• 30 de ani de activitate, promovare a artei şi a spiritualităţii româneşti. • Corul Symbol a fost înfiinţat la data de 18 septembrie 1990 de către profesorul Jean Lupu, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist, aducând o notă de unicitate în peisajul muzicii corale româneşti. Membrii corului sunt cu toţii solfegişti şi cu credinţă în Dumnezeu. • Obiectivele precizate în statutul corului sunt: de a populariza, cu predilecţie, creaţia naţională, laică şi religioasă, precum şi de a contribui la înălţarea spirituală a auditoriului şi la retuşarea imaginii despre copiii României.
Corul de Copii şi Tineret Symbol al Patriarhiei Române, condus de diacon-profesor Jean Lupu şi de conf. univ. dr. Luminiţa Guţanu Stoian, împlineşte 30 de ani de activitate, de promovare a artei şi a spiritualităţii româneşti. Aniversarea este marcată prin lansarea cărţii Corul Symbol – 30 de ani de slujire a Muzicii, a Bisericii şi a Ţării, scrisă de părintele şi fondatorul corului, diacon-profesor Jean Lupu, carte apărută la Editura Basilica, cu binecuvântarea Prefericitului Părinte Patriarh Daniel, şi lansarea celui de-al şaptesprezecelea CD al corului – Veste-am adus.
Înfiinţat în 18 septembrie 1990 de către profesorul-diacon Jean Lupu, Corul Symbol constituie o prezenţă neîntreruptă în peisajul cultural-artistic românesc şi internaţional. De la bogata activitate concertistică în ţară şi în străinătate, până la participările la festivalurile şi concursurile internaţionale de profil, Corul Symbol a confirmat valoarea şi calitatea actului artistic, transformându-se într-un veritabil vector de imagine a României. Încă de la începutul apariţiei sale, Corul Symbol s-a remarcat ca deschizător de drumuri, marcând numeroase premiere. A fost primul cor de copii înfiinţat ca asociaţie după Revoluţia din Decembrie 1989, care s-a ridicat prin propriile puteri şi a rămas la un nivel ridicat timp de treizeci de ani. A fost primul cor de copii care a susţinut un concert de colinde la Ateneul Român (16.12.1990), primul cor de copii şi singurul care a dat integral răspunsurile la Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, primul care a înregistrat un disc de colinde (1991) şi apoi dublul album conţinând cântările Sfintei Liturghii cu preot şi diacon (1992). Mai mult, Symbol este singurul cor de copii din România care îşi însuşeşte repertoriul prin descifrarea partiturilor, ceea ce constituie o particularitate, o marcă distinctivă. Symbol a ştiut să ţină mereu aprinsă făclia fiinţei naţionale prin promovarea creaţiei corale autohtone.
Repertoriul său este foarte variat, cuprinzând lucrări de folclor, muzică bizantină, creaţii corale ale compozitorilor români şi străini, dar şi muzică clasică românească şi universală, colinde etc., ceea ce asigură succesul. Dovadă stau şi cele două concerte susţinute anual la Ateneul Român, în cadrul stagiunii Filarmonicii George Enescu, care au loc de fiecare dată cu casa închisă.
În cei treizeci de ani de activitate neîntreruptă, formaţia a acumulat un palmares impresionant: concerte în întreaga lume, o bogată discografie, peste 20 de premii naţionale şi internaţionale de mare valoare. Peste hotare, Corul Symbol a participat la festivaluri şi concursuri, fiind laureat la Karditsa – Grecia, Cantonigros – Spania, Chişinău – Republica Moldova, Noyon – Franţa, Bydgoszcz – Polonia, Viena – Austria, Varna – Bulgaria, Ohrid – Macedonia, Preveza – Grecia, Venetia – Italia, şi a susţinut turnee de concerte în Grecia, Franţa, Belgia, Republica Moldova, Elveţia, Austria, Ungaria, Rusia, Spania, Germania, Norvegia, Lituania, Italia, Bulgaria şi Canada. Corul Symbol a imprimat în Kardex, la Radiodifuziunea Română, peste 100 de lucrări corale şi a realizat 18 discuri, dintre care patru CD-uri însoţite de casete audio, şi alte 17 CD-uri. Există, de asemenea, o casetă video intitulată Vocile Îngerilor.
Corul Symbol a fost nominalizat în 2001 şi 2002 la Premiile Industriei Muzicale Româneşti, alături de artişti profesionişti precum Ion Voicu şi Mădălin Voicu, Dan Iordăchescu şi Corul Madrigal, în anul 2008 la Premiile Revistei Actualitatea Muzicală a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, iar în 2017 a câştigat prima ediţie a Concursului Naţional Gala Premiilor Excelsior, fiind astfel nominalizat să reprezinte România la Eurovision Choir of theYear 2019, varianta pentru coruri a renumitului concurs Eurovision.
