Asociația Europeană a Coordonatorilor Erasmus (EAEC) a organizat, în format hibrid, cel de-al 18-lea Congres anual Erasmus și Târgul de educație ERASMUS GO - ERACON 2022. Coordonatori Erasmus, manageri de plasare și stagii, cercetători și profesioniști interesați de Programul Erasmus și care aparțin, fie lumii academice, fie lumii de afaceri, au fost invitați să participe la Congres pentru a face prezentări sau pentru a trimite lucrări scrise despre experiențele lor în domenii legate de Programul Erasmus.
Universitatea Spiru Haret a fost reprezentată la eveniment de prof.univ.dr. Gheorghe Duda, coordonator instituţional Erasmus, membru în Consiliul de conducere a Asociaţiei Europene a Coordonatorilor Erasmus (EAEC) şi conf.univ.dr. Eugen Ghiorghiţă.
În perioada 27 iunie-1 iulie 2022 s-a desfăşurat la Salonic cel de-al optsprezecelea congres al Asociaţiei Europene a Coordonatorilor Erasmus.
Au fost invitaţi să participe coordonatori Erasmus, manageri de plasare a studenţilor şi ai activităţilor de practică, cercetători şi profesionşti interesaţi în desfăşurarea programelor Erasmus, aparţinând fie lumii academice, fie domeniului afacerilor. Au fost prezentate comunicări privind experienţa participanţilor în domeniul programelor Erasmus.
Au fost susţinute 50 de prezentări din partea universităţilor participante din Europa şi Asia. Temele abordate au vizat implicarea programelor Erasmus în protejarea mediului (GREEN Erasmus), incluziune şi diversitate oferite de programele Erasmus, digitalizarea programelor Erasmus, Erasmus fără hârtii, utilizarea învăţării interdisciplinare şi a gândirii critice în instruirea cibernetică, impactul programelor comune asupra vieţii şi carierei absolvenţilor, sprijinul studenţilor şi tinerilor din Ucraina, pregătirea de tehnicieni în operaţiuni industriale pentru securitatea informatică, sprijin cultural, social şi academic pentru studenţii străini participanţi la programele Erasmus, impactul COVID-19 asupra mobilităţilor desfăşurate în cadrul programelor Erasmus, organizarea săptămânilor internaţionale Erasmus, alfabetizare multiculturală şi competenţe de învăţare autodirecţionate şi noi competenţe pentru noi locuri de muncă în viitor şi astăzi, prefigurarea studiilor superioare în Europa în anul 2050, etc.
Reprezentanţii Universităţii Spiru Haret au prezentat Impactul pandemiei COVID-19 asupra mobilităţilor Erasmus+ în cadrul Universităţii „Spiru Haret”. Ei au demonstrat faptul că experienţa acumulată în desfăşurarea programelor de licenţă IF, dar mai cu seamă ID şi IFR, prin utilizarea Platformei E-learning Blackboard şi mai cu seamă prin organizarea cursurilor online prin Google-Meet au facilitat trecerea rapidă de la învăţământul clasic, faţă în faţă, la învăţământul online pentru studenţii participanţi la mobilităţile Erasmus+. Concluzia a fost că numărul studenţilor care preferă învăţământul online a crescut simţitor în urma pandemiei. (Conf.univ.dr. Eugen GHIORGHIŢĂ)