Ca orice alt produs făcut de mâna omului, economia are întrebuinţări precise şi trebuie manipulată cu maximă atenţie pentru a o menţine în bune condiţiuni foarte, foarte multă vreme. De fapt, ar trebui să dureze o veşnicie pentru că este complementară şi indispensabilă supravieţuirii. Este carac-teristica acestui artefact, fără de care nimic nu s-ar mişca din loc, nu am progresa şi nu ne-am putea asigura cele necesare traiului zilnic. Din acest motiv, produsul trebuie manipulat cu grijă şi numai conform instrucţiunilor prevăzute în Manualul de utilizare. Ca la orice altă marfă, nerespectarea regulilor scrise cu liniuţă de la capăt în manual atrage defecte majore, cu rezultate imprevizibile, uneori catastrofale. Aici intervin politicienii, în mâna cărora se află cartea cu explicaţii şi îndrumări, iar aceştia fac mereu aceeaşi greşeală, cam peste tot în lume.
Deşi este o născocire a minţii umane, ceea ce o face din start perfectibilă şi predispusă la vicii de fabricaţie, economia este, totuşi, o ştiinţă exactă. Are aceleaşi reguli peste tot, nu contează ţara, cultura, religia, clima, regimul politic. Doar că unii politicieni se amăgesc, crezând că pot inventa de la sine putere reguli noi, care să folosească propriilor interese, şi vor să transforme Manualul de utilizare într-un palimpsest pe care să scrie cu creionul chimic muiat între buze reguli noi, diferite de cele stabilite de la sine. Înainte de a trage plaivazul de după ureche ar trebui să fie mai atenţi la cea mai importantă dintre reguli: economia nu poate fi închisă într-o cuşcă, fie ea şi poleită, nu poate fi păcălită prin măsuri artificial gândite doar ca să dea bine la TV, ci are mecanisme fine, care se autoreglează în funcţie de mişcările reale ale pieţei, şi, în general face cam ce o taie capul. Cei care se grăbesc să o aşeze pe un pat al lui Procust, trăgând de ea în toate direcţiile ca să încapă în limitele gândirii lor înguste, se înşală, iar consecinţele vor fi extrem de grave.
Politicienii nu par să fi înţeles încă acest lucru. Ei continuă să invoce scuze atât de des repetate încât au devenit un clişeu greţos: moştenirea grea, necesitatea imediată de a creşte sau scădea venituri, mai nou urgenţa medicală. Evident, economia, care are reguli implacabile, funcţionează ceas, fără abatere de la acestea, în funcţie de condiţiile reale dictate de piaţă şi viaţă. Unii cer creşterea aberantă a veniturilor unor categorii de oameni, fără niciun suport economic real. Alţii se gândesc să taie la sânge tot ce propun ceilalţi, la fel de haotic şi fără motiv, doar pentru că nu sunt de acord cu ei. Războiul se poartă la nivel politic şi are un scop aproape istoric: dă-te tu ca să mă pun eu! Puterea este scopul coagulării unui partid, asta putem înţelege, dar efectuarea de experimente nefericite pe spinarea noastră, asta nu. Pentru că vin vremuri grele şi trebuie să trecem prin ele cu cât mai puţine vânătăi. Nu există altă cale pentru clasa politică actuală, de la noi şi de aiurea, dacă vrea să-şi împlinească misiunea istorică şi să asigure creşterea unei economii sănătoase: dialogul între toate culorile politice, polemica argumentată şi găsirea în comun a soluţiilor. Înainte de orice, însă, mai au ceva de făcut: să-şi apese ochelarii pe nas şi să studieze cu mare atenţie, spre binele tuturor, Manualul de utilizare (Dragoş CIOCĂZAN)