De-a lungul drumurilor mele prin expoziţii, muzee, ateliere şi galerii de artă am descoperit de câteva ori o specie aparte de creatori. Este vorba despre oamenii pasionaţi de arhitectură. În lucrările lor, dincolo de tehnică, virtuţi cromatice, ori viziuni captivante, perspectivele bine puse în valoare aveau şi au un rol copleşitor. În această categorie aparte de artişti se înscrie şi invitata noastră de astăzi, distinsa doamnă Dellya Vicas.
Vă invităm să o cunoaşteţi, iar apoi să vedem o serie de lucrări cuceritoare.
Sunt născută în Zalău, judeţul Sălaj la 25 mai 1979. Am urmat cursurile Şcolii populare de Artă din Zalău, secţia Pictură, promoţie 2008. Deşi am terminat un liceu de informatică şi o facultate de psihologie…visul meu era să devin arhitect. N-am reuşit, dar în pictura mă regăsesc printre clădiri imaginare şi casele din copilăria mea fericită de la bunici.
Cum a fost întâlnirea cu pictura?
Am început să pictez din şcoala generală, pe lângă cea de bază, şcoala generală de arte plastice, în paralel…astea au fost începuturile. Din 2013 pictez constant. În 2005 am început să pictez icoane pe lemn, apoi am pictat icoane pe sticlă, deoarece la icoanele pe sticlă culorile sunt vii, frumoase, o cromatică mai bogată de culori, dar am simţit că nu respect canoanele. În 2021 am descoperit pirogravura pe lemn şi am început să fac icoane pirogravurate pe lemn; în continuare doresc să fac cât mai multe icoane pirogravuri, respectând desenul şi canonul ce se cere. Dragostea de Icoană am regăsit-o în pirogravură.
În 2022 sunt deja trei ani frumoşi de când fac parte din Asociaţia Artiştilor Plastici din Târgu Mureş, unde am întâlnit oameni frumoşi care creează frumosul…mi-am găsit locul. Internetul oferă azi multe posibilităţi, depinde de noi cum le folosim! Astfel că mi-am făcut mulţi prieteni artişti şi ne cunoaştem, povestim în particular şi ne apreciem, sunt în diverse grupuri de artă unde văd ce se pictează în general, în România şi în străinătate. Dar fac parte şi din grupuri de handmade, unde postez lucrările realizate cu tehnica şerveţelului…e un hobby relaxant, din diverse bucăţi de şerveţele fac un colaj frumos…
Cum doriţi să fie lumea noastră?
Cum să fie? Plină de culoare şi lumină, linişte, frumos, care să ne bucure viaţa şi să ne redea bucuria de a trăi.
Mulţumesc frumos!
Am descoperit un artist autentic. În primul rând, dacă te uiţi cu atenţie la lucrările sale se vede cu claritate că avem în faţă un talent real. În al doilea rând, sunt de remarcat temele, începând de la lumea divină, până la elemente naturale, create de mâna lui Dumnezeu.
Mulţumim pentru tot ceea ce ne-a oferit invitata noastră specială de astăzi şi o aşteptăm cu interes şi cu un alt prilej, pentru a afla noi şi noi aspecte din viaţa sa, dar şi noi lucrări ce poartă semnătura sa. Multă sănătate! Numai bine şi frumos tuturor!
Aristotel BUNESCU, https://agentiadepresaculturalasisportiva.wordpress.com/