Programele de studii cele mai căutate la facultăţile economice sunt Management şi Contabilitate şi informatică de gestiune (CIG), deoarece cunoştinţele acumulate de către absolvenţi sunt necesare şi utile pentru găsirea unui loc de muncă sau iniţierea unei afaceri, în activitatea practică. La aceste programe de studii sunt prezentate noţiuni de specialitate cu privire la contabilitate, management, finanţe, marketing, economie, informatică, programarea calculatoarelor, sisteme informatice pentru asistarea deciziei etc.
În ultimele decenii, finanţările din fonduri europene au constituit o oportunitate deosebită pentru tinerii antreprenori, care au ocazia să îşi pună în valoare talentul, imaginaţia, puterea de muncă şi energia de care dau dovadă. Însă, gestionarea unei afaceri s-a dovedit dificilă fără cunoştinţe de specialitate în domeniul contabilităţii, managementului, gestiunii financiare şi utilizării sistemelor informatice. Acestea sunt câteva dintre motivele care au determinat tinerii antreprenori din România să caute programele de studii Management şi Contabilitate şi informatică de gestiune ale Facultăţii de Ştiinţe Economice Bucureşti, Universitatea Spiru Haret, unde pot învăţa sau aprofunda cunoştinţe de specialitate pentru a deveni manager de firmă, director financiar, contabil şef sau, cel mai sigur, antreprenor de succes. Prezentăm în cele ce urmează impresii ale studenţilor şi absolvenţilor Facultăţii de Ştiinţe Economice Bucureşti, argumente pentru a urma cursurile acestei unităţi de învăţământ.
„Numele meu este Mario Tache, sunt student în anul II la specializarea Contabilitate şi informatică de Gestiune. Am hotărât să urmez această facultate după ce am fost pus în dificultate, în repetate rânduri, de lipsa cunoştinţelor din domeniul contabilităţii şi finanţelor. Un lucru pe care îl apreciez la această facultate este calitatea şi sinceritatea profesorilor. Venim dintr-un sistem educaţional „eficient” în crearea oamenilor fragili, unde singurul mod de învăţare este mecanic, curiozitatea nu mai este de mult un motiv declanşator pentru a-ţi aprofunda studiile, iar empatia pentru oamenii diferiţi este inexistentă. Am înfruntat realitatea acestor deficienţe în timpul anilor de facultate! Am fost întâmpinaţi cu înţelegere şi profesionalism. Mulţumesc în special doamnei prof.univ.dr. Luminiţa Ionescu, pentru răbdarea şi sprijinul acordat.”
„Sunt Marius Solomon, sunt student în anul III la programul de studii Contabilitate şi informatică de gestiune. Vreau să mulţumesc tuturor cadrelor didactice de la acest program pentru efortul depus, pentru sfaturile inspirate, bunăvoinţa şi înţelegerea de care au dat dovadă pe parcursul anului II de studiu. Deşi condiţiile au fost mai dificile, prin participarea la cursuri şi examene online, organizarea a fost fără cusur, informaţiile trimise la timp, iar cursurile şi examenele s-au desfăşurat în condiţii optime. În mod deosebit, vreau să mulţumesc doamnei profesor Luminiţa Ionescu, domnului profesor Eugen Ghiorghiţă şi domnului profesor Cristian Uţă, pentru că m-au motivat şi îndrumat spre acest program de studii, dându-mi şansa de a descoperi posibilitatea unui nou mod de dezvoltare, atât personală, cât şi profesională, alături de profesori cu o vastă experienţă în domeniu şi o foarte bună pregătire profesională, care mi-au inspirat dorinţa să explorez noi tărâmuri şi să evoluez în domeniul profesional.”
