Sezonul Cultural România-Polonia 2024 – 2025 a fost inaugurat în Polonia prin expoziţia-eveniment „Nicolae Grigorescu – pictor al ethosului românesc” care s-a deschis la Muzeul Naţional din Gdańsk în 27 iulie 2024. Expoziţia este realizată de Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) şi include 44 de lucrări de pictură din colecţiile sale precum şi 49 de obiecte de artă populară provenind de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Curatori ai expoziţiei sunt: Călin Stegerean, director general al MNAR, şi Miruna Moraru, muzeograf. Din partea Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” au colaborat conf. dr. Paula Popoiu, manager, dr. Georgiana Onoiu, şef secţie „Tezaurizare patrimoniu cultural”, dr. Aurelia Tudor, cercetător ştiinţific.
Expoziţia prezintă lucrări realizate la finalul secolului al XX-lea şi începutul secolului XX, o perioadă de căutări pentru definirea unui specific naţional căruia, preponderent, i s-au asociat expresiile lumii rurale, fie că era vorba de creaţia şi tradiţiile populare, de imaginea portului şi chipului ţăranilor sau de spiritualitatea proprie acestora. Grigorescu a realizat reprezentarea lor într-o manieră detaşată de practicile academice, folosind mijloace artistice moderne, cum ar fi pensulaţia fragmentată, o paletă extinsă de griuri, surprinderea efectelor fulgurante de lumină şi o construcţie sintetică a formelor.
Expoziţia are ca axă conceptuală lucrarea „Fata cu zestrea ei”, realizată în anul 1895, care exprimă, pe de o parte, bogăţia materială şi spirituală a comunităţii săteşti, iar pe de altă parte simbolizează pasajul intergeneraţional prin care „zestrea” comunităţii este comunicată noilor generaţii, oferind confortul unei continuităţi a valorilor. O parte dintre obiectele de artă populară împrumutate de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” recompun într-o reprezentare spectaculoasă cadrul scenografic al acestei lucrări, completat de şase costume populare consonante cu vestimentaţia personajelor pictate de Grigorescu.
Expuse pentru prima dată în Polonia, lucrările lui Nicolae Grigorescu mediază accesul la o parte importantă a istoriei noastre culturale şi ilustrează la nivelul concepţiei şi al mijloacelor plastice pasajul picturii româneşti către modernitatea artistică.
Pe întreaga durată a expoziţiei (27 iulie – 27 octombrie 2024), în colaborare cu Muzeul Naţional din Gdańsk şi Institutul Cultural Român de la Varşovia, este organizat un program de activităţi conexe adresate unor largi categorii de public,. Acesta a debutat în data de 28 iulie cu prelegerea intitulată „De ce să-l mai iubim pe Grigorescu?”susţinută de Călin Stegerean. „Prima expoziţie în Polonia a pictorului nostru naţional aduce cu ea o parte din imaginea peisajelor din România, a satelor şi ţăranilor noştri aşa cum au fost ei odată. Reprezentând un capitol important din istoria noastră culturală, lucrările lui Nicolae Grigorescu transmit într-o manieră vie şi emoţionantă un anume spirit românesc care merită să fie cunoscut şi în alte spaţii culturale. Astfel, Grigorescu rămâne peste timp unul dintre cei mai elocvenţi şi mai iubiţi ambasadori ai noştri” susţine Călin Stegerean, directorul general al MNAR. Au urmat şi urmează, ateliere de cusut şi broderie inspirate de portul popular, aşa cum apare în picturile lui Nicolae Grigorescu; atelier de gătit, inspirat din bucătăria românească, prelegere despre arhitectura rurală din România, prelegere despre folclorul românesc, despre legende româneşti, atelier de pictură, de dans, concert „Oana Cătălina Chiţu Band”, tururi ghidate ale expoziţiei în limbajul semnelor, în limba engleză etc.
Programul variat de mediere culturală are scopul de a atrage interesul publicului local, cu vârste şi interese diverse, faţă de opera lui Grigorescu şi faţă de cultura română.
Nicolae Grigorescu s-a născut în anul 1838 la Pitaru, în Muntenia, şi de la vârsta de zece ani a intrat ca ucenic al pictorului Anton Chladek. A continuat apoi ca pictor de biserici până în anul 1861, când a început studiile de pictură la Academia de Artă din Paris, ca bursier al statului român. Din anul 1863 s-a alăturat grupului de artişti de la Barbizon descoperind pictura „en plain air” şi subiectele legate de viaţa oamenilor simpli, petrecând în Franţa, cu intermitenţe, peste 30 de ani. În anul 1877 a fost chemat în ţară pentru a documenta în imagini plastice desfăşurarea Războiului de Independenţă a României. În anul 1890 s-a stabilit la Câmpina, unde s-a stins din viaţă în anul 1907.
Opera sa dedicată lumii satului românesc, prodigiosul său talent, care a condus la racordarea picturii autohtone cu modernitatea europeană, imensa popularitate în rândul publicului larg au făcut să fie considerat pictorul nostru naţional.
Sezonul Cultural România-Polonia 2024 – 2025 este organizat de Ministerul Culturii şi Institutului Cultural Român, prin reprezentanţa sa de la Varşovia, respectiv, de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Institutul „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti.
Iată cum culorile aşezate-n spaţialitatea tablourilor maestrului Nicolae Grigorescu poate deschide ferestre către tărâmurile de poveste ale ţării noastre populate cu oameni frumoşi. (George V. GRIGORE)
Surse: mnar.ro; promenada-culturala.ro; descopera.ro; historia.ro; radioromaniacultural.ro, sensoarte.ro; bookhub.ro; culturaromana.ro