Urmăresc şi eu, ca tot românul, evoluţiile candidaţilor la funcţia de Preşedinte al României. Din surse publice. Cât de respectată este această demnitate la noi constatăm/constat şi din întrebările adresate de unii jurnalişti. Cine şi cum trebuie să fie, ce trebuie să facă, când şi unde, cam toate întrebările curioase se înscriu sferei divertismentului. Jurnaliştii fie se amuză, fie ei înşişi nu ştiu, fie vor să facă rating/caterincă. Altfel, nu îmi explic. Nu insist. Fiecare dintre dumneavoastră aude, vede, apreciază!
Eu cred că ar trebui să o luăm cu începutul şi să notăm cunoştinţe simple, măcar acelea pe care le pretindem aspiranţilor la cetăţenia română. Până să se ajungă la întrebări de substanţă legate de realitatea geopolitică, diplomatică, economică, socială a României în interior şi în relaţiile internaţionale, eu, alegător român, aş vrea să aflu dacă numeroşii candidaţi ştiu Constituţia României, Imnul României, istoria României în datele ei esenţiale, geografia fizică şi economică a ţării, valorile culturale ale României, domeniile în care românii au fost deschizători de drumuri în tehnică, ştiinţe teoretice, artistice, momentele diplomatice istorice din devenirea României, tradiţii şi obiceiuri specifice… Cunoştinţe şi abilităţi pentru care să nu fie obligaţi să apeleze la „consilieri”. Cred că toate acestea, împreună cu multe altele, fac parte din Fişa Postului Preşedintelui României!
Oriunde vrei să te angajezi, măcar teoretic, ţi se prezintă o Fişă a postului, în care se precizează sarcinile şi responsabilităţile, standardele de performanţă, caracteristicile, aptitudinile, abilităţile, relaţiile ierarhice etc, pe care o semnezi şi pe care trebuie să o respecţi.
Cine este angajatorul în cazul Preşedintelui? Poporul, care acţionează prin reprezentantul său ales, Parlamentul României. Ştiu ce spuneţi! Dar noi alegem! Nu poate veni oricine, chiar de bună credinţă afişată, să ne ceară votul şi noi să-l oferim. Trebuie să ne convingă că ştie, că vrea şi că poate!
Până acum, prea puţini au ştiut să răspundă la întrebările (puţine) care au legătură cu Fişa Postului Preşedintelui. Amestecul în sarcinile altor instituţii/puteri ale statului, încălcarea rigorilor propriilor sarcini au determinat, în aceşti ani de după 1989, decădere, vinovaţi fără vină, hoţi fără prihană, moralitate îndoielnică, sărăcie fizică şi morală, educaţie scăpătată, sănătate bolnavă, minciună, sperjur… vorba unui preşedinte de două mandate „România eşuată”.
Pledez pentru respectarea fişei postului de către fiecare, indiferent de poziţia avută, la orice nivel, pledez pentru cunoaştere şi competenţă, pledez pentru muncă şi modestie, pledez pentru asumarea cu maximă responsabilitate a unui rol de care în mare parte depinde viaţa fiecăruia dintre noi. Să-i examinăm pe candidaţi! Cine trece testul?! (Mioara VERGU-IORDACHE)