„Mulţumesc din suflet pentru tot sprijinul acordat de către toţi profesorii pe care i-am avut la cursuri. Jos pălăria şi pentru conducerea instituţiei! Recomand cu drag prietenilor, cunoştinţelor, această facultate.” (Florin Popescu, absolvent 2020, CIG)
„Am avut parte de o experienţă frumoasă alături de colegi şi cadre didactice de excepţie. Oameni cărora le mulţumesc pentru tot! Pe perioada pandemiei, cadrele didactice au intrat online cu noi, ajutându-ne cu informaţii utile în tot ceea ce trebuia să ştim. Sunt oameni responsabili, deschişi să ajute, cu o experienţă vastă şi claritate în exprimare. În ceea ce priveşte licenţa, îi mulţumesc doamnei conf. univ.dr. Lăcrămioara Hurloiu, un om care m-a sprijinit şi mi-a ridicat moralul, atunci când cedam, şi mi-a oferit sprijinul profesional, pentru a finaliza cu bine lucrarea, lucru care s-a şi întâmplat. Au fost trei ani frumoşi cărora le voi duce dorul.” (A. Musca, absolventă 2020, CIG)
Din impresiile exprimate de către studenţi a rezultat că anii de facultate sunt un beneficiu, fie la sală, fie în sistem online, iar rezultatele foarte bune obţinute de studenţi se datorează şi disponibilităţii cadrelor didactice, şi materialelor de studiu existente la bibliotecă, librărie, dar mai ales pe platforma educaţională Blackboard.
Succesul programelor de studii Management şi Contabilitate şi informatica de gestiune au determinat numeroşi absolvenţi să continue studiile la programele de master în domeniul contabilităţii, unde se remarcă programele Audit Financiar Contabil (AFC) şi Contabilitatea agenţilor economici şi a instituţiilor publice (CAEIP). Ambele programe de studii universitare de master beneficiază de echivalarea cu examenul de admitere la stagiu în vederea obţinerii calităţii de expert contabil. Astfel, conform Protocolului încheiat cu Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România – CECCAR., absolvenţii acestor programe de studii universitare de master beneficiază la cerere, în termen de trei ani de la absolvire, de echivalarea studiilor cu examenul de admitere la stagiu la CECCAR, pentru a deveni contabil profesionist şi a deschide cabinet pe cont propriu. Prezentăm în cele ce urmează câteva impresii ale absolvenţilor programelor de master:
„Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti este o facultate de viitor cu oferte variate de specializări şi programe de studii, cu profesori bine pregătiţi şi cu multă experienţă în domeniu. Materialele de studiu sunt bine structurate, fiind utile în specialitatea pentru care te pregăteşti. Programul facultăţii este pliat pe nevoile studentului, dispune de multe informaţii care te vor ajuta în completarea cunoştinţelor sau în acumularea unora noi, pe care le poţi folosi în viitor. Fiind o facultate particulară, taxele sunt foarte accesibile comparativ cu alte facultăţi, dispune de spaţiu de studiu şi platformă online. Recomand această facultate cu toată încrederea! Succes!” (masterand Cristina Petrovie)
„Mă numesc Lica Sîrbu şi sunt absolventă a programului de master CAEIP, care m-a ajutat în activitatea profesională de contabil. În prezent sunt stagiar la CECCAR şi voi deveni expert contabil. Mulţumesc domnilor profesori care m-au îndrumat şi încurajat! Mult succes tuturor!”
„Mă numesc Daniela Hriscu şi sunt absolventă a programului de masterat Contabilitatea agenţilor economici şi a instituţiilor publice. Acest master m-a ajutat foarte mult să îmi aprofundez cunoştinţele în activitatea profesională de contabil. În prezent sunt stagiar la CECCAR şi voi deveni expert contabil. Pe această cale ţin să mulţumesc tuturor cadrelor didactice de la acest program de masterat pentru sprijinul, înţelegerea şi efortul depus în pregătirea masteranzilor, în mod special doamnei prof.univ.dr. Luminiţa Ionescu, care mi-a fost îndrumător la lucrarea de disertaţie şi care m-a încurajat să devin expert contabil.”
