Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Spiru Haret s-a înfiinţat în anul 2015 prin fuzionarea celor trei facultăţi cu specific economic din Bucureşti, respectiv: Facultatea de Management Financiar-Contabil (înfiinţată în anul 1991), Facultatea de Marketing şi Afaceri Economice Internaţionale (înfiinţată în anul 1996) şi Facultatea de Finanţe şi Bănci (înfiinţată în anul 2002).
Facultatea organizează programe de studii universitare de licenţă în domeniile marketing, management şi contabilitate, care s-au desfăşurat cu succes, iar absolvenţii au urmat cursuri de masterat şi doctorat la universităţi de prestigiu din ţară şi străinătate. Aceste programe de studii universitare de licenţă sunt Marketing, Management şi Contabilitate şi informatică de gestiune.
Planurile de învăţământ destinate studiilor universitare de licenţă sunt armonizate cu standardele ARACIS în vigoare la nivelul anului universitar 2018-2019, precum şi cu planurile de învăţământ de la alte instituţii de prestigiu din Uniunea Europeană.
În anul universitar 2018-2019 funcţionează programe de studii universitare de masterat în domeniile Contabilitate, Marketing şi Finanţe, respectiv: Audit financiar contabil (AFC); Contabilitatea agenţilor economici şi a instituţiilor publice (CAEIP); Marketing şi relaţii publice în afaceri (MRPA); Managementul şi finanţarea proiectelor publice şi private (MFPPP) şi Valorizarea patrimoniului prin marketingul proiectelor culturale (VPMPC).
Recent, în luna noiembrie 2018, a fost încadrat, de către ARACIS, în domeniul de studii Management, programul de studii universitare de masterat Managementul integrat al afacerilor (MIA), astfel încât absolvenţii programului de studii Management vor putea continua pregătirea de specialitate în managementul afacerilor. Directorul programului de studii universitare de masterat Managementul integrat al afacerilor (MIA) este conf.univ.dr. Mariana Iatagan, specialist în domeniul Management, prodecan al facultăţii.
Departamentul de Ştiinţe Economice al facultăţii organizează periodic diferite eveni-mente cu caracter ştiinţific şi academic, la care sunt invitaţi studenţi şi masteranzi alături de cadre didactice, cercetători şi oameni de afaceri. Un eveniment de mare interes în rândul cadrelor didactice şi al studenţilor, Zilele Bibliotecii la Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti, a avut loc în perioada 24-26 octombrie 2018. Cu această ocazie a fost lansată oferta pentru studenţii şi masteranzii noştri de a accesa gratuit bazele de date puse la dispoziţie de către Universitatea Spiru Haret. Astfel, pot fi citite, gratuit şi comod, cursuri, manuale şi articole care sunt indexate în bazele de date internaţionale.
În cadrul Departamentului de Ştiinţe Economice există colective de cercetare, care, alături de activitatea de la proiecte şi teme, elaborează manuale şi cursuri universitare pentru studenţi şi masteranzi. Ca o noutate în domeniul academic, în planurile de învăţământ, începând cu promoţia 2018-2019, a fost introdusă disciplina de Etică şi integritate academică. La începutul lunii ianuarie 2019 va apărea pentru prima data cursul având această temă, Etică şi integritate academică, elaborat de un colectiv format din nouă cadre didactice, coordonat de decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice Bucureşti, prof.univ.dr. Zenovic Gherasim. Acest volum, cu caracter de cercetare, prezintă normele de bună conduită şi procedurile destinate respectării acestora, care vin, atât în sprijinul procesului educaţional, cât şi al cercetării şi inovării. Etica şi buna conduită în învăţământ şi în activitatea de cercetare ştiinţifică constituie probleme de interes şi actualitate în contextul gobalizării.
Conducerea Facultăţii şi a Departamentului de Ştiinţe Economice încurajează permanent activitatea de cercetare, promovarea de noi proiecte de cercetare, teme individuale sau colective, care pot fi pregătite pe baza volumelor şi revistelor existente la bibliotecă, dar mai ales prin accesul direct la bazele de date facilitate prin conexiunea la internet şi calculatoarele instalate în sălile de lectură. Astfel, studenţii şi masteranzii sunt invitaţi să participe la ediţia 2019 a competiţiilor JA internaţionale de antreprenoriat şi să participe la competiţia JA Business Plan Challenge 2019, cu scopul de a-şi dezvolta spiritul antreprenorial şi de a interacţiona cu tineri antreprenori din alte domenii de activitate. Competiţiile JA sunt cele mai mari competiţii europene de antreprenoriat, adresate tinerilor care doresc să dezvolte un concept de business – JA Business Plan Challenge 2019 – şi să îl testeze ulterior pe piaţă, prin lansarea şi conducerea unei afaceri pilot sau a unui start-up, împreună cu prietenii şi colegii lor – JA Company of the Year 2019.
La Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti se remarcă o bună implicare a studenţilor şi masteranzilor în activitatea de cercetare, la activitatea cercurilor ştiinţifice, dar şi la conferinţele anuale, alături de cadre didactice şi cercetători; de asemenea, ei dovedesc un real interes pentru participarea la proiecte finanţate din fonduri europene. (Prof. univ. dr. Luminiţa IONESCU, directorul Departamentului de Ştiinţe Economice)