UNIVERSITATEA SPIRU HARET, FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE BUCUREŞTI – 18-19 mai 2021, Conferinţa Economică Naţională cu tema: DEZVOLTAREA DURABILĂ A ECONOMIEI ROMÂNEŞTI PE TIMP DE CRIZĂ
În perioada 18-19 mai 2021, Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti a organizat online Conferinţa Economică Naţională CEN 2021:Dezvoltarea durabilă a economiei româneşti pe timp de criză. Tema conferinţei a constituit un prilej de dezbatere şi un schimb de idei academice, atât pentru profesori, dar şi cercetători, studenţi, masteranzi şi invitaţi din străinătate.
În debutul manifestării,conf.univ.dr. Mariana IATAGAN, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice Bucureşti,a adresat un mesaj de bun venit tuturor participanţilor la conferinţă si a precizat tradiţia existentă cu privire la desfăşurarea Conferinţei Economice Naţionale în cadrul facultăţii.
Distinşi participanţi la conferinţa CEN 2021, Dezvoltarea durabilă a economiei româneşti pe timp de criză, sunt onorata să deschid lucrările conferinţei si, chiar dacă acestea se vor desfăşura online, sper să petrecem împreuna câteva ore incitante şi fructuoase din punct de vedere ştiinţific.
Mulţumesc celor prezenţi pentru efortul de a se apleca asupra problemelor economice şi sociale cu care ne confruntăm în aceste timpuri incerte şi de a ne prezenta câteva dintre rezultatele cercetărilor privind evoluţia economiei româneşti pe timp de criză.
Scopul CEN 2021 este de a oferi o oportunitate mediului academic şi profesioniştilor din domeniul economic, de a ne întâlni şi de a schimba idei şi expertiză în probleme legate de economie, dezvoltare durabilă, management, contabilitate şi informatică economică, finanţe, marketing şi afaceri economice internaţionale. În acest context, conferinţa noastră se doreşte a fi un forum în care profesori, cercetători, specialişti în economie, studenţi şi masteranzi caută răspunsuri la problemele cu care ne confruntăm îndeosebi după anul 2020, an marcat de pandemia COVID 19. Chiar dacă pandemia a ajuns să fie omniprezentă în preocupările şi comportamentul nostru, economia continuă să existe şi să funcţioneze.
Domnul prof. Mircea Cosea spunea, citez: în alte locuri s-a înţeles că există economie şi în pandemie. Nu numai că există, dar şi trebuie să i se acorde din ce în ce mai multă atenţie. În caz contrar, „suferinţa economică” va afecta mult mai puternic populaţia decât suferinţele pandemiei.
Aşadar, declar deschise lucrările conferinţei oferind cuvântul doamnei prorector cu cercetarea din cadrul Universităţii Spiru Haret, prof.univ.dr. Maria Andronie. Vă mulţumesc şi vă doresc mult succes!
Prof.univ.dr. Maria ANDRONIE, prorector cu cercetarea ştiinţifică la Universitatea Spiru Haret, a încurajat participanţii la Conferinţa Economică Naţională să prezinte studiile de caz şi temele analizate, contri-buind astfel la dezvoltarea activităţii de cercetare în universitate.
În sesiunea plenară au fost prezentate câteva lucrări reprezentative pentru tema Conferinţei, după cum urmează:
Prof.univ.dr. Manuela EPURE a prezentat lucrarea cu tema Comportamentul consumatorilor în pandemia Covid-19, în care a descris comportamentul consumatorilor afectat de pandemia de COVID-19 şi consecinţele asupra vieţii economice şi sociale. Au fost prezentare o serie de analize statistice, grafice şi tabele, care indică modificarea comportamentului consumatorilor în ultimul an în condiţii de pandemie.
Prof.univ.dr. Luminiţa IONESCUa susţinut în plenul Conferinţei CEN 2021 lucrarea cu tema Digitalizarea în contabilitate în epoca post-COVID-19, precizând faptul că digitalizarea în contabilitate progresează rapid în ultimii ani şi este o necesitate pentru dezvoltarea afacerilor în epoca post-COVID-19. Interfaţa dintre formele digitalizării şi contabilitate va contribui la redresarea şi rezilienţa economiei după criza cauzată de pandemia de COVID-19, iar stocarea în cloud este o soluţie digitală pentru gestionarea bazelor de date şi obţinerea de informaţii rapide pentru managementul firmei.
O temă deosebită a reprezentat-o comunicarea prezentată de conf.univ.dr. Roxana-Daniela PĂUN, intitulată Acordul privind ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană – barieră sau oportunitate pentru România, care a descris fenomenul de BREXIT şi implicaţiile economice, fiscale şi sociale cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană după data de 1 februarie 2020. BREXIT sau retragerea Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost susţinută de eurosceptici şi respinsă de proeuropeni, ambele categorii provenind din aproape tot spectrul politic. În comunicare sunt prezentate o serie de idei cu privire la dificultăţi, dar şi oportunităţi pentru România în relaţia cu Regatul Unit al Marii Britanii.
