Editura Fundaţiei România de Mâine lansează:
• ESEURI NONCONFORMISTE DIN ISTORIA FILOSOFIEI
În contextul colaborării dintre Editura Fundației România de Mâine și Istituto TESEO din Italia, parteneriat cultural de anvergură, care are drept obiect schimburile culturale și desfășurarea de proiecte pe bază de reciprocitate, marți, 21 septembrie 2021, cu începere de la orele 16.30, în Sala USH ProBusiness din strada Ion Ghica nr.13, va avea loc lansarea volumului ESEURI NONCONFORMISTE DIN ISTORIA FILOSOFIEI, semnat de Diego Fusaro, un filosof italian care surprinde în ultimii ani prin curajul de care dă dovadă în abordarea unor teme considerate „sensibile” ale istoriei filosofiei. Excelenta traducere în limba română aparține doamnei Alexandra Radu. Publicarea acestui volum continuă seria lucrărilor de teorie filosofică îngrijite și a căror apariție este încurajată de editură, în scopul dezvoltării laturii umaniste a politicii editoriale.
Licențiat și doctor în Filosofia istoriei, cercetător în același domeniu (2011-2016), conducătorul unui seminar despre Antonio Gramsci la Universitatea Harvard (2016), în prezent lector la Institutul Superior de Studii Strategice și Politice din Milano, Diego Fusaro (n. 15 iunie 1983) s-a afirmat nu numai ca filosof, ci și ca publicist și om politic ,,de dreapta cu idei de stânga”. Ca filosof, a publicat până în prezent 24 de cărți de specialitate, unele consacrate unor mari gânditori, fie antici, fie moderni sau contemporani, precum Epicur, Fichte, Hegel, Marx, Heidegger, Gramsci, iar altele unor teme extrem de actuale, cum sunt cele tratate în cărțile sale din ultimii ani: Il futuro è nostro. Filosofia dell’azione (Viitorul este al nostru. Filosofia acțiunii), Bompiani, 2014; Pensare altrimenti. Filosofia del dissenso (Gândiți altfel. Filosofia disidenței), Einaudi, 2017; Storia e coscienza del precariato (Istoria și conștientizarea precariatului), Bompiani, 2018; Il nuovo ordine erotico. Elogio dell’amore e della famiglia (Noua ordine erotică. Elogiul dragostei și al familiei), Rizzoli, 2018; Difendere chi siamo. Le ragioni dell’identità italiana (Să ne protejăm identitatea. Motivele identității italiene), Rizzoli, 2020.
Editura Fundației România de Mâine a considerat publicarea unei lucrări a acestui autor o prioritate, mai ales din punct de vedere al noii strategii editoriale care își propune o serie de apariții cu caracter novator și mai puțin convențional, în scopul atragerii atenției publicului cititor asupra problemelor fundamentale ale lumii contemporane și a rădăcinilor acestora în cheie istorică și filosofică.
Prefața volumului este semnată de domnul prof.univ.dr. Ioan N. Roșca și cuprinde aprecieri critice și note personale exprimate cu aceeași originalitate: „Prin metoda utilizată, care îi plasează pe gânditori atât în timpul lor, cât și în actualitate, lucrările isorico-filosofice ale lui Diego Fusaro se corelează atât între ele, cât și cu lucrările sale semnificative pentru unele ramuri distincte ale filosofiei. Este și cazul eseurilor non-conformiste din prezentul volum. Ele sunt non-conformiste prin metodă și, în consecință, prin interpretările date și semnificațiile lor actuale. Diego Fusaro este adeptul metodei sociologice, nu însă și sociologizante, considerând că orice filosofie exprimă, în mod fundamental, ideile gânditorului respectiv despre de om și istorie și că acestea își pun amprenta și asupra ideilor ontologice și gnoseologice, care sunt de maximă generalitate și abstractitate. Metoda sa are meritul că prezintă orice filosofie ca un întreg unitar al componentelor sale și că raportează ontologia și gnoseologia nu numai la natura fizică și, respectiv, la cunoașterea acesteia, cum se întâmplă în interpretările obișnuite, în istoria ,,leneșă’’ a filosofiei, ci și, mai ales, la om și societate, căci filosofia nu se naște pur și simplu din uimire față de cele înconjurătoare, ajungând până la cer și stele, ci izvorăște din preocuparea gânditorilor de a oferi idei pentru depășirea dezechilibrelor sociale din epoca lor.”
