Vă rugăm să vă prezentați.
Sunt Csilla Bercsenyi. M-am născut în Arad, la 16 septembrie 1971. În vara anului 2013, m-am mutat la București.. Am lucrat 17 ani în prima mea meserie, cea de opticiană, la firma Optica Veszi din Arad. Datorită Raisei-Beatrice, fiica mea acum în vârstă de 15 ani, mi-am schimbat meseria, devenind cosmeticiană, o profesie flexibilă și pe cont propriu. Nu știam că aveam să iubesc și o a treia ocupație, timp petrecut cu mine și cu sufletul meu, pictura. Ea mă face foarte bucuroasă și fericită. Pictând, mă simt liberă și uneori parcă îmbrățișez nemărginirea.
Pentru ce ați ales pictura și nu muzică?
Din fragedă copilărie am fost cu creionul în mână, desenam, coloram. Toate desenele mele erau adunate într-un caiet de 200 de file, mă rugau prietenele să le desenez și lor (în mare parte, flori), iar când am devenit mămică o ajutam pe fiica mea cu diverse proiecte, teme primite de la școală. În primăvara anului 2016, ne-am înscris amândouă la o școală de artă, Fundația Cultural Artistică Thotart unde i-am avut profesori pe doamna Carmen Olteanu și pe domnul Bogdan Iacob, profesori la Liceul de artă Nicolae Tonitza. Am continuat studiile la Art House Bucharest, sub îndrumarea profesorilor Ruxandra Ivan, o prezență distinsă și caldă, generoasă, Ciprian Ivan și Alexandru Ivan. Acolo am evoluat, fascinată, în tainele picturii. Am participat şi la cursurile de acuarelă ale domnului arhitect și acuarelist Ovidiu Iovănel, o tehnică pe sufletul meu. Pictând în acuarelă, simt libertate. În primăvara anului 2021 am avut onoarea de a deveni eleva renumitului pictor Laurențiu Popa, de la care am deprins tehnici noi în domeniul picturii, am exersat și am pictat natură statică, peisaje și alte teme. Tuturor profesorilor și îndrumătorilor le mulțumesc din inimă și le port o caldă recunoștință. Am participat la numeroase expoziții. Primele au fost organizate de către echipa Art House Bucharest, au continuat sub îndrumarea doamnei curator Adina Moldova Țitrea. Am participat la expoziții organizate la instituții din Călărași (bibliotecă, muzeu) de doamna Amelia Dincă. Cele mai recente expoziții din anul acesta au fost organizate de doamna Ingrid Stegaru, împreună cu Arhiva de Artă, în scop caritabil, în beneficiul Crucii Roșii Române: Tablouri cu suflet” (Palatul Parlamentului, sala Constantin Brâncuși, mai 2021), România interbelică (organizată împreună cu Teatrul Godot și Arhiva de Artă în incinta Palatului Bragadiru, iunie-iulie 2021) și Portrete (la Muzeul Național al Literaturii Române, iulie 2021). În august am avut, două lucrări la o expoziție sub îndrumarea și organizarea doamnei curator Adina Moldova Țitrea, Biennnal Madrid, la Eka & Moor Art Gallery, la Madrid.
Care sunt temele preferate? Natură statică, portretul sau peisajul?Natura statică (flori, fructe, vase, obiecte) și peisajele urbane sunt preferatele mele; am pictat un peisaj pe peretele unei case din Viena. La portretistică, este necesar să mai studiez și să mai exersez.
Ce ne puteți spune despre dumneavoastră dincolo de pictură?
Iubesc natura, îmi plac drumețiile, grădinăritul, floarea mea preferată este plumeria (frangipani), îmi place să citesc, să ascult muzică de calitate, mă atrag cristalele (flori de mină, cristale semiprețioase), îmi sunt aproape și uleiurile esențiale pure, terapeutice…
Unde vă vedeți peste un deceniu?
În fața șevaletului, cu siguranță, dar cu multă bucurie aș ajuta copiii să pătrundă în tainele picturii. Îndrăznesc să visez măreț la o expoziție personală.
Un gând pentru cititori, vă rog!
Le doresc cititorilor și privitorilor mei să-și urmeze cel mai curajos vis și să continue să exploreze preocupările care le aduc împlinirea. Cu uimire, ar putea descoperi și dumnealor că artele plastice se numără printre acestea.
Vă urăm mult succes în tot ceea ce faceți, în general, apoi în pictură, în mod special!
Aristotel BUNESCU https://agentiadepresaculturalasisportiva.wordpress.com/