Provocări privind contabilitatea și managementul în era digitală (Coordonator: academician Gheorghe Zaman)
Educația economică universitară nu are alt obiectiv decât acela de a-și nuanța conceptele, instrumentele, metodele, conținutul însuși al disciplinelor în funcție de noua etapă pe care o parcurge omenirea: digitalizarea. Un colectiv de cadre didactice de la Universitatea Spiru Haret sub coordonarea academicianului Gheorghe Zaman a reușit să sintetizeze, într-o foarte recentă apariție la Editura Fundației România de Mâine, câteva provocări majore ale digitalizării pentru contabilitate și management.
La reușita cărții Provocări privind contabilitatea și managementul în era digitală și-au adus contribuția în primul rând autorii. Sub coordonarea regretatului academician Gheorghe Zaman au lucrat la această carte cadrele didactice: Luminița Ionescu, Mihai Andronie, Anca Mădălina Bogdan, Mariana Iatagan, Cristian Uță, Roxana Ștefănescu. Valoarea științifică a acestei cărți a fost validată de referenți profesori universitari: Dumitru Nica, Marin Dumitru, Marin Andreica și Ion Lungu.
Pe drumul de la textul științific de înaltă ținută până la cititor au mai participat Dragoș Ciocăzan, în calitate de redactor, Vasilichia Dinu, tehnoredactor, și Magdalena Ilie, realizatorul copertei. A mai intervenit pe acest drum tehnologia de înaltă clasă a Tipografiei Fundaţiei România de Mâine. Ne dorim însă ca partea cea mai importantă a proiectului editorial să fie după citirea cărţii; ideile şi sugestiile prezentate de fiecare autor în parte să devină repere în activitatea prezentă sau viitoare a cititorilor!
Contextul în care apare cartea
Universitatea Spiru Haret a fost prima unitate de învăţământ superior din România care a înţeles necesitatea digitalizării şi a trecut la aplicarea efectivă a celor mai noi tehnologii din domeniul ITC. Este ceva firesc pentru cadrele didactice ale Universităţii Spiru Haret să scrie despre digitalizare, pentu că au fost şi sunt parte efectivă la schimbarea organizaţiei în concordanţă cu evoluţiile descrise în carte. Ar fi fost mai dificil să scrie despre o digitalizare imaginară, când ei ar fi utilizat în continuare examenul pe hârtie. Astfel, cartea a rezultat atât dintr-o activitate de cercetare ştiinţifică, cât şi din generalizarea sau conceptualizarea unor stări de fapt existente în organizaţia din care fac parte autorii, Universitatea Spiru Haret.
Importanţa cărţii
Cartea Provocări privind contabilitatea și managementul în era digitală este printre primele care arată evoluţia unor meserii în epoca digitalizării în etapa post-Covid. Obsevăm o nuanţă importantă: sunt prezentate inovările necesare în meserii care vor continua.
Digitalizarea aduce trei evoluţii majore pe piaţa muncii: dispariţia unor meserii, apariţia altor meserii, noi, şi modificarea semnificativă a conţinutului unora dintre meseriile existente anterior. Prin studiile prezentate în carte găsim proiecţia pentru anii care vor veni în cazul unor meserii din domeniul financiar-contabil sau legate de funcţionarea managementului organizaţiilor.
Din punct de vedere al referianţialul ETERNITATE, cartea Provocări privind contabilitatea și managementul în era digitală este, probabil, ultima contribuţie editorială finalizată la care şi-a adus contribuţia în calitate de coordonator regretatul academician Gheorghe Zaman. Răsfoind-o peste ani ne vom aduce aminte că am fost contemporani cu o personalitate a ştiinţei economice româneşti şi vom da o altă apreciere capacităţii de predicţie a studiilor respective.
