Din activitatea Editurii Fundaţiei România de Mâine
În ultimul an, cărţile Editurii Fundaţiei România de Mâine au fost prezentate în nu mai puţin de cincisprezece evenimente culturale distincte (lansări, prezentări, sesiuni de autografe, mese rotunde, seminarii sau participări la diverse târguri de carte). La cele mai multe dintre acestea, editura a fost organizator, partener sau invitat, având un rol activ în desfăşurarea promovării valorilor academice în lumea culturală românească.
Evenimentele au ţintit nu doar publicul specializat al cărţilor editurii, cel legat de mediul universitar, prin desfăşurarea lor în universităţi, biblioteci, institute de cercetare, conferinţe şi simpozioane ştiinţifice sau muzee, ci au vizat, de asemenea, şi publicul larg, prin derularea acestor manifestări culturale în librării sau târguri de carte locale, naţionale şi internaţionale.
Principalele manifestări ale industriei editoriale româneşti, Târgul de Carte Gaudeamus şi Salonul Internaţional de Carte Bookfest, au prilejuit noi apariţii editoriale şi, de asemenea, lansări ale unor volume inedite, în contextul preocupării continue de menţinere a ţinutei academice a titlurilor editate.
Între 15 şi 18 martie 2019, a avut loc, la Paris, Salon du Livre, iar Editura Fundaţiei România de Mâine a fost prezentă la standul României, la invitaţia Institutului Cultural Român, cu două titluri importante: Consideraţii estetice în artă şi arhitectură, un excepţional studiu de istoria arhitecturii, în trei volume, semnat de Alexandra Teacă, şi Centenar româno-polon. Istorie-diplomaţie, de Nicolae Mareş, o lucrare bazată pe documente din arhive mai puţin cunoscute publicului larg.
Cărţi ale editurii au fost, de asemenea, prezentate publicului din Constanţa, Craiova şi Oradea (Caravana Gaudeamus, parte a programului Lectura, iniţiat de Radio România), Iaşi (Târgul de cărţi şi arte frumoase Arca lui Gutenberg) şi Deva (Salonul Hunedorean al Cărţii).
Aşa cum şi-a obişnuit cititorii, şi în ultimul an Editura Fundaţiei România de Mâine a promovat titluri ale unor autori de prestigiu, spre încântarea publicului avizat, dar şi a neprofesioniştilor preocupaţi de istorie, filozofie sau ştiinţe economice. Astfel, au fost lansate titluri precum: Viaţa şi opera unui poet exilat – Aron Cotruş şi Octavian Goga – Monografie, ambele semnate de cunoscutul critic, istoric literar şi eseist Ion Dodu Bălan, lucrări care readuc în prim-plan două simboluri ale românităţii şi lirismului din Transilvania; Istoria în oglinda spiritului filosofic modern şi contemporan, sub semnătura distinsului prof.univ.dr. Ioan N. Roşca, lucrare care selectează şi comentează cele mai importante orientări şi curente moderne şi contemporane de filosofia istoriei, propunând o reconstituire a sistemelor filosofice care au abordat problematica evoluţiei societăţii umane şi istoria acesteia; Papa Ioan Paul al II-lea – Aforisme şi cugetări, un volum prefaţat şi îngrijit de Nicolae Mareş; Etică şi integritate academică, carte elaborată de un colectiv de autori, cadre didactice ale facultăţilor de ştiinţe economice din Bucureşti şi Câmpulung, din cadrul Universităţii Spiru Haret, coordonat de prof. univ. dr. Zenovic Gherasim, o abordare curajoasă a provocărilor unei discipline de studiu recent introduse în programa universitară; Economia românească în anul centenarului, autor prof. univ. dr. Mircea Coşea, un bilanţ al modului în care sporirea potenţialului economic al ţării în urma reîntregirii a fost valorificat în direcţia unei creşteri economice importante, cu efecte pozitive asupra stării naţiunii române până în zilele noastre.
