În data de 2 decembrie 2021, a avut loc conferința Digitalizare în sănătate, un eveniment organizat de AngioNet Cluster împreună cu Smart Alliance-Innovation Technology Cluster și Smart eHub, cu suportul USH Pro Business, conferință dedicată sistemului de sănătate.
În cadrul evenimentul au fost prezentate și dezbătute soluții inovative concrete de accelerare a digitalizării sistemului de sănătate, pentru a crește eficiența, performanța și transparența actului medical.
Conferința a avut ca invitați atât manageri ai clusterelor menționate mai sus, cât și reprezentanți de firme și asociații precum MEDICAI, ZITEC, HELLIMED, SETRIO, Central Europe General Electric Healthcare, Siemens Healthcare, CliniX Hel Care, Asociația Doctori pentru sănătate, dar și ai unor spitale de prestigiu din România: Institutul Național de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic Județean de Urgență Pius Brînzeu Timișoara ș.a.
Evenimentul a adus în discuție teme de interes major precum: transformarea digitală în domeniul sănătății; digitalizarea clinicilor medicale, o necesitate actuală; facilitarea comunicării și identificarea unor mijloace concrete pentru stabilirea de parteneriate între spitalele din România și furnizorii de soluții performante de digitalizare în domeniul sănătății; soluții software pentru profesioniștii din sănătate și logistică; creșterea ratei de acces la tot ce înseamnă digitalizare, precum și perspectiva israeliană asupra managementului inovării în medicină.
De asemenea, în cadrul evenimentului au fost subliniate lacunele create de lipsa unei digitalizări vizibile, ca realitatea actuală în sistemul medical prin însuși accesul limitat la digitalizare în sistemul medical.
Concluziile evenimentului au fost acelea că digitalizarea sistemului medical, cu siguranță, înseamnă beneficii și avantaje importante precum: o calitate crescută a serviciilor medicale, prin reducerea impactului erorilor umane asupra pacienților, prin alinierea la tehnologie și informații; siguranța crescută a actului medical; asigurarea unui mediu sigur, eficient, corect și centrat pe pacient; obținerea documentării și analizei datelor clinice complete; eliminarea responsabilităților și a timpului dedicat documentării manuale cu datele pacienților din foile de observație; reducerea timpilor de așteptare; vizualizarea flexibilă a tuturor informațiilor clinice ale pacientului; prescrierea tratamentului de la distanță, electronic și monitorizarea administrării tratamentului; obținerea electronică a documentației necesare managementului pacientului prin eliminarea pașilor consumatori de timp etc
Ca centru digital, suntem îngrijorați asupra educării aptitudinilor nu doar în digitalizarea medicală. Situația din sistemul medical din România se aplică și altor instituții, precum primării, autorități locale, chiar și în industrie, unde este o lipsă majoră a aptitudinilor digitale. Ce facem cu celelalte sectoare, precum autoritățile locale, unde este aceeași fragmentare a eforturilor ca și în spitale? Situația din sistemul medical se repetă practic în orice alt sector din România. Sunt multe soluții care puse împreună fragmentează și diluează eforturile; în loc să reducă costurile, acestea se ridică. Singura soluție, pe care am remarcat-o în Europa, este formarea unui manager digital care să fie focusat pe acest domeniu. Practic, trebuie stabilit ce este un manager digital și să existe o pregătire în acest domeniu. Ceea ce putem face este realizarea unei evaluări a eforturilor de digitalizare prin identificarea constrângerilor majore aplicabile tuturor jucătorilor”, a declarat Costin Lianu, director general USH Pro Business.
Vom iniția un grup prin care vom continua consultările, vom trage concluzii și vom identifica următorii pași pe termen scurt, pentru că ne dorim să facem ceva, nu doar să purtăm discuții, a afirmat Cristina Pleșoianu, director executiv AngioNet cluster.
Această întâlnire poate fi considerată una istorică și ne dorim să inițiem periodic astfel de întâlniri, pentru că avem lucruri importante de discutat, sistemul medical fiind un domeniu foarte larg pentru aplicarea digitalizării. Ne dorim, ca și cluster, să ne implicăm cu toate forțele active pe acest subiect. Securizarea datelor în sistemul medical este poate cel mai important subiect, acesta putând fi o temă de discuție pentru întâlnirile noastre viitoare, deoarece digitalizarea în sistemul medical presupune un design specializat, a spus profesor dr. Radu Deac, președinte AngioNet cluster.
USH Pro Business – www.ushprobusiness.ro • office@ushprobusiness.ro
AngioNet Cluster – www.angionet.ro
Smart Alliance-Innovation Technology Cluster – www.smartalliance.ro • contact@smartalliance.ro
Smart eHub – www.smartehub.eu