Pentru astăzi, am rezervat întâlnirea cu un artist aparte. Cu un impresionant palmares național și internațional ce certifică, dacă mai era necesar valoarea sa. Este vorba despre graficianul Dragoș Răzvan Petrișor.
Un traseu prin viață: • 2012-2020 – student al Universității Naționale de Arte din București, Facultatea de Arte Plastice, Departamentul Grafică, licenţă (2012-2015), disertaţie (2015-2017), doctorat (2017-2020). AFILIERI PROFESIONALE: • 2016 – prezent – membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Romania (UAPR) • 2018 – prezent – membru al Asociației Internaţionale a Artiştilor Plastici (AIAP). Aproximativ 200 de participări la expoziţii naţionale şi internaţionale în ţări precum Statele Unite ale Americii, Turcia, Belgia, Bulgaria, Coreea de Sud, Republica Moldova, Franța, Italia, Spania, Serbia, Italia şi Polonia. PREMII IMPORTANTE: • 2021 – Premiul pentru Tineret în cadrul Galei Naționale de acordarea premiilor a Uniunii Artiștilor Plastici din România pe anul 2020 • 2021 – Premiul pentru Tineret în cadrul Bienalei Internațională de Gravură Contemporană N-E (ediția a IV-a) • 2020 – Premiul pentru Grafică ca recunoaștere și apreciere a întregii activități depuse în slujba artelor plastice din România acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România în cadrul Bienalei Internaționale de Artă Contemporană „Ion Andreescu” (ediția a XII-a) • 2020 – Premiul pentru Tineret acordat de Ministerul Culturii (pentru înaltele performanțe obținute în cadrul unor manifestări artistice pe plan național și internațional) • 2018 Premiul Ioan Atanasiu Delamare acordat de Ritul Scoțian Antic și Acceptat în cadrul Galei Premiilor UAPR pe anul 2017 • 2017 Premiul al Filialei Grafică Bucureşti a UAP din România în cadrul Salonului Mic – Bucureşti • 2017 Premiul Constantin Brâncuşi Opera Prima din cadrul Expoziției Naţionale Desenul Post Brâncuşi, ediţia a II-a, – Târgu Jiu
Cum a fost anul 2021, legat de arta dumneavoastră?
A fost un an important și în egală măsură provocator. Am izbutit să demarez cu o nouă serie de creații unde am avut în atenție o serie de ameliorări pe structura compozițională și meșteșugărească. Tema generică a rămas tot Artes mechanicae, doar că m-am raportat la un alt tip de manifestare – xilogravura. M-am autoprovocat să aprofundez segmentul conceptual, planul retoric, recursul la formă, volum și spațialitate, fortificarea și armonia elementelor și nu în ultimul rând forța mesajului și rostul expresiei prime. Cred că în acest an am fost mult mai consecvent în raport cu anii anteriori, dezideratul și capacitatea de lucru a fost mult mai proeminentă. Tot în acest an am participat la circa 40 manifestări din spațiul național și internațional (Franța, Bulgaria, Coreea de Sud, Spania, Polonia, Turcia și Italia) și totodată am avut privilegiul extraordinar să fiu curator asociat în cadrul unui eveniment cu opere ale marilor maeștri (Albrecht Dürer, Peter Paul Rubens, Giovanni Battista Piranesi, Francisco Goya și Salvador Dali). Un alt aspect semnificativ a fost expoziția mea personală din cadrul Muzeului de Artă din Târgoviște. În 2021 am mai obținut alte șase premii, dar pentru mine cel mai apropiat de sufletul meu rămâne Premiul pentru cel mai bun tânăr artist din țară decernat de Uniunea Artiștilor Plastici din România.
Ce visați pentru anul 2022 și pentru următorii ani?
Să îmi desfășor activitatea profesională în cele mai optime condiții și totodată să mă reinventez din punct de vedere stilistic.
Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lumea artei, lumea în general?
În mod cert îmi doresc să fiu în plină armonie cu tot ceea ce mă înconjoară și totodată să-mi exercit profesia la cel mai înalt nivel. Sper să fiu un bun exemplu pentru studenții mei, dar și pentru viitoarele generații.
Vă mulțumim frumos!