• Dezbateri la nivel european vizând propuneri de politici publice viabile pentru soluţionarea problemelor mobilităţii, ocupării şi antreprenoriatului în rândul tinerilor
• În perioada 10-11 octombrie, cu ocazia preluării preşedinţiei Iniţiativei Central Europeane (Central European Initiative – CEI) de către Italia, a avut loc la Roma, sub egida Institutului de Afaceri Internaţionale (IAI) şi Ministerului Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale din Italia, Forumul de dialog privind problemele cu care se confruntă tinerii europeni şi politicile publice necesar a fi implementate.
CEI este un forum de cooperare regională în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, înfiinţat la Budapesta în anul 1989, numărând în prezent 18 state membre, printre care şi ţara noastră. La 30 de ani de la înfiinţarea CEI, ţările membre încă se confruntă cu provocări similare atunci când vine vorba de dezavantajul globalizării economice, în ciuda diferenţelor de natură geopolitică şi economică.
În ultimul deceniu, o mobilitate din ce în ce mai mare a forţelor de muncă a permis tinerilor să se deplaseze în străinătate şi să acceseze noi oportunităţi. Deseori facilitată de ţările de origine sau de organizaţiile internaţionale, mobilitatea tinerilor a fost considerată un instrument de reducere a ratelor de şomaj, îmbunătăţind în acelaşi timp condiţiile individuale de muncă şi competenţele profesionale. Cu toate acestea, atunci când se transformă într-o „scurgere de creiere” a celor mai buni şi mai strălucitori profesionişti tineri ai ţărilor emitente sau se creează un deficit de forţă de muncă calificată, mobilitatea poate reduce şansele unei dezvoltări economice durabile şi corecte. Nu întâmplător, Agenda ONU pentru Dezvoltare Durabilă evidenţiază nevoia de a stimula politici corecte şi echitabile pentru ocuparea forţei de muncă, în special ocuparea în rândul tinerilor.
Globalizarea economică şi progresele tehnologice au condus la o deschidere excepţională a pieţelor şi la oportunităţi de afaceri mai mari. Cu toate acestea, noii antreprenori sunt adesea incapabili să concureze cu marile companii multinaţionale în ceea ce priveşte cifra de afaceri, productivitatea sau costurile. Fără reglementări, această tendinţă poate afecta cu siguranţă o concurenţă echitabilă, ducând la forme de monopoluri pe piaţă sau poziţii predominante în detrimentul iniţiativelor de afaceri noi şi relativ mici.
În acest cadru, celor 17 experţi invitaţi la eveniment li s-a cerut să analizeze politicile care ar trebui promovate de guvernele ţărilor membre pentru a echilibra ocuparea tinerilor şi mobilitatea, precum şi pentru a dezvolta antreprenoriatul.
Au participat experţi din ţări membre ale Uniunii Europene: Italia, Cehia, Polonia, Croaţia, Slovenia, Ungaria, Bulgaria şi România, dar şi din afara UE, precum: Serbia, Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord, Bosnia-Herţe-govina, Ucraina.
Din discuţiile purtate în cadrul panelului Mobilitatea şi ocuparea în rândul tinerilor s-au creionat următoarele propuneri de politici publice: sprijinirea extinderii şi implementării Cadrului European al Calificărilor (EQF) în întreaga Europă pentru creşterea mobilităţii şi facilitarea integrării pe piaţa muncii; realizarea unei convergenţe privind stabilirea salariului minim la nivel european; o politică socială comună şi o politică locativă comună la nivelul Uniunii Europene; acordarea unor granturi pentru tineri la nivel de UE pentru echilibrarea şanselor la nivel intracomunitar ş.a.
În cadrul panelului Antreprenoriat, concurenţă şi politici naţionale, experţii au subliniat importanţa creşterii investiţiilor pe fondul digitalizării industriei şi robotizării activităţilor economice, mutarea sarcinii fiscale de la forţa de muncă către ceilalţi factori de producţie, îmbunătăţirea sistemului educaţional, crearea unui parteneriat de tip „win-win” mediu de afaceri – mediu academic, prin implicarea efectivă a firmelor în formarea practică a viitorilor absolvenţi. De asemenea, a fost semnalată ca o prioritate în plan european îmbunătăţirea capacităţii judecătorilor şi procurorilor de a lupta împotriva corupţiei, fraudei şi evaziunii fiscale pentru un mediu economic sănătos.
Reuniunea se doreşte a fi prima dintr-un şir de întâlniri lucrative cu scopul cooperării între ţările membre, în vederea schimbului de bune practici, dar şi conştientizării factorilor decizionali la nivel naţional şi internaţional cu privire la necesitatea armonizării politicilor naţionale pentru convergenţă regională şi beneficiu reciproc. (Conf.univ.dr. Laura PATACHE, invitat participant în calitate de reprezentant al Universităţii Spiru Haret şi al Institutului Central de Cercetare)