- Observaţii la deschiderea anului universitar 2019-2020 la Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti
Emoţie, curiozitate şi bucurie sunt sentimentele care domină sufletele studenţilor şi masteranzilor la început de an universitar. Pentru „boboci”, intensitatea acestor sentimente este mai puternică. Ne face plăcere şi nouă, dascălilor, să intrăm în această atmosferă. Pentru câteva minute, legile implacabile ale curgerii timpului se schimbă. Putem să ne întoarcem pentru câteva clipe la momentele în care chiar noi eram studenţi, tineri şi cu mari speranţe.
Deschiderea anului universitar 2019-2020 la Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti a permis studenţilor şi masteranzilor noştri să ştie ce perspective au în viitoarea lor carieră. Aşa cum arată cifrele statistice privind absolvenţii din seriile anterioare, pregătirea din Universitatea Spiru Haret este la standarde înalte. Angajatorii, cei care cunosc cel mai bine piaţa muncii, au recunoscut fără nicio urmă de îndoială că absolvenţii Universităţii Spiru Haret au o pregătire foarte bună. De altfel, peste trei sferturi dintre absolvenţi lucrează în domeniul specializării pe care au finalizat-o şi toţi câştigă mult mai bine decât înainte de absolvirea facultăţii. Sintagma „educaţie pentru bunăstare” se aplică foarte bine la Universitatea Spiru Haret. Companii de prestigiu oferă locuri de muncă studenţilor noştri încă din timpul studiilor. De exemplu, a fost prezentă la deschiderea acestui an universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti o echipă de la Mc Donalds. Domnul Adrian Popovici, absolvent al facultăţii noastre, a prezentat din partea acestei companii oferta de angajare pentru studenţi. Pe mulţi ne-a bucurat, pe lângă oportunitatea suplimentară de angajare a studenţilor noştri, cu salarii motivante, ideea că haretismul a devenit o conexiune profundă între generaţii: un absolvent haretist sprijină angajarea colegilor săi mai mici. Un alt invitat, Antonel Tănase, administrator al cabinetului de contabilitate Cont Consulting & Services, partener de mulţi ani al Universităţii Spiru Haret, a apreciat calitatea absolvenţilor noştri şi a corpului profesoral.
Idealuri au avut şi cei care au înfiinţat Universitatea Spiru Haret, Fondatorii, cum îi numesc eu. Ei au dorit, printre altele, acces la educaţie universitară pentru toţi tinerii, indiferent de statutul social sau starea lor materială. Astăzi este ceva mai uşor. Creditul de studii pentru studenţi şi masteranzi ne-a fost prezentat la deschiderea anului universitar 2019-2020 de Adina Călin, reprezentantul CEC Bank la evenimentul nostru.
În general, programele de studiu sunt privite, aşa cum este firesc, din perspectiva avantajelor materiale pe care le oferă după absolvire, Totuşi, printre invitaţii de la deschidere au fost şi doi absolvenţi care au avut alt plan pentru carieră. Unul dintre ei, Petru Ciprian Bradu, şi-a dorit să continue studiul. Era pasionat de problemele teoretice. A fost îndrumat, după licenţă, spre o universitate care organizează doctorat. A parcurs toate etapele până la obţinerea titlului de doctor în economie. Acum a revenit la Universitatea Spiru Haret în altă calitate: autor de carte economică de colecţie. Şi-a realizat visul şi menirea. La deschiderea anului universitar, a transmis invitaţia de a participa la lansarea cărţii sale Elemente de gândire economică din doctrina socială a Bisericii Catolice.
O altă absolventă, Ilioara Raicu, şi-a dorit să urce pe scara ierarhiei publice. A ajuns şeful departamentului Achiziţii Publice la Muzeul Naţional Cotroceni. Urmăreşte respectarea unui domeniu rigid al legislaţiei publice de către persoane angajate într-o instituţie de prim rang a ţării.
Din cele prezentate rezultă un mesaj clar către haretişti: trăieşte-ţi visurile, oricare ar fi ele! La Universitatea Spiru Haret poţi găsi calea să ajungi acolo unde îţi doreşti, acolo unde sufletul te îndeamnă iar mintea îţi spune că poţi! (Conf.univ.dr. Aurelian Virgil BĂLUŢĂ)