,,Este întotdeauna o bucurie şi o emoţie să recunoşti semnul talentului, să vezi apărând în faţa ta un scriitor autentic.” Acestea erau cuvintele lui Daniel Rops, membru al Academiei Franceze, ce anunţau, în secolul trecut, apariţia unei mari cărţi: Dumnezeu s-a născut în exil, volum scris de atât de puţin cunoscutul, în ţara sa natală, Horia Vintilă, care a cucerit prestigiosul Premiu Goncourt, la Paris, la 21 noiembrie 1960. O emoţie similară am resimţit eu atunci când am descoperit un pictor de valoare incontestabilă, o sensibilitate aparte, o determinare puternică. Toate aceste calităţi şi multe altele aparţin Georgetei Monica Tornean, din Arad.
Sunt Georgeta Monica Tornean din Arad. Numele de fată a fost Nagy-Gyuris, un nume slovac (Duris), maghiarizat, iar numele Nagy (cel Mare) a fost ataşat fiind primit de bunicul meu pentru merite în război. Ca artistă am început să fiu cunoscută cu numele Tornean, după soţul meu. Sunt artist cu specializare în sculptură lemn, intarsie, tâmplărie şi arte vizuale; actual vicepreşedinte al Asociaţiei Artistice Ion Andreescu Arad. Sunt o artistă pasionată, cu talent artistic nativ, moştenit din familie. Talentul mi-a fost remarcat încă de mic copil, având astfel oportunitatea de a urma şcolile de artă plastică din Arad. Am o fire curioasă şi deschisă la tot ce este nou; impulsionată de spiritul creativ, experimentez cu plăcere diverse metode, tehnici şi materiale diferite. Întreaga mea viaţă este însoţită de creativitate în toate domeniile pe care le desfăşor, începând cu bucătăria, amenajarea locuinţei şi a spaţiului verde, vestimentaţia etc. Dar prima şi cea mai importantă activitate este creaţia artistică, lucrările de artă, prin care îmi exprim gândurile, impresiile şi emoţiile pe care le trăiesc. Lucrările mele sunt realiste sau cu înclinaţie spre suprarealism, ori figurativ. Ele reflectă întotdeauna starea mea interioară, emoţiile sau gândurile mele.
Pentru ce aţi ales pictura?
Pictura nu este singura formă artistică pe care o desfăşor, ci la fel de mult îmi place să sculptez în lemn sau piatră, să modelez cu diverse materiale, realizând sculpturi şi basoreliefuri. De asemenea, mă pasionează şi creativitatea în domeniul textil; introducerea mi-a făcut-o bunica mea Labas Iren, o croitoreasă foarte talentată, care făcea prezentări de modă în mai multe oraşe din România.
Ce tehnici, ce dimensiuni preferaţi în lucrul dumneavoastră?
Cel mai adesea folosesc tehnica în ulei pe pânză sau alte materiale, urmat de acuarelă pe hârtie, tehnica în acrilice pe diverse materiale; cu mare plăcere am descoperit şi tehnica pastelurilor uscate pe hârtie sau carton şi am şi câteva lucrări de pictură pe sticlă cu emailuri speciale pentru vitralii. Nu am preferinţe în privinţa dimensiunilor. Totul depinde de ideea pe care vreau să o realizez, şi/sau scopul lucrării ce urmează a fi executată. Lucrări de dimensiuni mai mari am doar în domeniul picturii pe perete, dar am proiecte şi pentru alte materiale pe care le pot folosi pentru lucrări de dimensiuni mai mari.
Ce ne puteţi spune despre dumneavoastră dincolo de pictură?
Am o fire visătoare, dar şi curioasă, pasionată de ştiinţă şi cunoaştere. Sunt spirituală, interesată de filozofia orientală, cum ar fi Budismul, dar şi alte forme ale spiritualităţii, din diverse culturi ale lumii, dar nu sunt religioasă. Iubesc logica şi raţiunea, îmi plac dialogurile cu persoane cultivate care au păreri proprii şi îmi place provocarea intelectuală sau creativă.
Unde vă vedeţi peste 10 ani?
Pentru că prefer să mă bazez pe ceea ce ştiu şi mai puţin pe lucruri incerte, nu vă pot da un răspuns foarte clar. Dar, având în vedere firea şi esenţa mea de artist, pot să vă spun că arta plastică va fi domeniul care mă va însoţi în întreaga mea viaţă.
Câteva gânduri pentru cititori…
Nu ezitaţi să vă îmbogăţiţi şi înfrumuseţaţi viaţa cu lucrări artistice de orice natură, pentru că suntem oameni şi ceea ce ne ridică deasupra celorlalte vieţuitoare ale Pământului este conştiinţa despre viaţa noastră şi nu doar instinctele primare sunt importante. Arta ne deschide orizontul spre o lume interioară a emoţiilor, a sentimentelor şi trăirilor, precum şi a viziunilor la care nu am putea avea acces. Este şi calea spre o înţelegere mai profundă, spre raţiune, filozofie, contemplare, toate laturi importante ale vieţii umane.
(Aristotel BUNESCU, https://agentiadepresaculturalasisportiva. wordpress.com/)