Proiectul „Imaginar Kolectiv”
Expoziţia CRONOTIPII
„Cronotipii” porneşte de la o întrebare esenţială: cum se trăieşte timpul înăuntrul nostru, acolo unde nu există unităţi de măsură, ci doar senzaţii, ritmuri şi amintiri? În cadrul proiectului „Imaginar Kolectiv”, această întrebare capătă forme vizuale distincte în lucrările Carlei Schoppel, Andrei Cornea, Evgheniei Gritscu şi Marius Adrian.
Prin colaj, fotografie şi ceanotipie, expoziţia devine un spaţiu de reflecţie asupra timpului interior – acel timp subiectiv, elastic, care se dilată sau se comprimă în funcţie de emoţii, memorie şi atenţie. Lucrările nu ilustrează timpul, ci îl evocă: prin texturi, straturi şi lumini, artiştii construiesc fragmente care par desprinse din vis, din nostalgie sau din clipa prezentă suspendată.
„Cronotipii” propune un dialog între psihologie şi artă. Fiecare piesă devine un prilej de introspecţie, o invitaţie de a observa cum imaginea vizuală poate accesa straturi profunde ale trăirii. Timpul nu mai este linear, ci se învârte în cercuri, se frânge, se întoarce, se dizolvă.
În acest sens, expoziţia nu oferă răspunsuri, ci creează un cadru poetic în care privitorul este chemat să simtă – să devină participant activ la procesul de percepţie şi resemnificare. Fiecare lucrare e o fereastră către o lume interioară, dar şi o oglindă a propriei noastre relaţii cu timpul.
Vernisaj:
Data: 7.05.2025. Ora: 12:00 PM
Loc: Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Corp A, Etaj 3, Campus Didactica
Ediţia a II-a a Conferinţei Internaţionale „Abordări inovatoare în psihologie şi ştiinţele educaţiei”- IAPES
„Pasul împreună pentru sănătatea mintală”.
Ediţia a II-a a Conferinţei Internaţionale „Abordări inovatori în psihologie şi ştiinţele educaţiei”- IAPES, găzduită de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea „Spiru Haret”, Bucureşti, are loc în data de 14 mai 2025.
Tema ediţiei din acest an este „Pasul împreună pentru sănătatea mintală”. În scopul de a prezenta contribuţii relevante cu impact asupra vieţii comunităţii, organizatorii doresc, de asemenea, să sublinieze că ştiinţele sociale şi umane pot contribui cu adevărat la bunăstarea grupurilor sociale şi nu au scopul doar de a propaga idei într-un mediu academic elitist, un turn de fildeş, orb la problemele cotidiene.
Subiectele puse în dezbatere sunt:
• Dependenţa şi sănătatea mintală
• Intervenţii clinice şi psihoterapeutice pentru sănătatea mintală
• Sănătate mintală – Prejudecăţi şi stigmatizare
• Profesori şi elevi/studenţi – Sănătatea Mintală în Educaţie
Limba conferinţei este engleza, iar toate rezumatele vor fi publicate în volum. De asemenea, textul integral al lucrărilor selectate va fi publicat în „Journal of Communication and Behavioral Sciences” http://anale.spiruharet.ro/behav-sci/about, indexat în CEEOL, EBSCO şi Ulrich’s Periodicals Directory.
În cazul participării fizice la conferinţă, responsabilitatea pentru cazare revine participanţilor.