La 24 februarie (28 februarie, 1 şi 25 martie, în funcţie de zona geografică) românii sărbătoresc „Ziua lui Dragobete”, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii din Panteonul Autohton. Dragobete este asociat cu Cupidon (zeul dragostei în mitologia romană) şi cu Eros (zeul dragostei în mitologia greacă), fiind considerat fiul Babei Dochia.
În această zi de sărbătoare a iubirii, la Căminul Cultural din oraşul Măgurele (jud. Ilfov), doritorii au fost invitaţi la un program artistic special. Au urcat pe scenă în aplauzele spectatorilor grupul de dansatori al copiilor de la Clubul Cultural Măgurele, intitulat „Drag de Măgurele”, urmat îndeaproape de solista Bianca Nicola Gheorghe din Afumaţi, care a încântat publicul cu un potpuriu de cântece de dragoste. S-a dat startul apoi la un concurs de recitare a poeziilor de dragoste, cu şase perechi de îndrăgostiţi care ne-au recitat din opera marilor noştri poeţi: Mihai Eminescu, Ion Minulescu, George Coşbuc, George Topârceanu, Alexandru Macedonski şi Adrian Păunescu. Un juriu competent i-a notat şi, la final, au fost premiaţi. Cu un aplomb demn de zile mari, a urmat o suită de dansuri populare şi „Ritual de Dragobete” în interpretarea Ansamblului „Doina Ilfovului” din oraşul Buftea, coordonat de profesor coregraf Daniela Mândroc. La toate acestea ne-a fost martor şi prezentator – recitator, ca un adevărat „Cupidon săgetător în amor” renumitul actor Nae Alexandru de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti.
Aplauze numeroase au însoţit finalul de poveste al acestei zile minunate. Afară, pe alei, băieţii timizi încercau să fure o sărutare de Dragobete, să aibă amintire de la fete… (George V. GRIGORE)