O editură, mai ales una dedicată educaţiei, cum este Editura Fundaţiei România de Mâine, este necesar să aibă în portofoliu cărţi pentru copii. Ei sunt cititorii de mâine, de poimâine, din timpurile ce urmează, şi numai noi purtăm responsabilitatea pentru ataşamentul lor, prezent şi viitor, faţă de slovele scrise. Iată de ce, la finele anului 2018, a fost lansată colecţia Copilărie fericită, prin apariţia cărţilor Tabăra de benzi desenate şi Prinţesa Bobul de Mazăre (adaptare după basmul omonim al lui Hans Christian Andersen), ambele semnate şi ilustrate de Aniela Ariton. A urmat lansarea, la Bookfest 2019, a unei noi ediţii a celebrei lucrări Copilăria unui Icar, semnată de regretatul Ion Dodu Bălan, aflat de această dată în ipostaza de prozator. Lucrarea, care a bucurat multe generaţii de copii, evocă anii de vis şi de modelare afectivă a lui Aurel Vlaicu.
Orice iniţiativă antreprenorială de tipul unei edituri trebuie să fie la curent cu schimbările rapide ale pieţelor culturale, cu evoluţia comunicării interumane şi internaţionale, cu alte cuvinte, să înfrunte noile provocări ale societăţii informaţionale. De aceea, la iniţiativa doamnei Odilia Roşianu, director al editurii, începând cu luna ianuarie 2018, cărţile publicate pot fi achiziţionate şi online, accesând site-ul www.editurafrm.ro. De asemenea, pentru a da o dimensiune internaţională activităţii editoriale, în primăvara anului 2019, a fost semnat un acord de colaborare cu Istituto Teseo din Roma, semnatarii stabilind de comun acord să-şi confere reciproc dreptul liber de a traduce şi edita lucrările puse la dispoziţie de către fiecare dintre părţi.
În acelaşi context, Editura Fundaţiei România de Mâine a participat la evenimente precum: cea de-a XII-a ediţie a Colocviului Unitatea de limbă, credinţă şi neam. Sensul culturii române, organizat, între 23 şi 26 august 2018, de Fundaţia Credinţă şi Creaţie „Academician Zoe Dumitrescu-Buşulenga”, la Mânăstirea Putna, cu prilejul căruia a fost lansată lucrarea Generaţia Marii Uniri a românilor. 1918, Repere istorice, a doamnei prof.univ. dr. Viorica Moisuc; Ediţia a VIII-a a Zilelor Dumitru Drăghicescu, manifestare culturală organizată de Forumul cultural al Râmnicului, Fundaţia Dumitru Drăghicescu, Biblioteca judeţeană Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea, Fundaţia Sfântul Antim Ivireanul şi Asociaţia seniorilor din educaţie, organizată în zilele de 25 şi 26 octombrie 2018, la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea. Cu această ocazie, a avut loc lansarea volumului Dumitru Drăghicescu despre Unirea românilor cu românii, apărut în cadrul colecţiei Centenarul Marii Uniri a Editurii Fundaţiei România de Mâine, într-o ediţie îngrijită şi prefaţată de prof. univ. dr. Virgiliu Constantinescu.
Ca în fiecare an, Zilele Bibliotecilor Universităţii Spiru Haret, manifestare unde Editura Fundaţiei România de Mâine este întotdeauna partener, au prilejuit o serie de mese rotunde, dezbateri, miniconcerte, lansări şi expoziţii de carte. Unul dintre momentele importante ale acestui eveniment a fost prezentarea într-o formă inedită, de dezbatere-colocviu pentru studenţi, a cărţii Generaţia Marii Uniri – 1918. Repere istorice, alături de expuneri ale unor specialişti în domeniu şi de lansarea unei colecţii de hărţi interactive realizate de conf. univ. dr. Rodica Ursu, de la Catedra de Istorie a Universităţii din Chişinău.
Şi veştile bune nu se opresc aici! Editura Fundaţiei România de Mâine are un plan editorial bine gândit, ambiţios. Proiectele nu lipsesc, iar vara aceasta pare a fi extrem de fertilă şi bogată în idei noi. Sperăm să întâmpinăm noul an universitar cu multe şi plăcute surprize. (Dragoş CIOCĂZAN)