Serbarea de Crăciun 2023
Miercuri 20 decembrie 2023, la sediul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, s-au reunit într-un moment sărbătoresc studenţi, cadre didactice, elevi invitaţi, pentru a celebra în avans Sărbătoarea Naşterii Pruncului Iisus, respectiv Crăciunul. Serbarea de Crăciun din acest an a fost realizată la iniţiativa şi cu organizarea lector univ. dr. Loredana Bănică, director de Departament, şi cu implicarea conducerii, reprezentată prin conf. univ. dr. Beatrice Manu, decan al F.P.S.E.
A fost o seară magică pentru toţi participanţii (artişti, organizatori şi public). Momentele artistice au fost pregătite atent şi au inclus în special colinde, interpretate de grup de copii, dar şi de adulţi – studenţi ai facultăţii. În interpretarea unor studenţi de la F.P.S.E. care au beneficiat de îndrumare muzicală s-au putut audia genuri diferite de muzică: colinde laice şi religioase, muzică tradiţională românească, uşoară pop, etno, dance, rock, latino, vocală cu acompaniament instrumental la orgă. Lucrările incluse în program au respectat specificul tematic al Sărbătorii Crăciunului.
Glasuri de copii au deschis programul serii, iar puritatea lor a încălzit sufletele auditoriului, în întâmpinarea Sărbătorilor Creştine de iarnă. Astfel, un grup de copii, de la Şcoala Gimnazială nr 46 din Bucureşti, invitat la propunerea conf. univ. dr. Sebastian Chirimbu, au interpretat cu însufleţire două colinde. „Împreună cu cei 20 de pitici din Şcoala Gimnazială nr.46 (Bucureşti), ca parte a programului de activităţi „Şcoala Altfel”, am cântat, am colindat, ne -am bucurat să cunoaştem colegi mai mari care se pregătesc să devină dascăli şi…am promis că revenim şi anul viitor. Piticii exploratori au fost extrem de entuziasmaţi de programul derulat!” – a declarat domnul Sebastian Chirimbu.
Sărbătoarea Crăciunului constituie prilej de bucurie şi de celebrare a datinilor exprimate prin colinde, cântări laice şi religioase. Cum în tradiţiile şi obiceiurile de iarnă de la români manifestările implică întreaga comunitate (copii, tineri, vârstnici), după introducerea în Serbarea Crăciunului susţinută de elevi, am avut ocazia să ne bucurăm de momente artistice de calitate în interpretarea unor studenţi ai Facultăţii.
La propunerea şi sub coordonarea conf. univ. dr. Crinuţa Popescu, studenţii: Anca Pandele (anul I – programul de studii Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar – P.I.P.P.), Alexandra Stoica (anul I – programul P.I.P.P.), Gabriel Onilă (anul I – programul Psihologie IFR) au susţinut momente artistice specifice Sărbătorii Creştine, respectiv, colinde de Crăciun cântate în grup, interpretări solistice vocale de muzică tradiţională românească şi de muzică uşoară vocală, precum şi vocal-instrumentală.
Muzica însoţeşte omul în toate situaţiile vieţii, de bucurie sau chiar de tristeţe. Folclorul aduce în lumină specificul poporului, credinţe, valori, trăiri. Publicul s-a bucurat de colinde, dar şi de muzică tradiţională românească şi s-a unit la horă, în interpretarea studentei Anca Pandele, laureată a unor concursuri de interpretare tradiţională.
Muzica uşoară, cu diversitatea ei de genuri şi stiluri, este mijloc de exprimare a trăirilor diverse, fiind audiată – în general – de un public larg. Astfel, muzica uşoară internaţională nu a lipsit din program. Cei prezenţi s-au putut bucura de cântece din repertoriul rock al trupei Queen şi al lui Bon Jovi, în interpretarea studentei Alexandra Stoica, absolventă a Liceului de Muzică „Dinu Lipatti” şi câştigătoare a concursului „New Kids on The Rock”.
Performanţa vocală şi instrumentală implică har, dar şi ani de studiu dedicat. Când este însoţită de acompaniament instrumental, muzica vocală are valoare sporită în transmiterea mesajului, aşa cum am putut constata din interpretarea studentului Gabriel Onilă. Continuator al tradiţiei muzicale din familie, Gabriel Onilă a urmat cursurile Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii „Spiru Haret” şi interpretează deopotrivă vocal şi instrumental. Repertoriul său bogat, divers şi bucuria de a transmite emoţie prin arta muzicală au ridicat publicul la dans în mod repetat.
Momentele artistice din serbare au fost apreciate cu aplauze entuziaste. O seară cu emoţii mari, cu muzică de calitate, joc, bucurie, spectacol ce rămâne la loc de cinste în amintirea tuturor participanţilor, care au plecat cu inimile pline de lumină. (Conf. univ. dr. Crinuţa POPESCU)