Corul Symbol este recunoscător celor care l-au sprijinit cu dăruire în activităţile sale. Activitatea sa poate fi urmărită pe www.symbol-chorus.ro sau pe pagina oficială de Facebook (Corul Symbol).
Dorim mulţi ani şi activitate prolifică acestor minunaţi corifei ai cântului coral şi suntem alături de ei, cu admiraţie, la această importantă aniversare. Aplauze şi flori!
Turnee: România, Republica Moldova, Bulgaria (1995,1998, 2011), Ungaria (1996), Grecia (2008, 2009, 2014, 2015), Italia (2000, 2003, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 2019), Germania (1998, 2001, 2003, 2006, 2008), Olanda (2001, 2002), Irlanda (2004), Suedia (2002, 2004), Spania (2002, 2008), Franţa (2008), Elveţia (2010), Austria (2008, 2010), Polonia (2007, 2009), Macedonia (2006, 2014), Lituania (2009), Israel (2006), China (2002), Belgia (2004, 2013, 2016, 2018, 2020), Canada (2017). Premii: • 1991, Karditsa, Grecia – Trofeul pentru cea mai bună interpretarea muzicii bizantine; • mai 1992, Zalău – Premiul I la Festivalul Concurs Ecouri transilvane; • iulie 1993, Bucureşti, Premiul Special al Juriului; • iulie 1996, Cantonigros, Spania – Premiul I şi Premiul Publicului (dintre 64 de formaţii participante); •1998, Chişinău, Republica Moldova – Premiul I la Festivalul Concurs Gavriil Musicescu; • 1998, Noyon, Frana – Premiul al II-lea (Premiul I nu s-a acordat) şi Premiul Special al Juriului pentru lucrarea impusă; • 1999, Bydgoszcz, Polonia – Premiul al II-lea la Concursul Coral European; • 28 noiembrie 2010, Viena, Austria – Diploma de Aur, categoria Coruri de Copii, şi Diploma de Argint, categoria Muzică Sacră la Concursul Internaţional Franz Schubert; • iunie 2011, Pomorie, Bulgaria – Diploma pentru excelentă interpretare la Festivalul Concurs Internaţional de Muzică Ortodoxă; • mai 2012, Varna, Bulgaria – Premiul al III-lea, la Concursul Internaţional Gheorghi Dimitrov; • august 2014, Ohrid, Macedonia – Premiul I la Concursul Coral Internaţional; • iulie 2015, Preveza, Grecia – Premiul I şi Medalia de Aur pentru Corul de Copii, Medalia de Aur pentru Corul de Tineret şi Premiul Special Cel mai bun dirijor la Concursul Coral Internaţional; • iulie 2016, Veneţia, Italia – Medalia de Aur pentru Corul de Tineret, Medalia de Aur la Categoria Muzica Sacră şi Medalia de Argint la Categoria Grand Prix la Concursul Coral Internaţional Claudio Monteverdi; • decembrie 2017, Bucureşti - Gala Premiilor Excelsior, Marele Premiu şi Trofeul, urmând să reprezinte România la EUROVISION CHOIR 2019.
Preşedinte – Fondator, Profesor – Diacon Jean LUPU
Profesorul Jean LUPU, fondatorul corului şi preşedintele Asociaţiei Corale de Copii şi Tineret Symbol, şi-a făcut studiile la Seminarul Teologic Ortodox din Craiova, la Liceul Radu Greceanu din Slatina şi apoi studii muzicale la Timişoara şi Bucureşti, fiind absolvent al Universităţii Naţionale. Jean Lupu s-a remarcat prin valoarea şi multitudinea preocupărilor sale: a fost un excelent profesor de muzică şi inspector şcolar de specialitate, timp de 17 ani, la ISMB până la pensionarea sa din anul 2000. A participat cu comunicări ştiinţifice la simpozioane, a scris sute de articole în presa de specialitate şi în cotidiene, a publicat patru culegeri de cântece, care însumează 725 de piese pentru copii, tineri şi adulţi şi, mai ales, a publicat, prin concurs, cinci manuale şcolare pentru clasele a IV-a, a VII-a, a VIII-a, a IX-a şi a X-a. Cartea sa Educarea auzului muzical dificil este o carte de referinţă în toate marile biblioteci. De menţionat Dicţionarul Universal de Muzică, la care este coautor şi coordonator. A primit două distincţii de Profesor Evidenţiat, în 1975 la Slatina şi în 1981 la Bucureşti, şi Diploma de Excelenţă acordată de către Ministerul Educaţiei Naţionale după pensionarea sa, în anul 2006.
