„Societatea multilateral dezvoltată” şi-a arătat limitele şi pentru că a fost peste puterile ei să fie performantă în toate domeniile. La fel este şi în cazul indivizilor. Fiecare poate avea unul-două domenii de succes real. În rest…merge şi aşa! Păgubosul „merge şi-aşa!”. El ascunde, de fapt, eşecul, incapacitatea de a fi competitiv. Unii dintre noi, românii – mulţi, puţini?!, refuzăm să acceptăm că inteligenţa nativă şi încrederea că „ne descurcăm noi” reprezintă o capcană pe care singuri ne-o întindem.
Mulţi tineri sunt dezamăgiţi că nu sunt acceptaţi nici măcar la interviu pentru locul de muncă pe care l-au solicitat. De ce?! În CV au trecut numeroase diplome, certificate, adeverinţe… care atestă că au urmat multe şcoli, cursuri. Poate tocmai de aceea! Sau sunt acceptaţi la interviu, dar nu fac faţă exigenţelor angajatorului. De ce?! Doar au făcut atâtea cursuri. Poate tocmai de aceea. Poate că lipseşte adecvarea, lipseşte concentrarea pe cerinţele postului solicitat. Mulţi trec în CV cunoştinţe şi abilităţi numeroase, dintre cele mai diverse, că poate s-o nimeri ceva! Ei, bine, nu merge aşa! Un angajator care vrea performanţă, profit, vrea angajaţi performanţi, profitabili în domeniul lui de activitate. Sau, sunt posturi pentru care este solicitată cunoaşterea, pe lângă Limba română, a unei limbi străine de circulaţie internaţională. Aproape toată lumea pretinde că, dacă a urmărit câteva telenovele, filme şi clipuri pe reţelele sociale, pe canale de muzică sau televiziuni, ştie limbi străine. Greşit. Sigur că majoritatea românilor de vârstă relativ tânără se poate descurca într-o conversaţie simplă, de supravieţuire, ceea ce nu înseamnă cunoaşterea unei limbi străine! Cum la un interviu este important modul în care te prezinţi, cât de îngrijit, civilizat, sociabil, cum eşti îmbrăcat, încălţat, cum asculţi, cum vorbeşti… Sunt aspecte de fond. Înfăţişarea spune despre cine eşti în interior. De cele mai multe ori, specialiştii de la Resurse umane văd cine eşti şi ce poţi, dincolo de ce vrei să fii şi ce vrei să poţi. Sunt apreciate temeinicia cunoştinţelor, decenţa, modestia, dorinţa de a învăţa şi de a te perfecţionare. Cine se consideră „multilateral dezvoltat”, multilateral pregătit, este posibil să nu fie acceptat pentru că suficienţa şi superficialitatea nu produc plus valoare.
…Zilele trecute a avut loc concursul pentru şefia caselor judeţene de asigurări de sănătate. S-au prezentat 33 de candidaţi, dintre care mulţi sunt directori interimari în funcţie. Conform Hotnews, doar cinci candidaţi au promovat examenul. Au avut de răspuns la zece întrebări, dintre care trei au fost: „Enumerați documentele prin care se atestă calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România”, „enumerați criteriile de internare pentru asistența medicală spitalicească în regim de spitalizare continuă” sau „prezentați serviciile medicale care nu sunt decontate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate”. Să nu ştii aceste lucruri elementare pentru funcţia scoasă la concurs! Candidaţii au crezut, probabil, că „merge şi-aşa”. Posibil să fie nişte persoane „multilateral dezvoltate”, dar inadecvate pentru postul pentru care au concurat. (Mioara Vergu-Iordache)