Noi ne-am făcut datoria!
Vin alegerile. În afară de rezultat ne interesează şi aspectele calitative ale procesului electoral: legalitatea finanţărilor, caracterul raţional al selecţiei ofertelor electorale, corectitudinea mecanismului de numărare şi de raportare a rezultatelor votului. Este responsabil sistemul de educaţie pentru aceste probleme? Da, este!
În actele statutare iniţiale, Fondatorii Universităţii Spiru Haret au avut în vedere atât formarea profesională a studenţilor, cât şi pregătirea lor civică, în calitate de persoane active în societate, capabile să genereze progres pe toate planurile.
La Universitatea Spiru Haret pregătirea în spirit civic a avut mai multe componente. Se ştie că opţiunea politică înseamnă alinierea la un anumit sistem de interese. Studenţii şi masteranzii Universităţii Spiru Haret au capacitatea să-şi stabilească sistemul de interese personale şi colective. Ei pot să facă acele calcule strict necesare din care să rezulte în ce măsură au fost îndeplinite promisiunile electorale, dacă ce s-a promis era posibil de realizat, dacă noile oferte electorale sunt realiste sau nu. Vor putea participa astfel în cunoştinţă de cauză la procesul electoral, iar actul de guvernare se va baza pe voturi raţionale, nu emoţionale.
În funcţie de opţiuni, unele cadre didactice au fost implicate în activitatea politică. Această implicare nu a avut însă legătură cu actul de educaţie realizat. În plus, studenţii şi masteranzii au avut ocazia să vadă pe viu atitudine de tip academic între persoane care activează în partide politice diferite. Cadrele didactice care fac parte din „ partidul câştigător” primesc de regulă felicitări de la toţi colegii, inclusiv de la cei care au activat în formaţiunile competitoare acestora. În publicaţiile academice sau în cele de diseminare a educaţiei, ştiinţei şi culturii ale grupului Universităţii Spiru Haret sunt prezente toate opiniile formulate în limbaj adecvat. Cadrele didactice ale Universităţii Spiru Haret care au ocupat poziţii în Parlament, în autorităţi ale statului sau în administraţia publică centrală, indiferent de „culoarea politică” sub care au activat, au fost exemple de onestitate şi profesionalism. De altfel, trebuie să recunoaştem, primele generaţii de haretişti i-au cunoscut pe Fondatori, atât ca dascăli pasionaţi şi iubitori faţă de studenţi, cât şi ca personalităţi publice de anvergură.
Implicarea în viaţa socială depinde de gradul în care sunt stăpânite cunoştinţe specializate necesare activismului politic. De exemplu, în pregătirea economiştilor de la Universitatea Spiru Haret, în special a celor din specializarea conta-bilitate, a intrat şi componenta legată de finanţarea partidelor politice. În studii practice de seminar şi în materialele puse la dispoziţie, inclusiv articole din Opinia naţională, studenţii haretişti au aflat aspecte legale privind contabilitatea şi finanţarea activităţilor de natură politică (campanii electorale sau activitate curentă a partidelor politice). La alte specializări fac parte din programă, în funcţie de specificul lor, noţiuni cu aplicabilitate inclusiv în domeniul activismului politic sau al spiritului civic avansat.
Opţiunea mea politică a fost comunicată mereu transparent. Am inclus în CV-ul oficial şi activităţile concrete derulate în sprijinul partidului la care am aderat încă din anul 1995. În principal, am coordonat activităţi de gestiune financiară şi de contabilitate. La alegerile prezidenţiale din 2019 am avut bucuria să lucrez în echipa de management financiar-contabil a PNL alături de o absolventă promoţia iulie 2019. Nu, nu este o eroare! După 3 luni de la absolvire, o haretistă putea lucra în echipa financiară de campanie a Preşedintelui României, fiind colegă cu subsemnatul, fostul ei profesor.
Pentru unii poate că este firească întrebarea dacă m-a bucurat mai mult concordanţa de opţiuni politice sau valoarea profesională a studentei noastre. Voi răspunde sincer: eu ţin la toţi studenţii mei, indiferent de opţiunea lor politică. Voi fi bucuros să-i văd „la butoanele guvernării” susţinuţi de partidul pentru care au optat. Voi fi convins că-şi fac bine treaba pentru că sunt haretişti. Aştept să văd de la ei toţi confruntări de idei şi lupte pentru proiecte, nu atacuri la persoană.
De fapt este o falsă dilemă: avem deja absolvenţi care sunt în structurile de conducere financiar-contabilă la mai multe partide, aşa cum sunt în poziţii cheie din companii private sau de stat, în instituţii publice sau în asociaţii ale liber-profesioniştilor. Iar alţii vor avea ocazia să-şi probeze cunoştinţele în viitoarele cicluri electorale. Viitorul este al lor. Toţi vor contribui la legalitatea mecanismelor de finanţare a alegerilor, alături de colegi ai lor de la alte specializări care sunt implicaţi în alte componente ale procesului electoral. Ne bucurăm toţi, cadre didactice, studenţi şi absolvenţi, pentru performanţele fiecăruia dintre ei.
Foarte probabil ca după alegeri să mă bucur pentru victoria partidului din care fac parte, PNL. Există şi posibilitatea ca alţi colegi sau absolvenţi, membri ai altor partide politice, să fie câştigători ai cursei electorale. Eu ştiu că-i voi felicita dacă va fi aşa.
Avem însă şi certitudini pentru finalul campaniei electorale, nu numai speranţe bazate pe estimări sociologice. La legalitatea, spiritul civic şi raţionalitatea procesului electoral am contribuit, aşa cum se cuvenea, în calitate de cetăţeni activi şi oneşti.
SUNT CONVINS că, la sfârşitul campaniei electorale, noi toţi cei de la Universitatea Spiru Haret, cadre didactice şi absolvenţi, vom putea spune NE-AM FĂCUT DATORIA! (Conf.univ.dr. Aurelian Virgil BĂLUŢĂ)