Proiectul „Viitor Oltenia-Competenţele VIITORului pentru studenţi din Sud-Vest OLTENIA”
CONFERINŢĂ DE INFORMARE ŞI CONŞTIENTIZARE
Conferinţa de informare şi conştientizare s-a organizat în data de 27 martie 2025 la sediul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Economice şi Administrative Craiova, din strada Vasile Conta nr. 4, începând cu ora 1400, atât fizic cât şi online, şi s-a adresat studenţilor de la programul de studii Contabilitate şi Informatică de Gestiune -CIG.
Evenimentul se înscrie în cadrul proiectului „Viitor Oltenia-Competenţele VIITORului pentru studenţi din Sud-Vest OLTENIA”, proiect cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul Social European + prin Programul Educaţie şi Ocupare. Valoarea totală eligibilă este de 4.930.659,98 lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă 4.858.334,76 lei. Beneficiarul proiectului este Universitatea „Spiru Haret” a cărui contribuţie este de 72.325,22 lei.
Analiza a fost realizată prin colectarea şi examinarea anunţurilor de joburi publicate pe eJobs în ultimele 30 de zile, concentrându-se pe posturile care se adresează persoanelor cu studii în Contabilitate şi Informatică de Gestiune.
Printre posturile frecvent întâlnite se numără:
• Contabil junior/senior
• Economist
• Auditor
• Specialist în raportare financiară
• Consultant ERP
• Analist financiar
• Contabil în departamente de taxe şi impozite
Salariile variază în funcţie de experienţă şi locaţie, pornind de la 3.500-5.000 lei net pentru poziţiile entry-level şi ajungând la peste 8.000 lei net pentru poziţiile senior.
Beneficiile oferite includ tichete de masă, asigurare medicală, bonusuri de performanţă şi posibilitatea de a lucra remote sau hibrid.
Nevoile existente pe piaţa muncii în domeniul Contabilitate şi Informatică de Gestiune:
- piaţa muncii din acest domeniu este într-o continuă evoluţie, iar angajatorii caută tot mai des specialişti care combină cunoştinţele tradiţionale de contabilitate cu abilităţi digitale avansate. Printre nevoile identificate se numără:
- automatizarea proceselor contabile – cererea pentru specialişti care cunosc soluţii de automatizare şi inteligenţă artificială aplicate în contabilitate este în creştere;
- utilizarea avansată a ERP-urilor – angajatorii preferă candidaţi familiarizaţi cu sisteme precum SAP, Oracle, Dynamics 365;
- analiza datelor financiare – capacitatea de a interpreta date şi de a furniza rapoarte financiare precise devine o competenţă esenţială;
- cunoaşterea reglementărilor fiscale internaţionale – companiile multinaţionale caută contabili care înţeleg legislaţia internaţională şi principiile contabilităţii IFRS;
- flexibilitate şi adaptabilitate la noile tehnologii – implementarea soluţiilor digitale necesită specialişti capabili să se adapteze rapid la schimbări tehnologice.
Conferinţa a trezit mult interes în rândul studenţilor, dovadă numărul mare de participanţi (40 studenţi – în format fizic şi 15 studenţi – în format online). La conferinţă au fost prezenţi şi numeroşi experţi contabili, experţi bancari, directori de instituţii în fonduri europene. La sfârşitul conferinţei numeroşi studenţi şi-au exprimat acordul de a face parte din grupul ţintă al proiectului.