First Kings of Europe este rezultatul unui proiect fără precedent, iniţiat în urmă cu şase ani sub coordonarea Field Museum. Expoziţia, prezentată în SUA (New York, Chicago) şi Canada (Gatineau), reprezintă un demers cu totul aparte, de anvergură extraordinară, iniţiat de Field Museum (Chicago, SUA) în colaborare cu alte peste 25 de muzee din zona Europei de Sud-Est şi Centrale. În cadrul expoziţiei First Kings of Europe este prezentată, împreună cu alte exponate din colecţii muzeale din ţările amintite, o selecţie de peste 90 de artefacte pre- şi protoistorice – datând din perioada neoliticului, a epocii bronzului şi până în a doua epocă a fierului – provenite din colecţiile unor muzee româneşti. Sunt prezentate o serie de descoperiri arheologice de primă importanţă din România, precum: „Soborul zeiţelor” de la Poduri, tezaurul de la Moigrad (selectiv), tezaurul de la Brad, depozitul de obiecte din bronz de la Apa, tezaurul de la Sarasău, tezaurul de la Perşinari (selectiv), tezaurul de la Hinova (selectiv), depozitul de obiecte din bronz şi fier de la Tărtăria (selectiv), inventarele mormintelor princiare getice de la Agighiol şi Peretu (selectiv).
„Unul dintre cele mai aparte şi speciale lucruri despre această expoziţie este colaborarea internaţională care a făcut posibilă realizarea proiectului expoziţional First Kings of Europe (Primii Regi ai Europei)”, afirmă dr. William Parkinson, curator al Field Museum şi al acestei expoziţii. „Expoziţia a fost realizată în parteneriat cu 11 ţări, cărora li s-au alăturat Statele Unite ale Americii şi Canada, şi 26 de muzee diferite. Multe dintre obiectele culturale nu au fost niciodată expuse în afara ţărilor de origine, iar unele nu au fost expuse vreodată! Expoziţia First Kings of Europe este un prilej unic de a vedea reunite aceste obiecte culturale”.
Tematica expoziţiei explorează modul în care societăţile agrare preistorice au evoluat către cele mai vechi regate tribale din Europa. Cele peste 700 de obiecte culturale din expoziţie datează din neolitic, epoca cuprului, epoca bronzului şi epoca fierului. Cele mai semnificative artefacte prezentate se referă la unele dintre cele mai vechi inventare funerare de aur, seturi de podoabe din aur din depuneri cu caracter votiv, un coif getic din argint aurit şi coroana de aur a unui principe trac, alături de alte capodopere ale artizanilor preistorici, precum armuri, arme, podoabe şi unelte, dar şi obiecte din ceramică şi piatră.
Expoziţia este structurată în patru mari secţiuni: (1) Un teritoriu dinaintea regilor: perioada neolitică; (2) Prima epocă aurită: epoca cuprului; (3) Noi rute ale puterii: epoca bronzului şi (4) Naşterea regalităţii: epoca fierului. Parcursul expoziţional este dezvoltat printr-o scenografie aparte, care îmbină etalarea obiectelor cu elemente grafice, video şi audio. Expoziţia First Kings of Europe marchează un moment aparte de cooperare culturală între state din America de Nord şi Europa de Sud-Est, într-un timp contemporan al unor oportunităţi fără precedent de a explora începuturile istoriei în această parte a lumii prin noi perspective.
Organizarea expoziţiei este posibilă în parte printr-un grant major acordat de National Endowment for the Humanities: Democracy demands wisdom. De asemenea, această expoziţie prezentată la Field Museum este posibilă datorită sponsorului major Discover şi susţinerii financiare asigurate de America for Bulgaria Foundation. Expoziţia este însoţită de un catalog amplu ilustrat, editat de Field Museum of Natural History (Chicago) şi publicat de UCLA Cotsen Institute of Archaeology Press.
„Vizitând expoziţia exploraţi ascensiunea la putere a primilor regi şi regine ai Europei antice şi descoperiţi modul în care comunităţile agricole egalitare au dezvoltat puterea, inechitatea şi ierarhia pentru prima dată. Călătoriţi înapoi în 5000 î.Hr. pentru a descoperi ce unelte, arme şi sculpturi rituale ne pot spune despre viaţa în primele societăţi din Balcani. Aventuraţi-vă prin rutele comerciale care au modelat lumea aşa cum o cunoaştem astăzi! Cufundaţi-vă în ceremoniile epocii în timp ce priviţi un altar neolitic şi auziţi focul trosnet al unei simulări de rug funerar în mărime naturală. Vedeţi topoarele, săbiile şi coroanele preţioase care i-au transformat pe războinici în membri regali şi au schimbat pentru totdeauna structura societăţii!”