Tot în plenul conferinţei a fost prezentată lucrarea cu tema Adaptarea managementului afacerilor la provocările modificării comportamentului consumatorului ca urmare a crizei COVID-19, elaborată de un colectiv de autori: conf.univ.dr. Daniel GÂRDAN, econ.dr Ecaterina GHIŢĂ, conf.univ. dr. Petronela GÂRDAN, care a fost salutată de către participanţii la conferinţă ca fiind o continuare firească a lucrărilor prezentate de antevorbitori.
Conf.univ.dr. George LĂZĂROIU a susţinut comunicarea cu tema Digitalizarea. Supravegherea ciberfizică a angajaţilor ca modalitate sustenabilă de creştere economică, o temă de actualitate şi de interes,cu detalii cu privind supravegherea angajaţilor la locul de muncă prin utilizarea mijloacelor electronice.
Ca o noutate pentru Conferinţa CEN 2021 a fost prezentată în plen o lucrare a unor specialişti din Republica Moldova, respectiv, economist dr. Victoria IORDACHI şi economist dr. Viorica POPA de la Institutul Naţional de Cercetări Economice – Chişinău, care au susţinut tema: Racordarea Republicii Moldova la conceptul economiei circulare.
Totodată, au fost prezentate câteva comunicări ale unor cadre didactice din străinătate, care au fost interesate în mod deosebit de tema Conferinţei CEN 2021. Astfel, au participat următorii profesori: PhD AGIL VALIYEV, de la Malmo University, Azerbaijan Tourism and Management University din Baku, SABYASACHI RATH, decan al Vishwa Vishwani School of Business, Hyderabad din India, şi prof. univ. dr. STEPHEN I. TERNYIK, de la School of Management Zug din Elveţia.
După secţiunea plenară, Conferinţa CEN 2021 a continuat pe două secţiuni de specialitate, în cadrul cărora au fost prezentate numeroase comunicări din domeniile: contabilitate, finanţe, informatică de gestiune, management, marketing etc. Astfel, lucrările Conferinţei CEN 2021 s-au desfăşurat în secţiunea 1: Contabilitate şi Finanţe, iar secţiunea 2: Management şi Marketing. unde au fost susţinute lucrări şi cercetări privind studii de caz referitoare la dezvoltarea durabilă a economiei româneşti pe timp de criză, digitalizarea în contabilitate, sisteme informatice şi managementul riscurilor, digitalizarea educaţiei contabile, abordări manageriale şi marketing în contextul pandemiilor, managementul deşeurilor, evoluţia antreprenoriatului românesc în pandemie, etc.
Dintre lucrările de la secţiunea 1: Contabilitate şi Finanţe, menţionăm:
• Sistemele informatice şi managementul riscurilor / Information systems and risk management, prof. univ. dr. Marius Daniel MAREŞ,Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Ştiinţe Economice, Bucureşti, conf. univ. dr. Valerica MAREŞ,ASE Bucureşti;
• Impactul pandemiei Covid-19 asupra creşterii economice a României/The impact of the covid-19 pandemic on Romania’s economic growth, lector univ.dr. Marinela GEAMĂNU, conf. univ. dr.Lăcrămioara HURLOIU,conf. univ. dr.Bianca RUSU,conf. univ. dr.Iulian HURLOIU, Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti;
• Doctrina şi deontologia profesională în misiunea de examinare a contabilităţii, întocmirea, semnarea şi prezentarea situaţiilor financiare/Doctrine and professional ethics in the mission for the examination of the accounting, the preparation, the signing and the presentation of the financial statements, conf. univ. dr.Floarea GEORGESCU,Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti;
• Digitalization in Accounting Education in a Post-COVID-19 Era/Digitalizarea educaţiei contabile în epoca post-COVID-19, prof. univ.dr.Luminiţa IONESCU,Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Ştiinţe Economice, Bucureşti,ec. Aurel ANDREI, preşedinte CECCAR Bucureşti.
Dintre lucrările prezentate la secţiunea 2: Management şi Marketing, menţionăm:
• Impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiei globale şi regionale/ Impact of COVID-19 pandemic on global and regional economy, conf.univ.dr. Eugen GHIORGHIĂ, conf. univ. dr. Cristian UĂ, Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti;
• Managementul deşeurilor, componenta a economiei circulare. Comparaţie România- EU/ Management of desources, component of economy circular. Romania-EU compariton, conf. univ. dr.Rocsana BUCEA MANEA ŢONIŞ,prof. univ. dr.Luminiţa PISTOL,conf. univ. dr.Elena GURGU, Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti
• Evoluţia antreprenoriatului românesc în pandemie/ Evolution of the romanian antreprenoriate in pandemy, lector univ. dr.Raluca CREOIU,asist. Univ. dr.Ana Maria MIHALI,Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Ştiinţe Economice, Bucureşti;
• Dezvoltarea economico-durabilă cu ajutorul capitalului intelectual/ Sustainable economic development through intellectual capital, lector univ. dr.Raluca DUMITRU,Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti. Conferinţa Economică Naţională CEN 2021 – Dezvoltarea durabilă a economiei româneşti pe timp de criză s-a bucurat de un real interes, atât din partea cadrelor didactice, studenţilor şi masteranzilor din cadrul Universităţii Spiru Haret, dar şi din partea unor profesori şi cercetători din străinătate. (Prof.univ.dr. Luminiţa IONESCU, Conf.univ.dr. Raluca ZORZOLIU)