În perioada 24-25 octombrie 2024 a avut loc în frumosul oraş Cernăuţi, în Ucraina, cea de a XVIII-a ediţie a Festivalului – Concurs Internaţional de muzică populară românească „În grădina cu flori multe”, proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Spre deosebire de alte ediţii, la actuala s-a decis ca Marele Premiu – Trofeul Festivalului – să fie înmânat la trei participanţi, care s-au bucurat de cele mai mari aprecieri ale juriului, precum şi ale publicului. Marele Premiu la secţiunea vocal a fost înmânat Anastasiei Uncu din Vancicăuţi, la secţiunea instrumentişti de Marele Premiu s-a învrednicit micul trompetist din Culiceni, Andrei Chiţac. Ilona Amihalachioaie din Molniţa a primit Marele Premiu graţie măiestriei interpretative şi susţinerii din partea spectatorilor.
Astfel, colegii noştri de la Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi au desfăşurat una dintre cele mai de amploare acţiuni culturale din Regiunea Cernăuţi – ediţia a XVIII-a a Festivalului – Concurs Internaţional de Muzică Populară Românească ,,În grădina cu flori multe”, având ca obiective principale afirmarea, lansarea şi încurajarea tinerilor interpreţi, promovarea şi stimularea celor mai autentici şi mai talentaţi promotori ai cântecului şi dansului popular românesc, ca o mărturie a valorilor identitare şi a vieţii comunităţii în care trăiesc.
Acest eveniment, ca şi multe altele organizate de Centrul Bucovinean de Artă în ultimii ani, a cunoscut o remarcabilă creştere a audienţei cu ajutorul partenerilor media şi a devenit o sărbătoare de suflet a românilor din nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa şi nordul Basarabiei, dar şi o rampă de lansare a tinerilor interpreţi pasionaţi de muzica populară românească.
Organizatorii acestor evenimente culturale îşi doresc să sublinieze impactul şi relevanţa desfăşurării lor într-un spaţiu multietnic şi multicultural şi susţin că identitatea culturală este elementul definitoriu pentru om în viaţă. Partenerii în organizarea acestei acţiuni sunt animaţi de dorinţa de a susţine astfel de activităţi culturale pentru a-i ajuta pe copiii şi tinerii de etnie română din acest ţinut să-şi atingă aspiraţiile, fiind convinşi că, datorită acestui sprijin, dar şi elanului, ambiţiei şi dorinţei participanţilor, promovarea şi valorificarea comorilor populare româneşti vor avea succes.
Aşadar, se cuvine să-i felicităm pe toţi participanţii la acest frumos eveniment – concurenţi, artişti, membrii ai juriului sau specialişti invitaţi la simpozion, dar şi pe organizatori, deopotrivă, remarcând încă o dată dăruirea şi implicarea domnului Iurie Levcic, preşedintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi, dar şi preşedintele festivalului, un neobosit promotor al culturii şi tradiţiilor româneşti din Regiunea Cernăuţi, Ucraina. (George V. GRIGORE)
Surse: lyberti.com; propolitica.ro; timpromanesc.ro; romaniabreakingnews.ro; crainou.ro; suceavalive.ro; monitoruldedorna.ro; moldova.org;