Joi, 10.06.2021, s-a desfășurat, în cadrul proiectului InfoAcces – POCU/784/6/24/139636,prima sesiune de conștientizare, informare și analiză cu privire la situația copiilor din județul Vaslui cu părinți plecați în străinătate. Proiectul, implementat în parteneriat de Asociația „Societatea Națională Spiru Haret pentru educație, știință și cultură” cu Inspectoratul școlar al județului Vaslui, a fost lansat în luna aprilie 2021și va avea o durată de 33 luni.
Obiectivele proiectului sunt:
- Acordarea de suport educațional pentru 270 copii, din judeţul Vaslui sub formă de ore suplimentare de matematică/ informatică;
- Acordarea de suport psiho-social pentru cei 270 copii, în principal consiliere psihologică, consiliere vocațională, dezvoltare abilități emoționale, sociale, interpersonale;
- Acordarea de servicii de educaţie parentală/ consiliere socială pentru 200 de reprezentanţi ai copiilor din grupul ţintă – părintele care locuiește cu copii sau aparținători ai acestora, în cazul în care ambii părinți sunt plecați în străinătate;
- Dezvoltarea unei reţele parteneriale în judeţul Vaslui între şcoli, autorităţi locale, instituţii locale, ONG-uri şi comunitate.
Evenimentul a fost organizat în cadrul activității Dezvoltare socio-comunitară –
Dezvoltare de parteneriate între școli, autorități locale, instituții locale, ONG-uri și comunitate și a avut drept scop constatarea situației educaționale a elevilor cu părinți plecați în străinătate, identificarea de soluții pentru îmbunătățirea situației acestora precum și colectarea de bune practici care vor putea fi diseminate în rețeaua partenerială. Această întâlnire reprezintă debutul mai multor sesiuni de conștientizare, informare și analiză care se vor desfășura în școlile din județul Vaslui în care frecvența copiilor cu părinți plecați în străinătate este mare.
La întâlnire au participat, alături de experții în proiect, treizeci de elevi și cadre didactice ale Școlii Gimnaziale Ștefan cel Mare din orașul Vaslui însoțiți de doamna director a instituției și consilierul școlar. Şcoala Gimnazială Ştefan cel Mare Vaslui este o şcoală modernă, puternic ancorată în viaţa comunităţii, care încurajează dialogul deschis cu toţi partenerii implicaţi în actul educaţional. Misiunea declarată a școlii este ca „fiecare elev să-şi cunoască şi să-şi dezvolte potenţialul în funcţie de aptitudinile şi de motivaţiile proprii în vederea creşterii şanselor de integrare socială şi profesională”. Alegerea acestei școli ca loc de desfășurare a primei întâlniri din cadrul proiectului nu a fost întâmplătoare, dezvoltarea reţelei parteneriale pornind atât de la nevoile școlare cât și de la experiența în dezvoltarea de parteneriate la nivel comunitar al școlilor.
Elevii claselor a VI-a și a VII-a prezenți la eveniment au confirmat începerea cu succes a activităților de suport educațional, au primit informații detaliate referitoare la activitățile ce se vor desfășura și în care vor fi implicați precum și avantajele includerii în grupul țintă al proiectului.
Sesiunea de discuții și dezbaterea în care s-au implicat cadrele didactice a fost prilej de analiză a principalelor probleme din școală în ceea ce privește copiii cu părinți plecați în străinătate și de culegere a soluțiilor identificate de echipa de management din școală pentru integrarea cât mai bună a elevilor. Printre exemplele de bune practici care vor fi diseminate în cadrul rețelei parteneriale amintim accesul copiilor la un psiholog, cadre didactice motivate care au reușit să diminueze absenteismului și existența unor părinți implicați, dispuși să participe la activități comune propuse de școală.
Cadrele didactice din Școala Gimnazială Ștefan cel Mare prezente la eveniment au apreciat următoarele aspecte din cadrul întâlnirii:
În cadrul întâlnirii au fost identificate instituții care acționează la nivel județean/local ce pot fi parte a rețelei parteneriale consultative și s-a stabilit că experții Inspectoratului județean Vaslui vor colecta informații suplimentare pentru extinderea parteneriatelor și crearea unora noi care să acționeze pe termen lung.
La 1 ianuarie 2020, populaţia rezidentă a României a fost de 19 318 mii persoane, fiind înregistrată o scădere cu 96,5 mii persoane faţă de 1 ianuarie 2019 (https://insse.ro/), fenomenul de emigrare fiind a doua cauză principală a reducerii populaţiei ţării. Acest fenomen are efecte asupra copiilor emigranților care fie trebuie să se adapteze la un mediu nou atunci când părăsesc țara, fie rămân fără susținerea unui părinte/ părinților, atunci când rămân în România. Pandemia și desfășurarea orelor online a accentuat tendința de izolare și interiorizare a elevilor și una dintre problemele identificate în cadrul întâlnirii a fost refuzul ajutorului, atât din partea elevilor, cât și a aparținătorilor acestora.
Realizarea unui parteneriat Școală – Familie – Comunitate de lungă durată, obiectivul principal al activităților de dezvoltare socio-comunitară din proiect, va fi rezultatul mai multor inițiative de conștientizeze asupra dificultăților copiilor cu părinți plecați în străinătate și a discuțiilor dintre profesioniști în educație, instituțiile locale, ONG-uri și comunitatea locală.
Proiectul este în acord cu recomandările formulate în Cadrul Strategic pentru Cooperarea Europeană în Domeniul Educației si Formării Profesionale (ET2020) și contribuie la îndeplinirea obiectivelor sectoriale în domeniul educației stipulate în Strategia Europa 2020. Din punct de vedere al reglementărilor naționale acesta vizează: Strategia educației și formării profesionale din România pentru perioada 2016-2020 (Hot.nr. 317/2016); Strategia privind Reducerea Părăsirii Timpurii a Școlii; Strategia națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 322014-2020; Strategia Națională pentru Învățare pe tot Parcursul Vieții; Regulamentele de organizare și funcționare ale ISJ; Planurile de Dezvoltare Regională și Locală; Planurile de Dezvoltare Instituțională ale Școlilor.
Informații suplimentare despre activitățile și evenimentele InfoAcces pot fi consultate pe site-ul proiectului http://infoacces.snsh.ro/ și pe rețelele de socializare:
Facebook: https://www.facebook.com/InfoAcces-106350121594314/
Twitter: https://twitter.com/acces_info
*Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
(Irina Elena ANDRONIE Expert organizare evenimente dezvoltare parteneriate InfoAcces)