În ultimele luni membrii clusterului DFC au continuat să exploreze modalităţile prin care pot să descifreze şi să se adapteze la noile tendinţe ale pieţei în contextul pandemiei globale. S-au purtat discuţii în această direcţie cu Workspace Studio, firmă devenită recent membră a clusterului, care este specializată în comerţul cu mobilier de birou, precum şi cu profesorii şi studenţii din cadrul Institutului de Arhitectură Ion Mincu.
„O concluzie importantă a acestor discuţii este că cel puţin o parte din forţa de muncă, atât manageri, cât şi salariaţi, vor continua să lucreze de acasă, indiferent de atenuarea sau dispariţia pandemiei, pentru că au descoperit că lucrul la distanţă este eficient în afaceri. O altă concluzie este că, în mod similar cu producătorii, şi o parte din populaţie va menţine distanţarea socială. În calitate de consumatori, vom prefera produsele ecologice şi cele cu impact direct pozitiv asupra mediului, pentru că am observat cu toţii stând în case că aerul pe care îl respirăm e mai bun dacă reducem activităţile cu impact negativ asupra mediului. Ecosistemul inovativ creat de USH Pro Business are forţă tocmai prin conectarea clusterelor şi reţelelor pro-antreprenoriat inovativ, dezvoltate în ultimii cinci ani, care cuprind: utilizatori, designeri, producători, oameni de marketing şi vânzători, specialişti în tehnologii digitale, cercetători, mediul academic dincolo de instituţiile pe care le reprezintă”, a spus Costin Lianu, director general USH Pro Business, organizatorul evenimentului.
„Spaţiul de lucru va suferi modificări pe măsură ce vom lucra mai mult de acasă. De 15 ani lucrez în domeniu mobilei de birou şi pot spune că tele-workingul era deja prezent şi înainte, dar tendinţa se va intensifica. Din păcate, vor valorifica aceste avantaje numai acele firme, puţine la număr în România, care au inovat, s-au adaptat şi ies mai repede pe piaţă la costuri atractive şi calitate bună”, a declarat Alexandru Horaţiu Didea, managerul firmei Workspace Studio.
Mediul academic şi studenţii de la Institutul de Arhitectură explorează în prezent soluţii de redefinire a spaţiilor de lucru, de locuinţă şi exterioare, faţă de noile preferinţe ale consumatorilor. Aceste spaţii vor parcurge transformări pe care împreună cu producătorii le urmărim atent. „Clusterul va organiza un nou concurs dedicat creativităţii şi inovării în industria mobilei care să vizeze tocmai aceste noi preocupări de a satisface nevoile de reinventare a spaţiului ambiental”, a afirmat Gabriel Năfureanu, preşedintele Danube Furniture Cluster.
După ce am trecut cu toţii prin experienţa intensă a izolării la domiciliu, a trebuit să găsim soluţii şi să adaptăm ce aveam în locuinţă pentru noile activităţi – lucrul de acasă, şcoală online, convieţuirea continuă, fără pauze. Acum, când începem să reluăm activitatea, ce ar trebui să preluăm şi să fructificăm din această experienţă?Câteva idei în explorarea oportunităţilor deschise în această perioadă ni le-a oferit, în cadrul dezbaterilor, doamna conf. dr. arh. Carmen Dumitrescu de la Institutul de Arhitectură Ion Mincu: reorganizarea spaţiului locuinţei pentru a facilita convieţuirea în condiţii de lucru de acasă, şcoală online, coabitarea între generaţii, adaptarea pieselor de mobilier deja existente, soluţii de reinterpretare sau transformare a unor piese de mobilier existente în locuinţă, soluţii de distanţare socială – aici, designerii au deja propuneri, care vor deveni operaţionale prin concretizarea în piese noi de mobilier, multifuncţionale, adaptabile nevoilor specifice. Dânsa sugerează totodată să pornim de la principiile dezvoltării durabile şi respectului faţă de mediu: reciclare, folosirea materialelor şi tehnologiilor fără impact negativ asupra omului şi mediului natural, multifuncţionalitate şi creaţie.
USH Pro Business – Evenimente, Comunicare şi Internaţionalizare Str. Nicolae Iorga nr 34-36, Bucureşti, sector 1 • Tel: +40 216 500 014 • E-mail: office@ushprobusiness.ro • www.ushprobusiness.ro