Acest citat din prefața cărții este, credem, suficient pentru a intriga și stimula cititorii, trezindu-le interesul pentru aprofundarea și înțelegerea deplină a uneori surprinzătoarelor dezvoltări teoretice ale autorului.
Ideile originale exprimate de autorul volumului, cu insistență și curaj, vor face cu siguranță deliciul cititorilor pasionați de teoria filosofică, dar, în același timp, vor constitui baza unor savuroase polemici între specialiștii domeniului. Diego Fusaro vorbește despre nonconformism fiind el însuși nonconformist și surprinzând prin firescul exprimării neconvenționale. Una dintre cele mai controversate teorii, lesne de descoperit în paginile cărții, va fi, cu siguranță, cea care descrie faptul că instituțiile și organismele sociale, fie ele administrative, politice sau de altă natură, nu pot funcționa decât pe baza unui principiu repetitiv. Numai repetându-se, ele își îndeplinesc menirea. Iar repetarea nu este un clișeu, ci o acțiune mereu inovativă care ar trebui să conducă spre o evoluție în logica acumulării repetitive.
Alte subiecte tratate cu aceeași spontaneitate sunt legate de principiul temporalității în opera lui Koselleck, de ordinea lumii și raportul acesteia cu individul în viziunea lui Descartes, de legătura dintre istorie și ideologie – abordată curajos prin inversarea determinării celor două concepte, de teoriile emise de Democrit, J.J Rousseau sau de conceptul revoluționar al „sfârșitului istoriei”. Pentru Diego Fusaro, producerea fiecărui eveniment în parte este o condiție pentru ca structurile să se repete și să redevină mereu reactivabile, într-un raport de implicare reciprocă datorită căruia, fără îndeplinirea acestor condiții, evenimentele individuale nu ar putea să se producă și nici să fie înțelese. Și nimic nu este lăsat la întâmplare: fiecare enunț contrariant este urmat de exemple din viața cotidiană, argumentate și explicate astfel încât practica să vină în întâmpinarea teoriei, confirmând-o.
La fel de surprinzătoare este și statuarea faptului că trecutul supraviețuiește în faldurile prezentului. Preluată de la Reinhart Koselleck și trecută prin filtrul propriei analize, teoria constituie un mod de a privi realitatea într-o cu totul altă lumină.
De la principiul transparenței al lui J.J.Rousseau, trecând prin metafizica greacă a termenului de „metron” și până la o neașteptată paralelă între gândirea aristotelică și tendințele și evoluțiile pieței de consum actuale, nimic din ceea ce poate fi citit în paginile acestei cărți nu ne poate lăsa indiferenți.
Vă invităm, deci, la lectură și la o aprinsă dezbatere asupra teoriilor copleșitoare emise de un reprezentant al școlii de gândire contemporane italiene, care mai are, fără îndoială, multe de spus în viitor. (Dragoş CIOCĂZAN, directorul Editurii Fundaţiei România de Mâine)
Recomand cititorilor cartea filosofului italian Diego Fusaro!
Eseuri nonconformiste din istoria filosofiei
Cartea Eseuri nonconformiste din istoria filosofiei cuprinde referinţe la opera unor mari filosofi. La prima lectură am fost impresionat de problema temporalităţii istorice din gândirea lui Reinhart Koselleck, de modul de a înţelege principiul transparenţei la Rousseau, cu ample deschideri către alte domenii ale cunoaşterii, tematica relaţiei dintre istorie şi ideologie, inclusiv interpretarea abordărilor doctrinare anti-istorice de astăzi, reluarea în interpretare actuală a lui Democrit, comunitarul democrat, criticile aduse de Aristotel la îmbogăţirea fără limite în cadrul economiei de piaţă de astăzi.