Conţinutul cărţii
În capitolul 1, Contabilitatea în era digitală, profesor universitar doctor Luminița Ionescu prezintă avantajele și dezavantajele contabilității digitale, riscurile contabilității digitale, digitalizarea în contabilitate în epoca post-Covid-19. Are în același capitol un model de implementare cloud bazat pe teoria jocurilor strategice, programul Chatbot pentru transformarea digitală în contabilitate, ca și perspectivele profesiei contabile sub impactul revoluției digitale.
În capitolul 2, Managementul financiar-contabil în era digitală, conferențiar universitar doctor Cristian Uță pornește de la conceptele de bază ale domeniului, redă conexiunea dintre managementul financiar și digitalizare, cu dezvoltări privind gestionarea sistemului de date și metadate la nivelul organizațiilor. Tot în capitolul respectiv găsim managementul documentelor justificative în format electronic și aspecte privind raportarea electronică.
În capitolul 3, Auditul financiar-contabil în era digitală, conferențiar universitar doctor Anca Mădălina Bogdan prezintă evoluțiile care au condus la digitalizarea mondială a auditului financiar, impactul digitalizării în profesia de auditor, inclusiv rolul unui auditor de cloud computing.
În capitolul 4, Managementul calității proceselor educaționale în era digitală, conferențiar universitar doctor Mihai Andronie prezintă un sistem concret de asistare a deciziei de îmbunătățire a performanțelor academice cu interfață web și bază de date online și un sistem de autoevaluare a performanței în învățământ și cercetare. Capitolul 4 conţine studii de caz pe baza unor stări de fapt reale.
În capitolul 5, Managementul serviciilor educaționale în era digitală, conferențiar universitar doctor Mariana Iatagan prezintă managementul serviciilor educaționale, costurile și beneficiile digitalizării educației, o proiecție a educației pe drumul digitalizării, inclusiv cu utilizarea analizei pe baza unor modele de regresie și a unui chestionar specializat.
În capitolul 6, Modele contingency ale leadershipului, profesor universitar doctor Roxana Ștefănescu tratează etapele leadershipului până la utilizarea modelului contingency, configurarea matematică a modelului contingency al lui Fiedler, modelul Vroom-Yetton, teoria cale-obiectiv a leadershipului, modelul legăturilor multiple.
Cui este adresată cartea
Cartea Provocări privind contabilitatea și managementul în era digitală este destinată în egală măsură studenţilor, masteranzilor, dar şi absolvenţilor de la profiluri cum ar fi economie, drept, administraţie publică. Mai exact, toţi cei care prin activitatea lor vor intra în contact cu funcţiile financiar-contabilă sau cea generală de management a organizaţiilor vor avea ceva de învăţat din studiile incluse în carte. Modul în care a fost selecţionat materialul permite utilizarea conţinutului, atât de către profesioniştii domeniilor respective, cât şi de către cei care inteferează cu activităţile respective. Este bine de ştiut că, în viziunea modernă a organizaţiilor, unul dintre elementele esenţiale este conectivitatea colectivelor care le compun. Dar această conectivitate presupune ca fiecare să ştie cel puţin elementele de noutate ale funcţiilor la care se conectează în cadrul întregului reprezentat de organizaţie. Astfel utilizatorii legitimi ai Situaţiilor Financiare ale organizaţiilor, ca şi toţi cei implicaţi direct sau indirect în funcţia managerială vor găsi informaţii utile în această carte.
Recomandări finale
Recomandăm să citiţi cartea Provocări privind contabilitatea și managementul în era digitală cu încrederea că viitorul ne aparţine şi îl putem modela astfel încât tehnologia să ne uşureze viaţa.
Consiliul ştiinţific al Editurii Fundaţiei România de Mâine are convingerea că tuturor cititorilor volumului Provocări privind contabilitatea și managementul în era digitală le vor fi de mare utilitate studiile prezentate
Lectură plăcută! (Conf.univ.dr. Aurelian Virgil BĂLUŢĂ, membru în Consiliul ştiinţific al Editurii Fundaţiei România de Mâine)