La Centrul Cultural din Cornetu (jud. Ilfov) cineva fixează realitatea pe suport material într-un mod artistic şi ne-o prezintă „porţionată” economic, ca pe o delicatesă. Este vorba despre Dana Corina Popescu, cea care se declară a fi în faţa cursanţilor săi artist vizual şi fotograf. După o îndelungată practică medicală, s-a reorientat spre artă, urmând cursurile de master ale Universităţii de Artă (UNARTE) din Bucureşti, specializarea Fotografie şi Imagine dinamică. Și pentru că nu se plictiseşte să acumuleze cunoştinţe permanent, în prezent este doctorand în arte vizuale. A participat cu succes la numeroase expoziţii personale sau de grup, ceea ce a încurajat-o să continue căutarea cadrului acela unic pe care îl caută fiecare artist vizual. O parte din fotografiile ei pot fi văzute online pe pagina personală danapopescu.eu, dar şi pe site-uri dedicate fotografiei, cum ar fi 500px, 1x, fineartportugal, flickr şi multe altele.
Fotografia reprezintă pentru ea un mod diferit de înfăţişare a realităţii, nestingherit de raţiune şi bazat pe o bogată imaginaţie. Ca urmare, imaginile pe care ni le prezintă sunt adesea o metaforă, o sugestie la graniţa dintre realitate şi fantezie, o evadare din prezentul concret, cotidian în ambiguitatea trecutului şi viitorului deopotrivă.
Nu în ultimul rând, Dana Popescu este trainer autorizat şi are experienţă în activităţi de formare în domeniul comunicare, negociere, mediere, relaţii publice, educaţie plastică şi estetică.
În general, se spune despre fotografie că înfăţişează în mod realist… realitatea. Dar există şi un mod diferit de înfăţişare a realităţii, unul psihologic, filozofic şi artistic, nestingherit de raţiune şi bazat pe o bogată imaginaţie care duce la interpretări ale lumii extinse dincolo percepţiile noastre obişnuite, rezultatul fiind o fotografie suprarealistă, neobişnuită, ilogică, iraţională, ciudată, visătoare sau halucinantă.
Prin fotografie îmi ofer mie şi celuilalt o evadare din lumea reală într-o realitate a viselor şi a coşmarurilor noastre, a dorinţelor şi a fricilor noastre, o evadare din prezentul concret, cotidian în ambiguitatea trecutului şi viitorului deopotrivă. Tema proiectului meu masteral la UNARTE Bucureşti a fost „Suprarealismul cotidian – o abordare suprarealistă a realităţii prin intermediul imaginii fotografice – faţa imaginară a realităţii cotidiene”. În cadrul acestui proiectul mi-am propus revizitarea suprarealismului într-un mod novator, aducând o nouă perspectivă asupra fotografiei, prin propunerea unei grile de lectură suprarealistă a realităţii de zi cu zi. În acest demers, am plecat de la ipoteza că imaginile suprarealiste aparţin realităţii, depinde doar de mintea/subconştientul nostru cum le percepem şi le decodificăm. Lumea poate fi văzută astfel dintr-o nouă perspectivă, imaginile percepute se pot transforma în mintea noastră în imagini”, declara Dana Corina Popescu. Din anul 2015 este membru al grupului de fotografie OnSpot, alături de Mirela Momanu, Cristina ţintă, Cosmin Gîrleşteanu, Loredana Bîtculescu şi Adrian Mitu.
Îmi place să fotografiez oraşul, cu oamenii şi poveştile lor. Îmi doresc să transmit emoţia pe care am trăit-o eu atunci când am apăsat pe declanşator. Şi am convingerea că modul cel mai potrivit pentru a transmite acea emoţie este o imagine în alb- negru.” Mai spune Dana Corina Popescu şi merge mai departe spre a preda tinerilor săi cursanţi de la Centrul Cultural din Cornetu (jud. Ilfov) alfabetul şi tainele limbajului vizual ce fixează încă o „felie” de realitate – delicatesă pentru dumneavoastră… (George V. GRIGORE)