• E.S. Arthur Mattli, ambasadorul Elveţiei la Bucureşti: Mă simt obligat să continuăm sprijinul acordat asociaţiilor bio.
Aceasta a fost o concluzie principală a evenimentului virtual Prevenirea fraudei cu produse ecologice, eveniment organizat la data de 25 martie a.c. de USH Pro Business, centrul antreprenorial universitar al Universităţii Spiru Haret în colaborare cu ceilalţi membri fondatori ai Inter-Bio, organizaţie a filierelor de produse ecologice şi a consorţiului de clustere cu acelaşi nume.
Excelenţa sa, domnul ambasador Arthur Mattli, a deschis reuniunea cu remarci evocative şi angajamente semnificative: Puţini dintre voi îşi vor aminti că Elveţia a sprijinit promovarea etichetei ecologice în cadrul contribuţiei elveţiene în România. Prin urmare, mă simt obligat să continuăm sprijinul acordat asociaţiilor bio din această ţară şi vă doresc tuturor o conferinţă excelentă, a spus domnia sa.
Dintre participanţi, domnul Albert Imre, director general BIOTERRA şi membru fondator Inter-Bio, a confirmat spusele domnului ambasador, fiind unul dintre beneficiarii asistenţei elveţiene încă din anii 90, când puţini în România ştiau despre importanţa mişcării ecologice.
Într-adevăr, Elveţia este un prieten adevărat al României bio. După primele etichete ecologice şi primele organisme de inspecţie susţinute de autorităţile elveţiene, a continuat implicarea Elveţiei în programe pentru susţinerea la export a producătorilor ecologici. Strategia Naţională de Export 2005-2009, la care contribuţia elveţiană a fost semnificativă, a fost probabil primul document oficial de susţinere a agriculturii ecologice, iar în 2017-2019 s-a derulat Programul româno-elveţian de susţinere la export a producătorilor ecologici” a declarat Costin Lianu, director general USH Pro Business şi preşedinte Inter-Bio.
Ambasadorul elveţian a prezentat şi coordonatele de viitor ale Elveţiei Bio. Din analiza sa, rezultă opţiunea clară pentru produsele ecologice bazată pe puterea de cumpărare ridicată a Elveţiei, condiţiile naturale, structura agricolă şi politica de susţinere. O conversie completă a agriculturii ecologice ar provoca o uşoară expansiune a agriculturii arabile în detrimentul creşterii animalelor. Acest fenomen ar duce la scăderea forţei de muncă cu 17% (cereale) până la 50% (sfeclă de zahăr). Această producţie mai mică va avea un impact în reducerea cu 42% a cheltuielilor de energie în sectorul agricol.
Trecerea totală a Elveţiei la agricultura ecologică ar fi durabilă din punct de vedere economic numai în condiţiile în care consumatorii ar sprijini această schimbare plătind preţuri mai mari pentru alimente şi le-ar alege pe cele bio în detrimentul produselor convenţionale din import, a încheiat acesta.
Dezbaterea problemelor legate de frauda cu produsele ecologice a fost extrem de intensă şi interesantă, ducând la concluzia unor soluţii naţionale. Făcând legătura cu experienţa elveţiană, participanţii au scos în evidenţă precaritatea demersurilor în România de informare şi conştientizare a consumatorilor asupra a ceea ce înseamnă cu adevărat bio – ecologic şi de a evita să consume produse care induc în eroare sau afectează sănătatea.
La întâlnire au participat fermieri, cooperative, asociaţii şi clustere specializate în domeniul produselor ecologice, reprezentanţi ai ministerului de resort, ai mediului academic, cercetători, studenţi, organisme de certificare şi inspecţie.
USH Pro Business – Evenimente, Comunicare şi Internaţionalizare • Str. Nicolae Iorga nr 34-36, Bucureşti, sector 1 • Tel: +40 216 500 014 • E-mail: office@ushprobusiness.ro • www.ushprobusiness.ro