Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră (CCOC) al Universităţii Spiru Haret, încă de la începutul pandemiei, a fost mijloc de sprijin, atât pentru studenţii, masteranzii şi absolvenţii săi, cât şi pentru publicul larg.
• Serviciile gratuite, oferite tuturor celor care au nevoie de sprijin, inclusiv personalului medical şi celor care lucrează în serviciile de urgenţă, s-au concretizat în şedinţe oferite, 98 la sută, telefonic
• În ceea ce priveşte serviciile de consiliere şi activităţile destinate studenţilor, masteranzilor şi absolvenţilor USH, de la începutul pandemiei, acestea s-au desfăşurat, 99 la sută, online sub forma întâlnirilor individuale şi de grup.
„Ca psiholog, aş spune că profilul persoanei care apelează la serviciile de consiliere şi psihoterapie, în general, este acela al individului care are capacitatea de a recunoaşte în primul rând faţă de sine că are nevoie de ajutor. Pe lângă această calitate mai are una la fel de importantă, are încredere în celălalt, cu alte cuvinte este capabil să îl învestească cu încredere pe profesionistul căruia i se adresează. Desigur că există în profilul său şi curaj, motivaţie şi dorinţă de mai bine.
În general studenţii sunt interesaţi de consiliere în carieră, de crearea unui traseu educaţional bine stabilit şi de dezvoltarea abilităţilor transferabile. În timpul pandemiei am putut observa construirea unui sentiment mai important de implicare civică, dezvoltarea sentimentului de responsabilitate, dar şi o mai mare deschidere pentru înţelegerea de sine.
Studenţii, masteranzii şi absolvenţii USH, dar şi elevii de liceu aflaţi în anii terminali, pot accesa serviciile CCOC pe bază de programare, atunci când vorbim despre şedinţe individuale. CCOC propune anumite teme pentru activităţile de grup, iar specialiştii noştri sunt mereu la dispoziţia studenţilor care pot propune activităţi de grup în funcţie de interesele lor. Activităţile CCOC sunt afişate pe site şi pe facebook şi sunt promovate la nivelul facultăţilor“, spune directorul centrului, psiholog dr. Victoria Stan.
Şedinţele de consiliere individuală durează 50 de minute şi doar rareori se întâmplă ca acestea să fie singulare, de obicei, studenţii revin atâta timp cât au nevoie, fără a avea o limită a numărului de şedinţe.