• Lansarea volumului I al trilogiei Calvarul românilor în lupta pentru eliberare şi întregire naţională, semnat de prof.univ.dr. Viorica Moisuc. Invitaţi: Viorica Moisuc, Valentin Ciorbea, Alexandra Cernoff, Adrian Ursu, Dorel Buşe, Dorin Suciu, Nechita Runcan, Marian Zidaru, Delia Voicu, Traian Laurenţiu Hristea
Ediţia din acest an a Târgului de carte Gaudeamus – Radio România, desfăşurată exclusiv online a reuşit să mute obişnuita forfotă dintre standuri, aglomeraţia din faţa rafturilor, în mediul virtual, care, deşi practic nelimitat, tinde să devină neîncăpător pentru zecile de evenimente, lansări de carte, mese rotunde, dezbateri, ateliere, lecturi cu public. Stângăciile ediţiei de anul trecut, inerente oricărui început, sunt acum amintire: ne familiarizăm cu toţii, din ce în ce mai mult, pe zi ce trece, cu realitatea prezumabilă percepută comod, din fotoliul de acasă, prin ecranul laptopului. Ceea ce nu s-a schimbat, însă, este dragostea de carte dovedită de sutele de mii de accesări ale platformelor puse cu generozitate la dispoziţie de organizatori.
În acest an, Editura Fundaţiei România de Mâine şi-a propus să înceapă seria lansărilor de carte la Târgul Gaudeamus cu o lucrare de excepţie: primul volum al trilogiei Calvarul românilor în lupta pentru eliberare şi întregire naţională. Monumentala lucrare semnată de prof.univ.dr. Viorica Moisuc, este un reper al istoriografiei româneşti, fiind scrisă cu aplombul şi rigurozitatea cercetătorului dedicat trup şi suflet meseriei sale. Toate cele trei volume ale cărţii vor constitui un punct de referinţă al Colecţiei Centenarul Marii Uniri, iniţiată în urmă cu trei ani de editură.
Ceea ce face pasionantă lectura oricărei cărţi scrise de doamna profesor Viorica Moisuc este în primul rând un uriaş efort documentar bazat pe documente inedite, puţin cunoscute de public sau chiar de specialiştii domeniului. Se poate vorbi, apoi, de curajul de a invoca personaje despre care am fost obişnuiţi să vorbim în şoaptă, cărora ne-a fost greu să le rostim numele. Ei bine, doamna profesor Moisuc nu vorbeşte în şoaptă. Faptele prezentate de domnia sa în rândurile pe care le scrie au autenticitatea adevărului bazat pe cercetarea izvoarelor ascunse ale unei istorii scrise aproape întotdeauna de învingători. Această carte, care acoperă peste trei secole de istorie a poporului român (1600-1914), priveşte faptele din perspectiva celor care, fără a fi învinşi, au fost nevoiţi să-şi potrivească ceasul după interese dincolo de priorităţile lor. Şi ar mai fi ceva: o extraordinară aplecare spre valorile româneşti, un patriotism măsurat, calm şi curat, fără accente patriotarde. Distinsa autoare face ca strigătul de durere al unor evenimente care au strivit sau ciuntit spiritul românesc să sune demn şi vertical în tragismul lor. De fapt, scriind această carte, doamna profesor lasă să se înţeleagă că trăieşte până în cea mai ascunsă fibră calvarul prin care a trecut naţiunea română, calvar pe care nu îl vede încă încheiat.
I-am mărturisit doamnei profesor, într-o discuţie pe care am avut-o în urmă cu scurtă vreme, că documentele scoase din tainiţele neştiute ale arhivelor, jurnalele, memoriile, reprezintă o comoară pe care are datoria de a o pune între filele cărţilor pe care le scrie, pentru a o lăsa mărturie generaţiilor care îşi vor cunoaşte şi păstra în acest fel rădăcinile. Mai ales
că personajele istorice capătă dimensiuni nebănuite prin dezvăluirile revelate de documente ascunse. Lectura devine astfel un exerciţiu al mirării sincere: istoria predată la şcoală, cu didactică osârdie, pare să nu mai fie ceea ce credeam a fi. Textele autoarei au menirea de a ridica un văl de pe ochii celor obişnuiţi să buchisească despre eroismul sau trădarea unor personaje tratate şi prezentate schematic. Ni se demonstrează încă o dată că între alb şi negru există milioane de tonuri de gri, că evenimentele pe care le traversează o naţiune au faţete modelate cu şiretenie de cei care se erijează în interpreţi ai faptului istoric. Cronicarul poate fi mincinos sau corect, iar interpretarea slovelor sale este o problemă dificil de rezolvat, pentru că este dictată de interesul politic sau economic de moment. Ceea ce reuşeşte doamna Viorica Moisuc prin lucrările sale este tocmai această superbă separare a politicului de izvorul istoric pur, ceea ce ne apropie mult de adevăr.
Impresionanta lucrare al cărei prim volum a fost lansat pe data de 10 martie 2021, volum care va fi urmat de alte două reprezintă primul pas în îndeplinirea datoriei despre care vorbeam mai devreme. Iar pentru Editura Fundaţiei România de Mâine a fost şi va fi în continuare o colaborare onorantă. Vom reveni în numerele următoare cu ecouri ale acestei lansări, dar şi cu detalii ale celorlalte evenimente programate în cadrul Târgului de carte Gaudeamus – Radio România. (Dragoş CIOCĂZAN)