Nu ne putem spune opinia despre ideile filosofice decât după ce le-am citit şi mai ales le-am înţeles. În acest moment eu pot să spun că cititorul român are acces la un curent nonconformist de înţelegere a istoriei filosofiei prin cartea lui Diego Fusaro. Ca principiu, este posibil ca prin intermediul istoriei filosofiei, mai exact prin reinterpretarea unor figuri marcante ale gândirii filosofice europene, are loc transmiterea unor mesaje către cititori privind noile axe de abordare a filosofiei. Toate domeniile cunoaşterii oferă această posibilitate. Prin reinterpretarea trecutului sau, mai exact, a ideilor valoroase din tezaurul gândirii universale, prezentul şi viitorul sunt proiectate în altă lumină. Diego Fusaro surprinde prin capacitatea de a găsi în istoria filosofiei motoare ale dinamicii sociale de astăzi. Ne bucură intelectual bogăţia de sensuri ale gândirii unor filosofi consacraţi, citiţi atent în Italia ca şi în Romania, mai general, oriunde în Europa, puse în circulaţie prin Eseuri nonconformiste din istoria filosofiei .
Ce avem după ce citim această carte? In primul rând un plus de înţelegere a unor texte filosofice fundamentale pe care le-am citit deja în limba română. Apar în plus nuanţe pe care numai un cercetător destoinic şi fin al istoriei filosofiei, aşa cum este Diego Fusaro, le pot scoate în evidenţă. Vom avea de asemenea un limbaj filosofic mai bogat, axat în principal pe problemele sociale actuale. Operele marilor filosofi sunt aduse în prezent nu numai pentru o reinterpretare teoretică abstractă, ci şi pentru a ne poziţiona sau, după caz, pentru a ne repoziţiona faţă de actualitatea socială a zilelor noastre.
În final, nu-mi rămâne decât să recomand cititorilor cartea filosofului italian Diego Fusaro Eseuri nonconformiste din istoria filosofiei şi să-i doresc autorului ca aceasta să fie un prim pas către recunoaşterea sa europeană, internaţională. (Conf.univ.dr. Aurelian Virgil BĂLUŢĂ, membru al Consiliului Ştiinţific al Editurii Fundaţiei România de Mâine)
• O NOUĂ REVISTĂ: MINERVA – Journal of History and Philosophy
Marți, 21 septembrie 2021, cu începere de la orele 15.00, în Sala USH ProBusiness din strada Ion Ghica nr.13, va avea loc lansarea noii reviste MINERVA – Journal of History and Philosophy, prima publicație cu profil umanist gândită și editată integral de Editura Fundației România de Mâine, având caracterul unui proiect cultural original menit să legitimeze și să concretizeze eforturile unei instituții de cultură care va împlini în curând treizeci de ani de existență. Publicația, care va apărea semestrial, va fi disponibilă atât în format tipărit, cât și în varianta online, ca subdomeniu al site-ului editurii. Conținutul va fi editat exclusiv în limba engleză, cu scopul de a crește vizibilitatea și gradul de diversificare a activităților editoriale și pentru a întregi eforturile de reclasificare a editurii la o clasă editorială superioară şi pentru a facilita diseminarea valorilor culturii naționale în mediul european.
Un nou demers publicistic pare, în aceste vremuri, în cel mai fericit caz, o întreprindere extrem de dificilă, nu neapărat din punct de vedere al efortului financiar, cât mai ales din cauza unui ambient cultural caracterizat de o slabă receptivitate. Cu toate acestea, curajul care declanșează o astfel de inițiativă își are sorgintea în dăruirea și munca unei extraordinare echipe redacționale care, aflată în fața unor pagini albe, a avut ambiția de a le umple, rând cu rând, pe parcursul a peste opt luni de muncă asiduă, cu faptele, ideile și gândurile prevăzute în proiectul inițial. Echipa tehnică, despre care se vorbește, de obicei, mai puțin în astfel de ocazii, a oferit un neprețuit suport, făcând posibilă materializarea planurilor echipei redacționale într-un timp foarte scurt.
Noua revistă își propune să fie un model de atitudine culturală și morală, să fie o tribună a adevărului, să prezinte eseuri, studii filosofice, comentarii și restituiri istorice, oferind posibilitatea de exprimare și stimulând creativitatea și dreptul la opinie al tuturor celor care pot schimba în bine mentalitatea unei comunități, asigurând un mediu cultural sănătos. De asemenea, a fost concepută o secțiune special dedicată interviurilor realizate cu personalități din domeniul științelor umaniste, în completarea studiilor publicate în cele două secțiuni distincte – Istorie și Filosofie –, dar și pentru a da publicației o dimensiune contemporană, de actualitate.
