Dragoş CIOCĂZAN, directorul Editurii Fundaţiei „România de Mâine”, vă invită la lansările:
• 29/05, ora 17.00, Scena Matca
Dilemele Psihologiei, autor prof.univ.dr. Mihai Golu
După desprinderea de Filozofie (1879), şi declararea statutului de ştiinţă autonomă, Psihologia s-a văzut pusă brusc în faţa unei inabordabile complexităţi: psihicul uman. Astfel a căzut pradă dilemelor şi contradicţiilor interne care o macină şi în zilele noastre. Drumul sinuos al unei ştiinţe în devenirea ei, autoabsolutizarea şi opoziţia faţă de alte ştiinţe, rătăcirea metodologică majoră, principiile autodescriptiviste, sunt temele abordate în această carte de excepţie care încearcă să ne lămurească dacă Psihologia s-a desprins cu adevărat de Filozofie sau a rămas prizoniera fragmentării în mai multe tendinţe şi curente, a ambiguităţii conceptual-metodologice.
• 30/05, ora 16.00, Cafeneaua Artelor
Principiile chirurgiei oncologice la animale, autor lect.univ.dr. Daniel Constantin Lescai, Facultatea de Medicină Veterinară, Universitatea „Spiru Haret”
O apariţie singulară în peisajul publicistic din domeniul medicinei veterinare din România, atât prin subiectele abordate, cât şi datorită prezentării unei cazuistici bazate pe experienţa practică reală, zilnică, a autorului şi pe un bogat fond de imagini. Este prima lucrare de anvergură scrisă de un autor român pe această temă, venind, în mod necesar, în completarea literaturii de specialitate, dar şi un prilej de a vorbi despre munca în echipă, dificultăţile şi dilemele profesiunii de medic veterinar, despre profesionalism, pasiune şi dăruire deopotrivă la catedră şi în viaţa de zi cu zi.
• 31/05, ora 18.00, Cafeneaua Artelor
Metode computaţionale în ştiinţele naturii, autor lect.univ.dr. Valentina Mărăscu, Facultatea de Inginerie şi Informatică „Spiru Haret”
O carte printre cele mai originale publicate de Editura Fundaţiei „România de Mâine” în ultimii ani, concepută ca suport ştiinţific destinat interacţiunii studentului cu conceptul de „metode computaţionale” şi implementarea acestora în studiul ştiinţelor naturii.
Studenţii au ocazia de a combina „Teoria Codurilor” cu subiecte de interes, inedite, ca de exemplu: scuba diving, bungee jumping, încălzirea globală, fuziunea nucleară, algoritmii bazaţi pe studiul mişcării furnicilor, împrăştierea SARS. Noutatea constă în introducerea mediului de lucru PlasmaPy, construit cu ajutorul limbajului Python, familiarizând cititorii cu conceptul de cercetare, pe baza unor exemple şi studii de caz.
• 2/06, ora 17, Cafeneaua Literară
Manifestările respiratorii în bolile reumatice autoimune, autoare Dr. Daniela Anghel şi Dr. Gilda-Georgeta Popescu
A doua lucrare publicată într-o serie concepută în sensul diversificării ofertei editoriale, cartea prezintă descrierea complexă, aproape exhaustivă a complicaţiilor apărute în evoluţia bolilor reumatice autoimune. Nu este vorba despre o prezentare descriptiv-analitică, ci despre o pătrundere în mecanismul celular intim al fiecărei afecţiuni, cu decelarea cauzelor şi a metodelor de tratament. Rod al unui uriaş efort documentar, bazat pe o cazuistică inedită, lucrarea este un material uşor de parcurs, util studenţilor în domeniul medicinei şi specialiştilor, pentru a înţelege şi gestiona eficient aceste patologii. Cu siguranţă, asemenea primului volum al seriei, un succes editorial prin modul de abordare pragmatic şi prin originalitatea conceptelor.
• 1/06, ora 18.00, Scena Arca.
Gala Revistei „MINERVA – JOURNAL OF HISTORY AND PHILOSOPHY”. Trei ani de apariţie, cu acordare de diplome.