Evenimentele culturale, educaţionale şi sociale, desfăşurate sub patronajul Mănăstirii Sitaru din Grădiştea, sunt menite să pună în valoare patrimoniul istoric şi ecleziastic din zona de nord a judeţului Ilfov, după cum a declarat şi părintele Ieromonah Hrisostom Iorgulescu. În acest context, duminică, 4 aprilie 2021, Mănăstirea Sitaru a găzduit vernisajul expoziţiei Credinţă şi tradiţii, o expoziţie de obiecte artizanale, icoane ortodoxe şi artă grafică, semnată de Elena Irina Lătiş-Prisăcaru şi Corina Petre.
Elena Irina Lătiş-Prisăcaru este economist, iar între anii 2016 şi 2019 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, secţia Artă sacră. Din copilărie a fost atrasă de imagini, forme, culori. Şi-a dorit să se înscrie la design vestimentar după ce, în gimnaziu şi liceu, aşternea pe hârtie creaţii vestimentare în creion. Individual sau alături de Corina Petre participă la expoziţii, concursuri şi ateliere de creaţie.
Frumosul nu expiră, aşa crede Corina Petre, designer de obiecte ceramice, artist plastic, preocupată de gravură şi grafică, absolventă a Facultăţii de Arte Plastice, secţia Grafică din cadrul Universităţii de Artă din Bucureşti. Distinsă cu numeroase premii, se înscrie în rândul tinerilor dedicaţi prin pasiune şi talent, organizând şi coordonând evenimente artistice şi culturale, în ţară şi în străinătate.
Evenimentul a fost completat cu un moment muzical din repertoriul bizantin susţinut de Protopsaltul Romeo Tudorache, format la şcoala teologică a Mănăstirii Cernica, în prezent dirijor al Grupului Psaltic de la Biserica Sf. Ioachim şi Ana din Măgurele. Manifestarea s-a încheiat cu aprecierea contribuţiei la programele culturale, educaţionale şi sociale ale Mănăstirii Sitaru, prin acordarea unor diplome de merit şi excelenţă directoarei Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov, Alexandrina Niţă, protopsaltului Romeo Iordache şi celor două artiste, Elena Irina Lătiş-Prisăcaru şi Corina Petre. Expoziţia este deschisă până la 24 aprilie.
Mănăstirea Sf. Nicolae Sitaru, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Ilfov, implementează proiectul privind Reabilitatea, conservarea, promovarea şi punerea în valoare a edificiilor din Ansamblul de monumente istorice ale Mănăstirii Sf. Nicolae. Dincolo de interesul pentru un obiectiv specific artei şi arhitecturii religioase, de importanţă naţională, proiectul va ajuta la promovarea întregului areal geografic al zonei, culturii şi credinţei, artei şi tradiţiilor româneşti. Alături de Mănăstirea Căldăruşani, Mănăstirea Sfântul Nicolae – Sitaru va fi reabilitată cu bani europeni, cu ajutorul Consiliului Judeţean Ilfov, contractul fiind semnat în urmă cu doi ani. Mănăstirea Sf. Nicolae – Sitaru este monument istoric clasa A şi face parte din patrimoniul cultural naţional. Se află în nord-estul judeţului Ilfov, în pădurea de lângă satul Sitaru, din comuna Grădiştea. Mănăstirea a fost construită în 1627, iar acum are nevoie de reabilitare. Valoarea totală a contractului de finanţare: 8.583.372,70 lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean Ilfov este de 911.730,29 lei. Doamne ajută! (George V. Grigore)