• Evenimentul anual Erasmus Open Doors, desfăşurat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), va avea loc în perioada 9-13 martie. Universitatea Spiru Haret se va alătura acestui demers prin organizarea unor evenimente tematice.
Erasmus Open Doors este organizat cu scopul promovării programului Erasmus+ şi a mobilităţilor în rândul studenţilor şi cadrelor universitare însă, având în vedere viitorul programului şi schimbările climatice, ediţia de anul acesta va atinge o temă secundară: Green Erasmus.
La nivel mondial au început deja să fie exprimate opinii referitoare la modul în care programul Erasmus+ contribuie la încălzirea globală, din cauza milioanelor de kilometri străbătuţi de participanţi într-un an (cu avionul, maşina etc.). Aşadar, în conexiune cu obiectivul propus de a atinge numărul de 12 milioane de participanţi Erasmus în perioada 2021-2027, viitorul program îşi propune să contribuie la reducerea gazelor cu efect de seră (GGE – Greenhouse Gas Emissions) cu 40% până în 2030. Art. 32 din Expunerea de motive a viitorului programului Erasmus+ face referire la alocarea a 25% din buget pentru sprijinirea reformelor împotriva încălzirii globale, în corelare cu art. 191-193 din Tratatul UE (protejarea şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi a vieţii).
Abordarea problemei poluării ar putea implica şi o schimbarea a regulilor de finanţare la nivelul programului: creşterea granturilor; încurajarea şi finanţarea deplasării cu trenul/vaporul (care ar putea dura 2-3 zile) pentru mobilităţile de lungă durată; distribuirea un kit ECO fiecărui participant (inclusiv aplicaţie online). Printre iniţiativele eco-friendly aflate deja în derulare se numără şi Erasmus Without Papers, demers care presupune utilizarea instrumentele digitale pentru pregătirea mobilităţilor.
Sub umbrela Green Erasmus, Agenţia Naţională îşi doreşte lansarea unor discuţii despre modurile de îmbunătăţire a programului şi a mobilităţilor transnaţionale, de educare sau îndrumare a participanţilor care pot face alegeri mai prietenoase pentru mediul înconjurător şi, de ce nu, de ajustare a practicilor organizaţionale care pot deveni mai sustenabile.