Elanul (Alces alces) este cel mai mare membru al familiei Cervidae, având o apariţie impunătoare datorită dimensiunilor sale impresionante şi coarnelor uriaşe ale masculilor. Această specie trăieşte în pădurile boreale şi regiunile temperate reci ale emisferei nordice, fiind întâlnită în America de Nord, Europa şi Asia. Deşi este un animal erbivor, elanul joacă un rol crucial în ecosistem, influenţând vegetaţia şi servind ca sursă de hrană pentru prădătorii mari. În ciuda dimensiunii sale masive, elanul este un înotător excelent şi poate traversa lacuri şi râuri fără dificultate. În unele regiuni, populaţiile de elani sunt stabile, dar în altele sunt în scădere din cauza vânătorii excesive, a fragmentării habitatului şi a schimbărilor climatice. Prin această iniţiativă se încearcă salvarea speciei, echilibrarea habitatului din pădurile noastre şi educarea tinerei generaţii pentru viitor.
Nu cu mult timp în urmă, pe plaiurile moldave mai puteau fi întâlniţi elanii. Apoi, din cauza vânătorii, au dispărut. Acum „Asociaţia de Ecoturism din România” (AER) a lansat proiectul „Ţinutul Zimbrului: conservare, educaţie şi turism în Parcul Natural Vânători Neamţ” prin care se vor face primii paşi în procesul de reintroducere a speciei elan şi realizarea zonei educaţionale „Şcoala Pădurii”. Proiectul este finanţat prin programul „Verde pentru viitor”– ediţia 2.0, dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi Propark Fundaţia pentru Arii Protejate. Împreună cu Regia Naţional a Pădurilor (RNP) Romsilva – Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ (PNVNT), Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB) şi Asociaţia Mioritics (AM) se va implementa un model integrat de management al biodiversităţii, educaţie de mediu şi dezvoltare ecoturistică. „Revenirea elanului în Vânători Neamţ şi transformarea Centrului de Vizitare într-un hub educaţional de referinţă sunt exemple concrete că ecoturismul şi conservarea naturii vor genera beneficii reale pentru comunitatea locală prin diversificarea atracţiilor şi creşterea duratei medii de şedere a turiştilor”, a declarat Bogdan Papuc, manager de proiect AER.
Aducerea elanului (Alces alces) în habitatul natural al ariei protejate este un pas major pentru conservarea naturii din România, prin restaurarea proceselor naturale. „Elanii, alături de zimbrii eliberaţi tot în această zonă, pentru prima oară în România, în urmă cu mai bine de zece ani, vor contribui la restaurarea echilibrului ecologic şi vor menţine biodiversitatea locală”. Totodată, în diferite zone din parc vor fi realizate patru zone umede cu funcţia de adăpare pentru mamifere şi păsări şi de adăpost pentru amfibieni, reptile şi diferite tipuri de insecte. Acestea vor susţine protecţia faunei şi florei specifice zonei, promovând soluţii pentru atenuarea impactului schimbărilor climatice, susţin reprezentanţii asociaţiei. „Proiectul implementat în Parcul Natural Vânători Neamţ reprezintă o continuare a iniţiativelor demarate prin Programul „Verde pentru Viitor”, ediţia 1, consolidând în continuare eforturile de conservare a biodiversităţii şi dezvoltare a ecoturismului. După renovarea Centrului de Vizitare, realizată anterior, acum se adaugă noi îmbunătăţiri semnificative, inclusiv amenajarea unor noi instalaţii interactive şi crearea unei zone educaţionale extinse, denumită „Şcoala Pădurii”, care integrează Centrul de Vizitare, ţarcul de aclimatizare pentru zimbri şi elani, viitoarea pădure-parc şi grădina zoologică din proximitate”, a subliniat Bogdan Papuc. O altă activitate din cadrul proiectului este introducerea educaţiei de mediu în şcolile din judeţul Neamţ, iniţiativă care se va realiza prin elaborarea unui curs opţional pentru gimnaziu, dedicat valorilor parcului, prin implicarea a minimum 20 de profesori şi 400 de elevi în activităţi asociate şi prin organizarea unui concurs regional de proiecte, până la finalul anului 2026. Proiectul a început la data de 27 martie 2025 şi se va încheia pe 26 ianuarie 2027, iar bugetul total este de 7,78 milioane de lei. (George V. GRIGORE)
Surse: greennews.ro; goodnewsfromromania.ro; green.start-up.ro; destepti.ro; tinutulzimbrului.ro; wikipedia.org; propark.ro