Expoziţia „First Kings of Europe” reuneşte lucrările şi poveştile a 26 de muzee şi 11 ţări din sud-estul Europei. Repere principale ale expoziţiei: cele mai vechi obiecte de aur create de om, cunoscute sub numele de „comoara de la Varna”, create acum peste 6.000 de ani; capodopere ale epocii bronzului, ale fabricării de săbii şi armuri; coroana de aur strălucitoare a unui prinţ trac, cu o coroană de frunze de aur (simbolul Pomului Vieţii şi al omului ca frunză ce creşte şi cade la pământ, supusă renaşterii periodice) şi figura lui Nike, zeiţa victoriei; celebra „Comoara Borovo” de sfinx (stăpânul tainei) şi pahare de băut în formă de cal, parte dintr-un set de festin deţinut cândva de regele Kotys I; peisaje video, audio şi sonore multimedia create pentru a vă scufunda în ritualurile ceremoniale ale acestei epoci. Prin expunerea fibulelor tip „ochelar” se afişează şi un simbol important, respectiv, trecerea de la Timpul cel vechi la Timpul cel Nou (moment cosmic ce se întâmplă la intervale mari de timp) sau Pragurile timpului. Şi şarpele încolăcit este un astfel de simbol. În aceste momente ale pragului, timpul se suspendă (curg împreună cele două timpuri), iar omul vede „dublu” şi pare ameţit (zeul Bachus, sau Dyonisos). Acum timpul apropiindu-se de final „se grăbeşte”, dar va veni Timpul cel nou, care se va desfăşura mai lent.
Revenind, „Field Museum” din Chicago afirmă că este recunoscător ministerelor, institutelor de cercetare şi susţinătorilor entuziaşti ai Primilor Regi ai Europei din următoarele ţări şi le mulţumeşte din suflet partenerilor noştri din muzeu: Albania (Muzeul de Arheologie din Tirana/Institutul de Arheologie); Bosnia şi Herţegovina (Muzeul Naţional al Bosniei şi Herţegovinei); Bulgaria (Muzeul Naţional de Istorie; Muzeul Regional de Istorie Ruse; Muzeul Regional de Istorie Varna); Croaţia (Muzeul Arheologic din Zagreb); Ungaria (Muzeul de istorie din Budapesta; Muzeul Déri; Muzeul Naţional Maghiar; Muzeul Koszta József; Muzeul Móra Ferenc; Muzeul Munkácsy Mihály; Muzeul Szent István Király); Kosovo (Muzeul Naţional al Kosovo); MUNTENEGRU (Muzeele şi Galeriile din Podgorica); Macedonia de Nord (Institutul pentru Protecţia Patrimoniului Cultural şi Muzeul Bitola; Institutul pentru Protecţia Monumentelor Culturii şi Muzeului Prilep; Muzeul Instituţiei Naţionale – Gevgelija); România (Muzeul Judeţean Buzău; Muzeul de Istorie Naţională a Olteniei; Muzeul Naţional de Istorie a României; Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei; Complexul Muzeal Judeţean Neamţ; Muzeul Culturii Gumelniţa); Serbia (Muzeul Naţional al Serbiei); Slovenia (Muzeul Naţional al Sloveniei).
Astfel, regii unor vechi regate dunărene îşi vor devoala comorile celor de dincolo de ocean, prezentându-şi astfel tot ceea ce aveau mai valoros ca operă şi meşteşug, chiar înainte de ridicarea pe valea celui mai lung fluviu de pe glob a maiestuoaselor şi nemuritoarelor piramide. (George V. GRIGORE)
Surse: mnir.ro; muzeulgumelnita.ro; istorieveche.ro; fildmuseum.org; chicagostarmedia.ro; croatiaweek.com; suntimes.com; ajaonline.org; thetravel.com; uic.edu; cbsnews.com; mnm.hu; buzaumedia.ro; livescience.com; theolimpian.com; amazon.co.uk