Cam ciudată întrebare, nu-i așa?! Citim pentru că ne place, pentru că așa am fost educați, pentru că ne interesează, pentru că dorim să aflăm lucruri noi, pentru ca să cunoaștem și să ne autocunoaștem, pentru că ne folosește să fim mai buni, mai creativi, mai empatici, mai sănătoși, mai optimiști, pentru a deosebi informația de manipulare, pentru a comunica mai bine. Citim pentru a lua note bune la examene! Unii dintre noi avem obiceiul să citim în fiecare zi măcar câteva pagini.
Din păcate, însă • românii citesc mai puțin de 5 minute pe zi, iar 35% dintre români declară că nu au citit niciodată o carte • 68,5% dintre români nu au citit nicio carte în ultimul an • doar 20% citesc o dată pe lună și 8% zilnic • 37,5% dintre persoanele de 15 ani nu înțeleg ceea ce citesc. România se află pe penultima poziție dintre statele membre UE la indicatorul „citire”). Altfel ar fi stat lucrurile dacă acești copii ar fi acordat atenția cuvenită lecturii!
Nu numai la noi, ci în întreaga lume sunt oameni care citesc puțin sau deloc! Nu că ar trebui să ne consolăm!
Până la urmă, important este să citim pentru că ne aduce multiple beneficii, subliniate de cercetările științifice: dezvoltarea vocabularului și a creativității, dezvoltarea memoriei, deconectare; șase minute de lectură pe zi pot reduce nivelul stresului cu până la 68% (Studiu al Universității Sussex); citirea frecventă și alte exerciții ale creierului reduc declinul mintal cu 32%, susțin oamenii de știință. (Cercetătorii de la Case Western University); 30 de minute pe zi acordate cititului măresc speranța de viață în medie cu 23 de luni. Oamenii care citesc cărți au șanse de a trăi mai mult decât cei care citesc ziare sau reviste, pentru că citirea cărților determină o implicare cognitivă mai mare, în care creierul învață un vocabular nou, contribuind astfel la gradul de percepție socială și inteligență emoțională (cercetătorii de la Universitatea Yale). O cercetare realizată în cadrul Universității din Toronto a constatat că oamenii care citesc ficțiune tind să fie mai deschiși și mai creativi, comparativ cu cei care nu sunt amatori de astfel de literatură.
Dar ce citim dacă citim? Beletristică – literatură cultă sau populară, literatură de specialitate artistică, tehnică, științifică. Astăzi, într-o epocă a frondelor de tot felul, de multă negare, își face loc cu insistență literatura care promite trezirea spirituală. Și tot mai mulți oameni, dintre cei care citesc, aleg cărți cu asemenea tematică. Ei știu, afirmă, dar, din păcate, tot mai mulți oameni, nu neapărat aceiași, sunt mai răi, mai egocentrici, mai autoritari, mai critici cu ceilalți și mai permisivi cu ei înșiși. Se caută calmul, liniștea, dragostea pentru sine și pentru ceilalți. Se pare însă că drumul spre această cunoaștere și aproprierea ei este foarte greu. Şi-atunci, de ce citim?! (Mioara Vergu-Iordache)