Crama 1777 de la Valea Călugărească – un muzeu pentru cei ce iubesc toamna
Ruginiseră frunzele și începuseră să zboare pe aripile vântului puțin aspru. Toamna își intrase în drepturi cu adevărat. Se culeseseră viile, iar drumul spre Valea Călugărească era „bolduit” cu ciorchini de struguri și sticle cu vin de toate culorile și toate gusturile. Cine oprește, se „îmbogățește”. Dar noi aveam o destinație: Muzeul Crama 1777 din Valea Călugărească, care este cel mai nou muzeu din Prahova. Crama şi expoziţia permanentă din interiorul acesteia au fost inaugurate pe 18 mai 2013, chiar de Ziua Internaţională a Muzeelor. Obiectivul turistic de pe Drumul Vinului este o reproducere a Cramei de la 1777, cea mai veche construcţie ţărănească din lemn de pe teritoriul judeţului Prahova şi printre cele mai reprezentative din zonele viticole ale Ţării Româneşti, fiind construită în anul 1777, conform inscripţiei existente pe portalul uşii. Tot deasupra intrării este săpat în lemn simbolul dinților de lup, sau al dinților de fierăstrău. Acesta proteja pe cel care intra cu gând bun și oprea pe cel ce avea gânduri rele.
Reconstrucţia Cramei a avut ca scop, pe de o parte, recuperarea unuia dintre cele mai importante monumente de arhitectură sătească din Prahova, iar, pe de altă parte, realizarea unui muzeu tematic de vini-viticultură. Crama propriu-zisă, care în secolul al XVIII-lea era destinată mustăritului strugurilor, prezintă o serie de unelte şi obiecte necesare într-o cramă, precum unelte pentru viticultură, pentru prelucrarea strugurilor şi vase pentru păstrarea vinului. Aparținând comunității, crama se afla în grija celui mai bătrân gospodar din localitate, care avea și cheile. Fiecare locuitor al satului venea cu strugurii și cu ajutorul familiei îi prelucra, pregătindu-l pentru vin. Deasemenea, din boască („reziduurile” obţinute după stoarcerea mustului din struguri) se fabrica rechiul de tescovină (țuica). Apoi, respectivul cetățean își lua acasă vinul și tescovina, lăsând un uium (cotă) pentru întreținerea cramei sătești și plata ajutorului dat. În muzeul de astăzi se remarcă în mod deosebit câteva piese de sfârşit de secol XIX, respectiv, o presă de mari dimensiuni, o pompă de vin fabricată în Germania, un lin cioplit din lemn, precum şi o colecţie de etichete şi sticle pentru vin. Tot în această sală a fost reconstituit un atelier de tâmplărie – dogărie cu banc de lucru şi unelte pentru prelucrarea lemnului. Vinoteca găzduieşte o colecţie de vinuri din soiuri specifice podgoriilor din vecinătatea cramei. În beciul cramei – care are destinaţia de sală de degustare a vinului – unde, la început, se păstra vinul, acum se află o colecţie de butoaie pentru vin şi rachiu de tescovină, cu capacitate care variază între 300 şi 500 l; un cazan de ţuică pentru procesarea tescovinei fermentate în vederea obţinerii rachiului; o colecţie de ceramică, cu piese din secolele XIX-XX, din diferite regiuni ale României, pentru păstrarea şi consumul vinului şi a rachiului. Sala de la intrarea în muzeu găzduieşte dosarul cu documentele întocmite pentru crearea primului muzeu de către profesorul Nicolae Simache; macheta cramei, iar pe unul dintre pereţi este expusă harta judeţului Prahova cu Drumul Vinului. Expoziţia de la mansardă, denumită sugestiv Mlădiţele vieţii, prezintă o colecţie de costume populare româneşti din diferite regiuni ale ţării, având ca motiv viţa de vie. Tot aici este expusă şi o icoană pe sticlă, din secolul al XIX-lea, din Făgăraş, care îl prezintă pe Isus cu viţa de vie, un covor datat 1896, lăzi de zestre, precum şi o colecţie de monede descoperite în zonă. Muzeul se află în satul Valea Largă din comuna Valea Călugărească şi este deschis de marţi până duminică între orele 9.00-17.00, lunea fiind închis. În cramă puteţi afla informaţii foarte interesante despre tradiţia viti-vinicolă din zona Valea Călugărească.
Crama din Valea Călugărească, monument de artă medievală ţărănească, realizat de meşteri autohtoni, cioplitori în lemn, s-a păstrat până în anul 1985 în forma ei originală. Vechea cramă a fost amplasată în centrul zonei viticole aferente comunei Valea Călugărească; compusă din două încăperi, prima servind pentru obţinerea mustului, iar cea de-a doua pentru păstrarea vinului. De-a lungul timpului, crama a suferit diverse restaurări, cea mai importantă fiind cea iniţiată de profesorul Nicolae Simache în 1960, urmând ca în 1967 să fie declarată muzeu. Între anii 1970-1980 crama se degradează ireversibil, iar în 1985 se decide demontarea acesteia şi recuperarea unor bârne de lemn, care au fost păstrate şi conservate în depozitele Muzeului Judeţean de Istorie şI Arheologie Prahova. Muzeul şi-a propus reconstrucţia cramei şi transformarea ei în muzeu, pe un alt amplasament. Acest lucru a fost posibil şi prin bunăvoinţa familiei Dumitrăchescu T. Petre, din Valea Călugărească, care a donat terenul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Consiliului Judeţean Prahova, finanţator al proiectului. Inaugurarea acestei crame – muzeu vine după o muncă asiduă, atât a constructorilor, cât şi a specialiştilor muzeografi şi conservatori-restauratori, care au contribuit la readucerea acestui monument în atenţia publicului vizitator, dornic a afla informaţii despre tradiţia viti-vinicolă din zona Valea Călugărească. Doamna ce ne-a coordonat pașii în acest univers al viei și vinului prahovean ne-a încântat cu expozeul său. Am aflat legende și povești legate de tematica acestui muzeu și am avut o după amiază minunată. Mulțumim celor ce pun și suflet la temelia a ceea ce fac și ne încântă astfel zilele capricioase de toamnă, iarnă, primăvară sau vară… (Surse: visitprahova.ro; ghidulmuzeelor.cimec.ro) (George V. GRIGORE)