Flori peste tot, în tablouri, dar și în mâinile artistei care pictează atât de frumos… Când scriu aceste rânduri, mă gândesc la titlul unei poezii celebre. Se numește Imn frumuseții și este semnată de Charles Baudelaire. La rândul meu, doresc astăzi să dedic un alt imn frumuseții. Un imn dedicat armoniei cu care sunt pictate tablourile semnate de Felicia Pană.
M-am întrebat mereu, de unde vine oare această prospețime? Explicația este următoarea. Lucrează cu cei mici. Prospețimea tablourilor sale vine din privirile copiilor. Ele sunt mereu pline de lumină, de bucuria cunoașterii. Veți avea ocazia și dumneavoastră, dragi cititori, să vedeți superbele sale tablouri după un dialog introductiv.
Vă rugăm să vă prezentați.
Sunt absolventă a Școlii de Arte Timișoara, specialitatea pictură și artă decorativă. M-am îndreptat către această școală în ideea de a învăța să pictez, apoi am descoperit că îmi este firesc să pictez, iar această activitate a devenit o obișnuință în viața mea. Pictura, pentru mine, a avut și un scop terapeutic ajutându-mă să depășesc o perioadă dificilă.
Ce tehnici folosiți? Ce subiecte abordați în tablourile dumneavoastră?
Îmi place să pictez în acrilic și acuarelă, floral sau floral abstract și să admir și alte picturi ale colegilor mei artiști, creații expuse în galerii, în muzee sau virtual. Din experiența profesională în lucrul cu copii și tineri am învățat că activitățile creative îi ajută să se relaxeze, să se organizeze eficient, să își dezvolte abilitățile de comunicare, să socializeze mai ușor și să se înțeleagă pe ei mai bine, pentru că o bună cunoaștere de sine conduce la o orientare școlară și profesională adecvată personalității lor în formare.
Cum a fost anul 2021 legat de arta dumneavoastră?
Din punct de vedere artistic a fost un an plăcut. Diminețile calde în care am flori proaspete și o pânză pe care să mă exprim sunt o încântare.
Ce visați pentru anul 2022, dar și pentru următorii ani?
În artă, fluxul creativ este foarte important. Odată ce l-ai surprins trebuie să știi să îl menții, altfel creezi sacadat ceea ce îți aduce o stare de nemulțumire interioară de genul: „puteam să creez azi, dar nu am creat pentru că trebuia să spăl rufele sau orice altceva.” Atunci când vine, acea stare de creație trebuie lăsată să se manifeste. Să fie deci creație și în acest an!
Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lumea artei, lumea în general?
Informatizarea a revoluționat accesul la informația culturală, dar și cea științifică. În tot acest context unora le-a fost greu să distingă între calitate și imitație, însă în cele din urmă oamenii realizează ce este superficial și ce este esențial.
În general, îmi doresc pace. Dacă până acum la concursurile de frumusețe concurentele menționau acest cuvânt pentru a impresiona juriul și audiența, iată că în prezent cuvântul „pace” primește un sens profund și o dorință colectivă prin care oamenii își exprimă opinia față de anumite evenimente. Pace!
Vă mulțumesc frumos!
Felicia Pană are multe calități evidente pentru a se afirma puternic în lumea artelor plastice. Viziunea sa coloristică îi permite să realizeze lucrări de valoare ce pun în lumină minunata creație divină: florile multicolore și înmiresmate. Felicitări din toată inima! Sperăm să mai avem ocazia să admirăm noi și noi tablouri semnate de Felicia Pană.
Aristotel BUNESCU,
https://agentiadepresaculturalasisportiva.wordpress.com/