La Muzeul - Atelier Şcoala de la Piscu
O manifestare interculturală de valoare internaţională se desfăşoară la Muzeul-Atelier Şcoala de la Piscu, în perioada 2 martie – 13 aprilie 2025, expoziţia „Pupi Videodrome”, o expoziţie de obiect şi multimedia dedicată tradiţiei siciliene, creată de echipa Muzeului Internaţional de Marionete „Antonio Pasqualino” din Palermo, Italia (MIMAPP).
Tema este prestigioasă, meşteşugul şi jocul marionetelor siciliene fiind recunoscute în patrimoniul imaterial UNESCO. Munca echipei de la MIMAPP a fost premiată şi în 2022 cu „Europa Nostra Award”, secţiunea Cercetare, în acelaşi an în care a fost premiat şi Muzeul-Atelier Şcoala de la Piscu. Aceasta a fost ocazia cu care s-au cunoscut şi şi-au propus două instituţii să deruleze proiecte culturale împreună. Muzeul-Atelier Şcoala de la Piscu face parte din turneul expoziţiei „Pupi Videodrome” prevăzut pentru anul 2025: Spania, Portugalia, Indonezia etc. Expoziţia propune o explorare a temei, atât cu mijloace clasice – expunere de arteface, cât şi moderne – proiecţii video. Programul include şi un seminar dedicat în principal studenţilor păpuşari de la Bucureşti şi întâlniri cu copiii. În perioada expoziţiei, studenţii UNATC de la secţia „Păpuşi – Marionete” vor susţine trei spectacole dedicate copiilor din comunitate (100 de locuri /spectacol); un spectacol „Commedia dell Arte”, un spectacol colaj dedicat tehnicilor de manevrare a marionetelor, un spectacol educaţional despre bulling.
Capitol spectaculos de istorie orală, artele spectacolului şi antropologie, „Opera dei Pupi” înseamnă: scenarii care combină poeme istorice medievale din arealul european occidental, un meşteşug aparte de realizare şi manevrare a păpuşilor, un capitol pasionant de istorie comunitară. Începând cu anul 1800, spectacolele „Opera dei Pupi” au făcut deliciul târgoveţilor, oferind reprezentaţii de tip serial. Activă până astăzi, nepierzându-şi prospeţimea, „Opera dei Pupi” este încă practicată în teatre, cercetată şi studiată, iar meşteşugurile conexe sunt protejate şi promovate. În perspectivă contemporană, „Opera dei Pupi” se constituie într-un teren al experimentelor artistice contemporane, care fructifică patrimoniul cultural. „Pupi Videodrome” este un itinerar senzorial şi imersiv, între trecut şi prezent. Materialele multimedia şi instalaţiile etnografice generează un ambient expoziţional plin de sunete şi imagini, deschizând tema tradiţională „Opera dei Pupi” către întâlnirea cu cele mai inovatoare tehnologii şi limbaje ale artei video. Vechea practică teatrală este prezentată atât în legătură cu istoria şi cultura locală siciliană, cât şi reinterpretată şi reactualizată prin juxtapunerea artefactelor manufacturate cu animaţie digitală, realitate virtuală la 360 de grade şi artă video contemporană.
Programul este unul variat, începând de pe 1 martie, când a avut loc un prim atelier susţinut de echipa de la Muzeul Internaţional de Marionete „Antonio Pasqualino”. Pe 2 martie,„Vernisajul expoziţiei” a cuprins şi un moment performativ şi educaţional „Opere del Pupi” susţinut de echipa MIMAPP. Apoi, pe 8 martie „Sketch-uri cu păpuşi şi umbre: spectacol coupe”, în regia colectivă a studenţilor anului I Master, Teatru de animaţie, UNATC. Sâmbătă, pe 15.03.2025 – ora 17, are loc spectacolul dedicat unui grup de copii de la Şcoala Gimnazială nr. 1, Ciolpani „Doi vecini” –teatru de păpuşi, susţinut de studenţii anului I Master, Teatru de animaţie, UNATC. Seria evenimentelor continuă sâmbătă 5.04.2025, de la ora 17, cu „Secretul pergamentului”- spectacol Commedia dell Arte, regia Gabriel Apostol, susţinut de studenţii anului I Master, Teatru de animaţie, UNATC. Intrarea liberă.
„Pupi Videodrome” este un eveniment realizat de Muzeul Internaţional al Marionetelor „Antonia Pasqualino” cu finanţarea Ministero della Cultura/ Italia şi itinerat la Muzeu-Atelier Şcoala de la Piscu cu finanţarea Consiliul Judeţean Ilfov prin Centrul Judeţean Pentru Cultură Ilfov, organizat de Associazione per la Conservaazionew della Tradizioni Popolari / Muzeul Internaţional al Marionetelor „Antonio Pasqualino”, Palermo (MIMAPP), Muzeul-Atelier Şcoala de la Piscu. Parteneri: UNATC „I. L. Caragiale”, Sicilia Pasticceria Autentica, Şcoala Gimnazială Nr.1 Ciolpani. (George V. GRIGORE)