Pe tărâm artistic, a dirijat corurile Ciprian Porumbescu şi Lirica din Slatina, corul Liceului Pedagogic din Bucureşti; în 1978 a înfiinţat şi corul Cantata al sectorului 6, iar din 1990 a înfiinţat corul Symbol, pe care l-a afiliat Patriarhiei Române. A organizat turnee şi a participat la concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale, aducând mulţi lauri României. A fost onorat cu premii naţionale şi internaţionale, precum şi distincţiile oferite de către Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Asociaţia Naţională Corală din România şi Patriarhia Română. Din 2007 este membru al Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, şi tot în 2007 a fost inclus şi în Enciclopedia Personalităţilor din România. Marele muzicolog Viorel Cosma i-a dedicat patru pagini în monumentala sa lucrare Muzicieni din România. A compus şi publicat 45 de cântece pentru copii, regrupate în cartea Gâze şi flori, înregistrate şi animate pe Youtube. re peste 300 de articole publicate, peste 100 de interviuri în cele mai răspândite ziare şi reviste şi renumite posturi de radio şi televiziune. Tot la acest capitol sunt de menţionat cărţile sale: Mărturisire – Viaţa ca un labirint, Cântând să ne bucurăm şi Borne pe cale.
Domnul Jean Lupu a fost declarat Cetăţean de onoare al municipiului Slatina, în 1993, al comunei sale natale, Brâncoveni, în 1998, şi al judeţului Olt în 2010. În 2006, Consiliul Sectorului 6 l-a declarat Omul Anului pentru impresionanta sa activitate. Patriarhia Română i-a acordat Crucea Patriarhală ca mirean în 1995, Crucea Patriarhală şi gradul de Iconom Stavrofor ca diacon, în 2000, Ordinul Sf. Împăraţi Constantin şi Elena în 2010 şi Ordinul Sf. Apostol Andrei-Ocrotitorul României în 2015; în 2011, Episcopia Caransebeşului i-a conferit Ordinul Episcop Elie Miron Cristea. Pe 22.01.2020, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a conferit Crucea Patriarhală, ediţia nouă.
Director – Dirijor principal, Luminiţa GUŢANU STOIAN
Luminiţa Guţanu Stoian, conf.univ. dr. la Universitatea Spiru Haret, dirijor principal al Corului de Copii şi Tineret Symbol, dirijor adjunct al Corului Patriarhiei Române Nicolae Lungu, dirijor şi fondator al grupului coral Lyris (fost Ad Libitum ), s-a născut la Chişinău, Republica Moldova. A urmat studiile de Masterat, specializarea Dirijat cor academic în cadrul Universităţii de Arte din Chişinău, după absolvirea Institutului de Arte din Chişinău (actualmente – Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice), specializarea Dirijat cor academic. Între 1995 şi 1997, a beneficiat de două burse importante: Bursa de Merit a Fundaţiei Maria Bieşu şi Bursa de Merit George Enescu. În 2003 şi-a luat titlul de Doctor în Muzică cu lucrarea Opera din Basarabia în secolul XX, în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
Este prima femeie-dirijor la pupitrul Coralei Nicolae Lungu a Patriarhei Române. Laureată Premiului Special Cel Mai Bun Dirijor, Concursul Internaţional Coral de la Preveza-Grecia (2015). În calitate de Dirijor al Corului Symbol a câştigat Medalia de Aur la Concursul Internaţional Fr.Schubert din Viena –Austria (2010), Premiul I la Concursul Internaţional Coral de la Ohrid-Macedonia (2014), două Medalii de Aur la Concursul Internaţional Coral de la Preveza-Grecia (2015), două Medalii de Aur şi una de Argint la Concursul Internaţional Coral Claudio Monteverdi de la Veneţia-Italia (2016), Marele Premiu şi Trofeul – Gala Premiilor Excelsior (2017). 2016 şi 2017 – a fost inclusă în Dicţionarul Personalităţilor din România. În 2016 i s-a acordat Ordinul Sf. Martir Antim Ivireanul, înalta distincţie a Patriarhiei Române, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Este autoarea a patru cărţi, peste 50 de studii publicate în reviste de specialitate naţionale şi internaţionale, peste 80 de participări la sesiuni şi conferinţe internaţionale, organizator de conferinţe şi membru în comitete ştiinţifice. În calitate de Dirijor-invitat a colaborat cu Opera Română de la Iaşi (premiera Indiile galante de Jean Baptiste Rameau, spectacol regizat de Andrei Şerban, 2012), Dirijor în cadrul Festivalului George Enescu (2013), Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi – Dirijor-invitat la Corul de Camera Preludiu (ediţiile 23, 24, 25-2013, 2014, 2015). (George V. GRIGORE)