proiectul ATELIER
•Tema: „Terapia efectelor traumei în terapia „Gestalt-Integrativă” – suportul terapeutic specific fiecărui pas al călătoriei de la luptă sau atac la siguranţă.”
• Invitată: Oana MEGULETE, psihoterapeut autonom cu specializarea în „Gestalt-terapie integrativă”
Locul desfăşurării: meet.google.com/vrm-tpmp-zd
În data de 13 aprilie 2024 a avut loc un nou eveniment din seria celor propuse prin proiectul ATELIER, desfăşurat de către Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii „Spiru Haret”, Bucureşti.
Dezbaterea cu tema „Terapia efectelor traumei în psihoterapia „Gestalt-Integrativă” – suportul terapeutic specific fiecărui pas al călătoriei de la luptă sau atac la siguranţă” – şi-a propus să susţină nevoia studenţilor – viitorii specialişti – de a descoperi o parte din tehnicile şi abilităţile pe care psihoterapia „Gestalt-Integrativă” le promovează şi le încurajează la un psihoterapeut orientat în lucrul cu clienţii care prezintă simptome ale traumei, într-o prezentare dinamică ce s-a axat pe câteva concepte centrale specifice acestei abordări psihoterapeutice.
Terapia efectelor traumei în terapia „Gestalt-Integrativă” se bazează pe lucrul în aici-şi-acum prin metodele fenomenologică şi dialogică. Stephen Porges sublinia că tratamentul terapeutic eficient şi reuşit în cazul traumelor şi abuzurilor trebuie să fie conceput în aşa fel încât clienţii să poată trece de la comportamentul de luptă sau de atac la o stare fiziologică asociată cu siguranţa şi angajamentul social.
În cadrul prezentării au fost descoperite efectele principale ale traumei, care este mecanismul de apărare cel mai des întâlnit, ce atitudine terapeutică este potrivită pentru fiecare etapă specifică în lucrul cu trauma şi cum putem promova şi instaura sentimentul de siguranţă.
În această incursiune în mecanismele de formare a comportamentului au participat la dezbatere cadrele didactice şi studenţi ai Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, studenţi, cadre didactice ale Universităţii „Spiru Haret”, alţi oaspeţi reprezentând domenii diferite de specializare. (Bianca PELTEA)