Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Bucureşti a organizat, pe platforma meet.google.com/vrm-tpmp-zdk, în data de 10 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, un nou eveniment în cadrul proiectului ATELIER:
Terapia sistemelor familiale interne – modelul sistemic de armonizare a conflictelor interioare –
Invitat: Roxana ALEXANDRU, psiholog clinician şi psihoterapeut
Dezbaterea cu tema Terapia sistemelor familiale interne – modelul sistemic de armonizare a conflictelor interioare – şi-a propus să susţină nevoia studenţilor, viitorii specialişti, de a descoperi conceptele de bază ale Internal Family Systems (IFS), un model terapeutic dezvoltat de Richard Schwartz, bazat pe ideea că mintea noastră este alcătuită din multiple părţi interioare care coexistă în cadrul unei structuri organizate, asemănătoare unei „familii”. Aceste părţi pot avea roluri diferite, iar interacţiunile lor pot influenţa emoţiile, comportamentele şi relaţiile noastre.
Un element central al IFS este conceptul de Sine Central – acea parte autentică, echilibrată şi plină de resurse din fiecare persoană, capabilă să ghideze procesul de vindecare şi armonizare interioară.
Părţile sunt de trei tipuri:
1. Managerii: părţile care încearcă să menţină controlul şi să evite durerea.
2. Pompierii: părţile care reacţionează impulsiv pentru a distrage atenţia de la suferinţă.
3. Exilaţii: părţile care poartă traume şi emoţii reprimate.
Scopul terapiei IFS este de a crea un dialog între aceste părţi interioare, dialog ghidat de Sinele Central, pentru a le vindeca, armoniza şi elibera din rolurile lor disfuncţionale. Modelul este folosit, atât pentru dezvoltarea personală, cât şi pentru tratamentul diverselor tulburări psihologice, fiind apreciat pentru abordarea sa blândă, empatică şi holistică.
Au participat la dezbatere studenţi, cadre didactice ale Universităţii Spiru Haret, alţi oaspeţi, reprezentând domenii diferite de specializare. (Bianca PELTEA)