Peste aproximativ o lună şi jumătate suntem chemaţi la urne, să votăm, cum ar fi, europarlamentari şi autorităţi locale. Ar trebui să cunoaştem programele veridice şi realizabile pe care candidaţii se angajează că le vor pune în practică. Ar trebui! Numele candidaţilor sunt importante doar pentru garanţia seriozităţii, hărniciei, cinstei şi omeniei. Doar. Simplu. Dar cu cât mai simplu, cu atât mai complicat!
Pe 10 mai începe campania electorală. Printre altele, legea spune că: „În campania electorală candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă.” „Campania electorală trebuie să servească următoarelor interese generale: a) ale electoratului, de a primi informaţii corecte, astfel încât să poată vota în cunoştinţă de cauză; b) ale partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţilor, de a se face cunoscuţi şi de a-şi prezenta platformele, programele politice şi ofertele electorale.” „Se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu ori a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă.” „Sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă ori etnică, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase.” „Se asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii. Spaţiile pot fi amplasate la sediul primăriei, în şcoli, case de cultură, cămine culturale şi cinematografe şi se asigură pe bază de înţelegere cu privire la cheltuielile de întreţinere.”
Sigur că dumneavoastră cunoaşteţi aceste reglementări. Le reamintesc pentru că, din experienţe anterioare, ştiu că prevederile legale nu sunt respectate, în principal de „actorii politici”. Acum se repetă. După 10 mai, toată ţara devine o sală de spectacole, iar pe scenă urcă mulţi „ actori” care, din păcate (mulţi dintre ei!) poartă mască! Masca jos! Uşor de zis. Mulţi lupi vor îmbrăca piei de oaie, vor fi mieroşi, calmi, empatici, buni cunoscători ai realităţii, ne vor spune că ştiu ce au de făcut. Şi probabil, în multe cazuri, chiar aşa e. Noi toţi ştim însă ce lung e drumul de la vorbă până la faptă! Şi mai ştim că ne lăsăm impresionaţi de cei mai vocali, mai „convingători”, de aceia care au în spate un cor mai puternic, o „echipă de campanie” mai speculativă şi mai eficientă, o echipă care ne convinge că negru-i gri, griul e alb şi albul, după cum e cazul, gri sau chiar negru. Cum o dictează interesele.
Iar noi? Până acum, noi ne-am cam lăsat.. „călăuziţi”. Poate anul acesta vom fi mai atenţi şi vom alege aşa cum gândim că ne poate fi mai bine! (Mioara VERGU-IORDACHE)