Colegiul redacțional are în componență personalități de prim-rang ale mediului universitar și academic din România și din străinătate, acest fapt constituind premisa unei legitimități și a respectului pentru o corectă informare și documentare a viitorilor cititori.
Editura Fundației România de Mâine mulțumește pe această cale distinsului academician și profesor universitar, domnul Gheorghe Vlăduțescu, care a acceptat să ofere noii reviste înaltul patronaj al domniei sale în calitate de Președinte al Colegiului de redacție. Personalitate de anvergură a culturii, vicepreședinte al Academiei Române până în anul 2006 și membru al Asociației Internaționale pentru Apărarea Libertății Religioase de pe lângă Consiliul European și UNESCO, distinsul profesor reprezintă un reper al activității revistei, obligându-i pe toți cei care trudesc la paginile acesteia să mențină un înalt standard al temelor abordate, să respecte adevărul istoric și să asigure o înaltă ținută morală și științifică a materialelor publicate.
Apariția revistei ar fi fost dificil de înfăptuit, dacă nu chiar imposibilă, fără prețiosul ajutor oferit de domnul prof.univ.dr. Ioan N. Roșca, a cărui implicare directă, atât în redactarea unor materiale, cât și în cooptarea unor membri în colegiul de redacție sau prin implicarea la nivel tehnic și organizatoric a fost determinantă, mai ales în momentele de cumpănă, oboseală sau dezamăgire.
În egală măsură, contribuția doamnei prof.univ.dr. Viorica Moisuc a condus la concretizarea unor etape importante ale proiectului, prin aceeași implicare și hotărâre de a duce la bun sfârșit, etapă cu etapă, ceea ce părea, uneori, aproape imposibil de realizat.
O mențiune specială pentru partenerii de la Istituto Teseo din Italia ai Editurii Fundației România de Mâine, a căror colaborare s-a concretizat în apariția unor interesante studii în secțiunea Filosofie. Promotorul acestui parteneriat este doamna Alexandra Radu, datorită căreia nu numai revista care va fi lansată în curând, dar și numeroase alte proiecte culturale comune dintre cele două instituții au fost deja sau urmează a fi realizate. De asemenea, prezența în Colegiul de redacție a domnului prof.univ.dr. Stefano Amodio, a doamnei prof.univ.dr. Melina Allegro și a domnului prof.univ. dr. Alessandro Denti, toți trei membri ai institutului italian menționat, reprezintă garanția deschiderii europene și dovada unui solid parteneriat care va continua, inclusiv prin publicarea unor studii în numerele viitoare ale revistei.
Nu în ultimul rând, pentru că notorietatea și prestigiul științific al personalităților care fac parte din redacția noii publicații face imposibilă crearea unei ierarhii, vom aminti contribuția la fel de valoroasă la punerea în practică a acestui proiect a doamnei Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, a domnilor Constantin Stoenescu de la Facultatea de Filosofie a Universității București, prof.univ.dr. Acsinte Dobre, prof.univ.dr. Marian Zidaru de la Universitatea Andrei Șaguna din Constanța, Nicolae Mareș, profesor, ambasador și scriitor.
Având în vedere omniprezenţa sa socială, argumentul a reprezentat conceptul care stă la baza a nenumărate studii teoretice. Din acest motiv, credem că argumentele și detaliile prezentate în favoarea noii publicații vor fi tot atâtea motive pentru a-i răsfoi paginile, în care, cu siguranță, cititorii vor găsi temeiul unei lecturi pasionante, fundamentate științific în numele adevărului și al rigurozității științifice izvorâte din documente studiate cu priceperea și dedicarea unor adevărați profesioniști.
Vă invităm la evenimentul care va consacra, sperăm, un nou demers publicistic de succes, o apariție editorială caracterizată prin acuratețea și sobrietatea discursului. (Dragoş CIOCĂZAN, directorul Editurii Fundaţiei România de Mâine)