. 34-36, Bucureşti, sector 1 • Tel: +40 216 500 014 • E-mail: office@ushprobusiness.ro • www.ushprobusiness.ro)