Eugen SIMION (25 mai 1933 – 18 octombrie 2022)
Academia Română este în doliu. Confratele nostru, ilustrul academician Eugen Simion, ne-a părăsit marţi, 18 octombrie 2022, la vârsta de 89 de ani. Pierderea este incomensurabilă: pentru Academia Română, pentru cultura română, pentru naţiunea română.
A fost un patriot desăvârşit, care a înţeles să lupte elegant, cu armele culturii, pentru menţinerea şi cultivarea spiritului naţional. A crezut cu toate puterile lui în ideea de naţiune şi a ştiut că un stat puternic are nevoie de proiecte solide, de anvergură. Profesorul şi academicianul Eugen Simion a gândit şi a acţionat la nivel înalt şi pe spaţii ample.
S-a aflat la conducerea Academiei Române vreme de 12 ani, deţinând două mandate de preşedinte (1998-2006) şi un mandat de vicepreşedinte (1994-1998), timp în care a repus instituţia academică în drepturile sale şi i-a creat programe coerente de evoluţie. În această perioadă a iniţiat şi finalizat facsimilarea integrală a Caietelor eminesciene, operă monumentală, în 38 de volume, a construit şi inaugurat noul şi necesarul sediu al Bibliotecii Academiei Române, a iniţiat Simpozionul internaţional „Penser l’Europe“, un rafinat spaţiu de reflecţie culturală şi politică asupra destinului continentului nostru, reunind la Bucureşti minţi strălucite ale academiilor europene.
În anul 1999 a înfiinţat Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, sub egida Academiei Române, cu un solid program cultural, a cărui principală realizare este celebra colecţie de „Opere fundamentale“, alcătuită din peste 200 de ediţii critice ale marilor scriitorii români, dar şi ale clasicilor literaturii europene. Grija faţă de cultura română l-a condus şi la realizarea altui proiect fundamental, indispensabil oricărei culturi naţionale: Dicţionarul general al literaturii române, cea mai cuprinzătoare şi reprezentativă lucrare lexicografică de istorie şi critică literară, realizată de un colectiv de peste 250 de cercetători, în 8 volume, care în decursul a 30 de ani a cunoscut două ediţii integrale. „Am vrut să nu ne prindă începutul secolului XXI fără un dicţionar integral al literaturii române“, spunea Eugen Simion. Secolul XXI l-a găsit pe academicianul Eugen Simion pregătit, cu planurile bine structurate, vizionar şi în deplină vervă creatoare. Începând cu anul 2006 s-a aflat atât la conducerea Secţiei de filologie şi literatură a Academiei Române, cât şi a Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“, al cărui director a fost vreme de aproape două decenii.
A creat imens, pentru că a muncit imens. În plan instituţional, dar şi ca istoric şi critic literar. A lucrat întotdeauna cu metodă, disciplinat, o disciplină pe care a impus-o, cu autoritate, şi echipelor sale de colaboratori. Pentru că avea oroare de proiectele începute şi abandonate, atribuindu-le unei trăsături nocive pe care o numea „adamismul“ la români. A fost un excepţional constructor de instituţii, el însuşi o instituţie. A dus la desăvârşire o operă de istoric şi critic literar ce va rămâne reper în cultura română şi despre care se va scrie multă vreme de acum înainte.
Odată cu plecarea dintre noi a academicianului Eugen Simion se încheie o epocă. Ne vor lipsi exigenţa sa, spiritul său critic, moralismul pe care l-a iubit atât, autoritatea sa, discursul cumpănit şi vorba tăioasă la nevoie, discernământul analitic.
Conducerea şi membrii Academiei Române regretă nespus plecarea dintre noi a profesorului şi academicianului Eugen Simion, al cărui nume a devenit de mulţi ani un simbol al Academiei.
Dumnezeul să-l primească în lumină! (Biroul de comunicare al Academiei Române)