Distinsa doamnă Cristina DUMEA, un pictor de mare valoare, participă la Expoziţia Anuală colectivă de la Muzeul de Artă din Roman, deschisă în perioada 21 noiembrie 2024 – 17 ianuarie 2025. „Eu am ocazia să prezint patru lucrări de pictură şi mă bucur de prezenţa multor persoane care-mi admiră lucrările”.
Curatorul Mihaela Ciobanu a scris despre acest frumos eveniment:
„Joi, 21 noiembrie 2024, ora 17, a avut loc vernisajul expoziţiei, Anuala de pictură, grafică, sculptură şi fotografie, care a ajuns, anul acesta, la ediţia a XX-a. Este o ediţie aniversară cu participări din ţară dar şi din afara graniţelor, care a adunat 45 de artişti din Roman, Piatra Neamţ, Bârlad, Iaşi, Bacău, Vaslui, Braşov, Ploieşti, Chişinău, UK şi Bulgaria. Un număr de 160 de lucrări şi-au dat întâlnire pe simezele muzeului pentru a oferi un adevărat regal de culoare, forme şi simboluri, în explorări de profunde trăiri specifice fiecărui artist în parte. Cele mai recente creaţii sau cele mai de suflet, dar şi lucrări din colecţii private ale unor îndrăgiţi artişti nemţeni, repuse circuitului expoziţional, în semn de omagiu. Varietatea de stiluri, tehnici şi temele propuse de artişti provoacă la un dialog vizual care ne poartă pe căi de introspecţie, de începuturi şi maturizări, de transformări şi încercări. Un spectacol clasic şi modern, abstract şi contemporan, în perspective de viziuni şi abordări, în esenţializări când sensibile când dramatice. Naturi statice, peisaje, florale, compoziţii, portrete în ulei pe pânză, în tuşuri şi peniţe pe hârtie, în colaje de surprinzătoare materiale înnobilatoare sau în modelări de lut, de marmură sau lemn. De la ipostaze urbane şi rurale în alb-negru, la cele intens sau delicat cromatice, cu pătrunzătoare observaţii psihologice, la compoziţii cu dialoguri de creaţie, de pământesc şi divin, în chemări de îngeri, în procesiuni sau porţi spre cer, lucrările se dezvăluie privitorului în reverii şi ecouri de lumină. Lumi paralele în vibraţii de albastru, între real şi ireal în tonuri terestre, biosfere în grafii delicate de peniţă, ne invită la meditaţie. „Hodine” în tradiţionalul material, lemnul, întrupat în omagiul truditorilor sau „istorii” strânse în identităţi supravieţuitoare, pentru a poposi într-un moment de reverie sau la introspecţia sufletului, în metamorfica marmură. Rapsodii de toamnă în culori vibrante, poeme în seninătăţi de iarnă şi în dansuri de mesteceni, uliţe cu amintiri şi case luminate de soare, ne cheamă să respirăm profund în parfum de flori tomnatice şi de gutui, printre aripi de îngeri şi de dor nestăvilit. De la sufletul mamei, atât de încorsetat de griji şi totuşi atât de nobil şi înălţător, la inocenţe pierdute printre sârme ghimpate, ne oprim să ascultăm un acordeon trubadur. Puterea cunoaşterii ne îndeamnă la speranţă, iar „Shakespeare in love” e în aşteptarea a acelui… „doar Tu”, în nuanţe delicate sau grafii pline de rafinament. Extazieri cromatice şi reinterpretări, în partituri de spaţiere şi atemporalitate, propuneri revigorante de aşezări pe Marte, în căutări de informaţii ascunse…(…)”
Concluzia? Cu adevărat impresionant! Voi reveni în linişte şi pe îndelete să admir fiecare tablou în parte. Ele trebuie studiate, admirate mai mult timp pentru a descoperi în ele armonii şi înţelesuri noi. Urăm invitatei noastre de azi sănătate multă, inspiraţie, energie şi noi tablouri care să impresioneze publicul şi critica de artă.
Aristotel BUNESCU
https://agentiadepresaculturalasisportiva.wordpress.com