„Sunt Mihai Comşa, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice Bucureşti, specializarea CIG, şi, anul acesta, absolvent al programului de master Audit Financiar Contabil din cadrul aceleiaşi facultăţi. Încă de la primele cursuri, din anul întâi de facultate, am fost impresionat de cadrele didactice, majoritatea doctori în domeniile domniilor lor, de modul modern de abordare şi susţinere a cursurilor, de comportamentul profesionist, dar totodată prietenos, chiar dacă faţă de mulţi dintre ei chiar eram mai în vârstă. Dintre toţi profesorii pe care am avut onoarea să îi am ca îndrumători, vreau să menţionez şi totodată să mulţumesc, pentru sprijinul acordat prin coordonarea ştiinţifică a lucrărilor de licenţă şi disertaţie, doamnei prof.univ.dr. Luminiţa Ionescu. Cursurile domniei sale de Contabilitate Publică şi de Audit Public Intern mi-au plăcut cel mai mult şi totodată le găsesc deosebit de folositoare în profesia mea actuală. De asemenea, vreau să mulţumesc doamnei conf.univ.dr. Floarea Georgescu, care ne-a susţinut la modul de întocmire a lucrării de disertaţie, iar cursul Doctrine şi Deontologia Profesiei Contabile reprezintă o adevărată şcoală de viaţă cu privire la comportamentul etic şi profesional pe care trebuie să îl aibă profesioniştii contabili, toţi economiştii şi oamenii, în general.
„Mulţumim domnilor profesori pentru aceşti ani petrecuţi în facultatea dumneavoastră, ulterior devenită şi facultatea noastră. Aţi dat dovadă de înţelegere, răbdare în ceea ce priveşte activităţile academice, dar şi în ceea ce ne priveşte pe noi, studenţii şi ulterior masteranzii dumneavoastră. Aceste etape din viaţa noastră au trecut, împreună ne-am adaptat noilor condiţii sociale şi am învăţat să ne preocupe viitorul. Orele de curs şi de seminar au fost captivante, atât modalităţile noi de predare, cât şi pregătirea profesională a cadrelor didactice au determinat captarea atenţiei studenţilor şi o participare activă în cadrul activităţilor universitare specifice.” (Valentin P, absolvent program de master AFC).
„Ca absolventă a programului de master Audit Financiar Contabil, recomand viitorilor studenţi să urmeze cu încredere acest program. Disciplinele parcurse în cei doi ani, cât şi profesionalismul şi dedicaţia profesorilor reprezintă punctul forte al acestui master.” (Mădălina A, absolvent program de master AFC).
„Mă numesc Marilena Iacob şi sunt masterand în anul II la programul Audit Financiar Contabil. Participarea la acest program de master este pentru mine o experienţă extraordinară, un mod de dezvoltare personală şi profesională, prin acumularea de competenţe şi cunoştinţe noi de la profesori cu un ridicat nivel de profesionalism şi o experienţă vastă în domeniul economic, alături de un colectiv de masteranzi cu experienţă în domeniul economic, colectiv motivant în dorinţa mea de a-mi lărgi orizontul profesional. Doresc să mulţumesc tuturor cadrelor didactice de la acest program pentru înţelegerea, sprijinul şi consilierea acordate în anul I de studii şi, în mod special, doamnei profesor Luminiţa Ionescu, care m-a motivat să mă înscriu în acest program de master şi m-a îndrumat permanent prin sfaturi utile, dar şi prin exigenţa profesională de care dă dovadă, calităţi pentru care o consider un model de comportament, prestanţă şi erudiţie.”
La finalul anilor de studii de licenţă sau de master, absolvenţii şi-au exprimat dorinţa de a menţine contactul cu Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti şi profesorii, respectiv, de a participa şi la alte programe de studii sau conferinţe care se regăsesc în oferta Universităţii Spiru Haret. ( Prof.univ.dr. Luminţa IONESCU, director al Departamentului de Ştiinţe Economice Bucureşti)