De fiecare dată când merg fizic, ori numai cu gândul, în Ardeal mă întâmpină mereu şi mereu mari bucurii. Aşa am descoperit creaţia minunată a distinsei doamne Gáll Burján Rozália, cea care lucrează în mai multe tehnici. Dar, prima dată, înainte de a vedea tablourile sale cuceritoare să o cunoaştem pe invitata noastră specială de astăzi.
S-a născut în data de 30 mai 1951 în localitatea Jeica, judeţul Bistriţa-Năsăud. A terminat Liceul Pedagogic din municipiul Târgu-Mureş, în anul 1971. În calitate de învăţătoare a predat în numeroase instituţii de învăţământ târgumureşene: Şcoala generală nr.17 şi 2, Liceul Unirea, Liceul Bolyai Farkas şi Liceul vocaţional de Artă. Din anul 2011 a început să descopere diferite tehnici de creaţie: bijuterii din coajă de ou, paverpol – sculptură din textile, Ebru – tehnica picturii în apă, pictură în ulei şi acril.
– Cum putem descrie tehnica Ebru?
– Marmorizarea sau tehnica Ebru este metoda prin care se imprimă pe hârtie sau materiale textile un model ce se aseamănă cu marmura. Modelele realizate astfel sunt rezultate din culoarea ce pluteşte pe suprafaţa apei. Se pot executa şi portrete pe suprafaţa apei…
Continuăm prezentarea doamnei Gáll. Este membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş din anul 2014, unde participă activ la viaţa artistică. Participă la expoziţii colective de pictură, de artă modernă şi de artă fotografică organizate de AAP Mureş la Galeria Unirea, Cetatea Medievală Târgu Mureş, Turnul fierarilor – Sighişoara, Cluj-Napoca, Dej, etc. A participat la cursurile de pictură şi istoria artei ale prof. Vasile Mureşan, la Biblioteca municipală „Petru Maior” din municipiul Reghin. A participat la taberele de pictură organizate în municipiul Târgu-Mureş şi Reghin. În anul 2018 a participat cu lucrări paverpol la expoziţia internaţională intitulată: „Textil, pensulă, paverpol” organizată la Budapesta. A avut trei expoziţii individuale (împreună cu sculptorul Kali József (1944-2022) în anii 2015, 2017 şi 2019.
Tehnica: Ulei pe pânză, acril, tempera, colaj, decupaj, paverpol. Contact: www.facebook.com/artworksbyburi, E-mail: buri5151@gmail.com.
Iată ce ne mai declară artista:
– Am participat la 268 de vernisaje, am făcut reclama vernisajelor cu peste 20.000 de fotografii, sunt membră în conducerea AAP Mureş. Tehnica textile metalizate am învăţat-o la un curs din Budapesta. Am obţinut gradul didactic II, în anul 1989, iar gradul didactic I în anul 1991, cu lucrarea ştiinţifică ,,Dezvoltarea gândirii algoritmice la elevi în orele de matematică”. Alte date importante.M-am pensionat în anul 2010, de la Liceul de Artă Tg.Mureş, unde am lucrat 23 de ani. Am îndrăgit poezia, publicând în presa locală de limbă maghiară începând cu anul 1981.
– Ce proiecte aveţi?
–1.Mă preocupă gândul să scot un album comun cu poeziile şi picturile mele. 2. Doresc să mă perfecţionez şi mai bine în tehnica textile metalizate folosind tehnica basoreliefului. Aş dori să amintesc două persoane importante în viaţa mea, care au fost mentorii mei pe drumul artei vizuale: domnul Ilarie Gheorghe Opriş, preşedinte de onoare al Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, şi domnul Vasile Mureşan, artist plastic profesionist, pictor, sculptor, expert patrimoniu cultural naţional mobil-etnografie-icoane pe lemn, muzeograf.
–Vă mulţumesc şi vă felicit pentru toate realizările dumneavoastră!
Concluzia? Am cunoscut un artist foarte valoros. Urăm sănătate doamnei Gáll Burján Rozália! Până atunci, numai bine pentru toţi şi… Nu uitaţi să zâmbiţi!
Aristotel BUNESCU
https://agentiadepresaculturalasisportiva.wordpress.com