Echipa „New generation”, de la Colegiul Economic din Buzău a câștigat locul 1 în finala concursului „Lider European” cu proiectul „Prea devreme e mai târziu”, care s-a desfășurat joi, 16 decembrie 2021, la București, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România. Coordonați de dna profesoară Cătălina Poștovei, elevii Ștefan Ciocan, Daria Vătășelu, Georgiana Badea și Karina Grigore au dorit să tragă un semnal de alarmă asupra unei probleme reale din societatea noastră: numărul mare de mame tinere, sub 18 ani și consecințele inevitabile pe care le are acest fenomen.
Recunoscut pentru serviciile educaționale de calitate pe care le oferă, Colegiul Economic Buzău reușește, totodată, să implice permanent elevii în proiecte și activități extracurriculare, ceea ce îi dezvoltă multilateral, dobândind rapid competențele-cheie pe care Uniunea Europeană le promovează. Elevii participă frecvent în mobilități peste hotare, dovedesc un spirit înalt de analiză și sinteză, pot susține convingător o argumentare, iubesc dezbaterile și sunt interesați de public speaking. Nu în ultimul rând, sunt încurajați să observe realitatea obiectiv și să caute soluții pentru problemele identificate în comunitatea din care fac parte.
Profesorii sunt dedicați și au ca principal obiectiv transferul cunoștințelor pe care le transmit elevilor în contextul economic ce îi înconjoară. Ca urmare, absolvenții noștri ocupă ușor cele mai dorite locuri de muncă, dar au succes și în calitate de antreprenori. Chiar în acest an școlar, când sărbătorim 100 de ani de existență, vom publica în deja bine-cunoscuta noastră revistă „Cheia succesului” interviuri cu foștii elevi ai Colegiului Economic Buzău care și-au dezvoltat afaceri prospere pe plan local sau național.
„Lider European” este o competiție ce își propune să dezvolte abilitățile de leadership și de vorbire în public ale elevilor de liceu, spiritul de echipă și capacitatea de a mobiliza grupuri de oameni pentru a lucra împreună în beneficiul comunității lor. Echipa „New Generation” a impresionat juriul cu proiectul său și a câștigat Premiul I; pe locul II s-a clasat echipa „4 the Future” cu proiectul „Puntea generaţiilor”, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din București, iar, pe locul III, echipa „Euroteam junior” cu proiectul „Asistența pentru vârstnici în obținerea certificatului verde”, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” din Balș.
Au fost acordate și mențiuni: • Echipa No Waste Better Taste cu proiectul “No Waste Better Taste”, reprezentanțiiColegiului Naţional Mircea cel Bătrân din Constanța • Echipa A fortiori cu proiectul “Festivalul EU pentru Tine”, reprezentanții Liceului Teoretic Spiru Haret din Moinești • Echipa NewWaveEU cu proiectul “Biblioteca de la Colțul Străzii”, reprezentanții Colegiului Național Mihai Viteazul din București • Echipa Artlead cu proiectul “Casa Copilăriei”, reprezentanții Colegiului Național de Artă Octav Băncilă din Iași • Echipa Proeuro Brâncuși cu proiectul “PRO EuRO BRÂNCUȘI!”, reprezentanții Liceului Tehnologic Constantin Brâncuși din Craiova
Proiectul nostru, „Prea devreme e mai târziu”, cu toate că s-a bucurat de popularitate și de aprecieri din partea juriului, echipa obținând cel mai înalt loc de pe podiumul competiției, trebuie să își urmeze cursul. Elevii noștri trebuie să parcurgă celelalte etape firești de implementare, monitorizare și evaluare a rezultatelor, utilizând resursele financiare și materiale pe care le au la dispoziție. Echipa își caută voluntarii, alți colegi, care vor disemina informația și vor împărți materiale informative privind domeniul sănătății reproducerii și sexualității și în alte licee sau locuri strategice prevăzute în planificare. Corpul de voluntari va cuprinde și profesori care să asigure longevitate proiectului. În cadrul viitoarelor activități se numără și: încheierea de parteneriate cu „Europe Direct”, primării, cabinete de planning familial, organizarea de cursuri de către persoane cu expertiză în domeniu, realizarea unei baze de documentare și filme educative, realizarea unei piese de teatru forum cu titlul „Prea devreme e mai târziu”, organizarea de workshopuri, promovarea pe toate canalele media aflate la dispoziție (ziare, radio, tv) etc.
Le urăm succes și îi susținem pe tot parcursul acestei provocări pentru a avea rezultate peste așteptări!
Spre deosebire de edițiile din alți ani, vizitele și întâlnirile fizice în licee au fost adaptate contextului epidemiologic actual și au fost mutate în mediul online. La acestea au participat, în trei zile, 1.020 de profesori și 2.600 de elevi din 440 de școli și 310 licee, precum și 48 de inspectori școlari și inspectorul general pe proiecte din cadrul Ministerului Educației. Numărul elevilor care au participat la întâlnirile online a fost considerabil mai mare decât cel din anul precedent – la ediția din 2020, 650 elevi din 20 școli și licee au luat parte la discuțiile informative despre cele două competiții naționale („Lider European” și „Euro Quiz”). (Prof. Diana-Mihaela STANCU, Colegiul Economic Buzău)