Mobilităţi ERASMUS+
Creşterea vizibilităţii internaţionale şi întărirea relaţiilor academice bilaterale
Participarea Universităţii Spiru Haret în cadrul Programului Erasmus+ a fost şi este o prioritate importantă care prefigurează strategia de internaţionalizare a universităţii. Programul Erasmus a ajuns în prezent la un buget estimat de 26,2 miliarde EUR, sumă care reprezintă aproape dublul finanţării de care a beneficiat programul în perioada de bugetare anterioară (2014-2020).(https://erasmus-plus.ec.europa.eu/ro/about-erasmus/what-is-erasmus)
Pentru perioada 2021-2027 programul pune un accent puternic pe incluziunea socială, pe tranziţia verde şi pe cea digitală şi pe promovarea participării tinerilor la viaţa democratică. De asemenea, programul Erasmus + reprezintă un reper important pentru fiecare instituţie de învăţământ superior responsabilă şi interesată de promovarea calităţii deoarece sprijină priorităţile şi activităţile definite în contextul Spaţiului european al educaţiei, în Planul de acţiune pentru educaţia digitală şi în Agenda pentru competenţe în Europa.
În acest context, printre activităţile gestionate de către Biroul Erasmus+ al Universităţii Spiru Haret se numără şi trei mobilităţi organizate pentru cadre didactice care au implicat de curând deplasarea a trei cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţe Economice din Bucureşti, în perioada 11-15.09.2023 la South-West University „Neofit Rilski” din Blagoevgrad. domnul conf.univ.dr. Cristian Uţă a efectuat o mobilitate de predare în domeniul economiei, în timp ce doamna conf.univ.dr. Lăcrămioara Hurloiu şi domnul conf.univ.dr. Iulian Hurloiu au efectuat fiecare câte o mobilitate de training având drept obiect schimbul de experienţă legat de o parte de implementarea sistemelor de e-learning la nivel instituţional şi respectiv managementul calităţii pentru instituţiile de învăţământ superior.
Partenerul bulgar, Universitatea South-West University „Neofit Rilski” din Blagoevgrad se află printre partenerii instituţionali cu care Universitatea Spiru Haret a încheiat colaborări de curând, ambele instituţii fiind partenere într-un important proiect cu fonduri europene – „Project No. BG05M2OP001- 2.016-0005 ‘Modernization of South-West University „Neofit Rilski”, Blagoevgrad, National Military University „Vasil Levski”, Veliko Tarnovo, and Sofia University „St. Kliment Ohridski”, Sofia”, şi de asemenea partenere în cadrul programului Erasmus +, acţiunea cheie KA-131 – Mobilităţi in domeniul universitar.
Universitatea South-West University „Neofit Rilski” din Blagoevgrad este o insti-tuţie de tradiţie în sistemul de învăţământ de stat din Bulgaria, fiind una dintre universităţile importante şi reprezentative la nivelul întregii ţări. Universitatea s-a înfiinţat în 1975, funcţionând iniţial ca o filială a Universităţii din Sofia şi având un caracter de premieră naţională, fiind prima instituţie din Bulgaria care a organizat cursuri de pedagogie pentru educatori şi învăţători. În 1995 instituţia devine universitatea din prezent, având autonomie proprie şi denumirea consacrată. La ora actuală universitatea deţine şapte facultăţi (Facultatea de Drept şi Istorie, Facultatea de Ştiinţe Economice, Facultatea de Artă, Facultatea de Matematică şi Ştiinţe Naturale, Facultatea de Pedagogie, Facultatea de Filozofie, Facultatea de Filologie) şi un colegiu – Colegiul de Ştiinţe Tehnice, având un număr de aproximativ 10000 de studenţi la ciclul licenţă, master şi doctorat şi peste 500 de cadre didactice titulare.
Cooperarea inter-instituţională în cadrul programului Erasmus+ este statuată prin acordul semnat între cele două instituţii pentru programele de studii referitoare la ştiinţe economice, drept, psihologie şi pedagogie, sport şi kinetoterapie, fiind acoperite astfel majoritatea domeniilor de interes pentru Universitatea Spiru Haret.
Activităţile derulate în cadrul mobilităţii s-au bucurat de o implicare exemplară din partea cadrelor didactice şi a studenţilor de la Facultatea de Ştiinţe Economice a universităţii gazdă. Prelegerile legate de principalele trenduri din Economia Mondială şi comparaţia efectuată între economiile Bulgariei şi României au suscitat un real interes fiind considerate o ocazie extrem de bună pentru achiziţionarea de noi competenţe de către studenţii bulgari.
Schimbul de experienţă în domeniul implementării sistemelor de e-learning a fost de asemenea fructuos deoarece ambele instituţii folosesc cu succes platforma Blackboard, diferenţele notabile existând la nivelul implementării cursurilor online – în Bulgaria fiind extrem de populară platforma de streaming BigBlueButton, platformă care nu este folosită deloc de către instituţiile din România.
În ceea ce priveşte calitatea în învăţământul universitar, experienţele celor două instituţii sunt de asemenea diferite, existând atât proceduri sau indicatori similari cât şi diferenţe de natură organizatorică şi procesuală adaptate realităţilor specifice fiecărui sistem de învăţământ în parte.
Ca o impresie generală, vizita celor trei cadre didactice a fost o primă activitate de tip Erasmus derulată în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice a universităţii din Blagoevgrad, care se poate caracteriza drept o bază de pornire extrem de benefică pentru alte vizite şi pentru o colaborare viitoare de succes pentru cele două instituţii. Cadrele didactice din România au stabilit relaţii strânse cu un colectiv unit, cu un înalt nivel profesional şi foarte deschis către cooperare şi transparenţă.
În noul an universitar se preconizează derularea în continuare a mai multor mobilităţi între cele două instituţii, atât incoming cât şi ongoing, precum şi intenţia de a angrena un număr de studenţi în mobilităţi similare adresate studiilor sau practicii de specialitate. (Conf.univ.dr. Cristian UŢĂ, Conf.univ.dr. Lăcrămioara HURLOIU, Conf.univ.dr. Iulian HURLOIU)