Doamna Dora Ocoliceanu, Ocoliceanu Cornelia Dorina în acte, ne surprinde iar plăcut cu lucrări făcute într-o tehnică aparte. Am revenit în universul aparte al lucrărilor semnate DO, adică Dora Ocoliceanu.
Care sunt pictorii români care va plac mai mult?
Îmi plac pictorii români în general, dar în mod special:•Nicolae Grigorescu, pentru prezentarea vieţii într-un mod liric şi uman • Theodor Aman, pentru lucrările cu teme mitologice, istorice şi religioase • Ţuculescu, pentru cromatica puternica şi stilizarea formelor.
Dar dintre coloriştii străini de care vă simţiţi mai aproape?
Îmi general îmi plac clasicii şi în mod special îmi place Leonardo Da Vinci, pentru geniul său creator, perfecţiunea şi mesajele ascunse din operele lui. De asemenea îmi place Pablo Piccaso, pentru originalitatea creaţiilor lui. Alt pictor care m-a inspirat este Vincent van Gogh, pentru forma, culoarea şi emoţiile din opera lui. Pot aminti pe Michelangelo, alt clasic genial, Salvador Dali, pentru scurgerea timpului în mod suprarealist din opera lui foarte originală, şi mulţi alţii pentru culorile şi gândurile puse în operele lor.
Ce rol au avut muzeele, expoziţiile, galeriile de artă în educarea simţului dumneavoastră artistic?
A fost o perioadă când frecventam galeriile de artă, expoziţiile şi muzeele foarte des, îmi plăcea să stau într-o galerie de artă să admir ce era expus, chiar dacă nu înţelegeam uneori mesajul trimis de autor, şi acest lucru m-a făcut să încerc să pătrund în gândul autorului. Acum fac mai rar acest lucru. Acum pictez ideile mele, chiar dacă nu toate vor fi înţelese de toată lumea, mă bucur că există şi cei cărora le place ceea ce fac.
Dintre toate tehnicile folosite, cu care va simţiţi mai confortabil?
În perioada scolii iubeam acuarela, îmi plăcea felul în care pe planşa udă se îmbinau culorile, cum curgeau una prin alta şi creau valuri, unde multicolore, irizaţii şi la final crearea unui lucru real din aceste combinaţii. Acum planşele mele, pe care creez diferite texturi de coaja de ou, de nisip, chiar şi grâu, frunze, nu-mi permit să folosesc acuarele şi prefer acrilicele care au stabilitate şi susţin textura.
În afară de postările pe internet, în ce loc pot admiratorii dumneavoastră să vă întâlnească tablourile?
Deocamdată pe internet, unde am foarte mulţi admiratori. Am participat la expoziţii internaţionale pe net, de unde am primit multe recunoaşteri internaţionale, unde mi-au fost expuse lucrări şi de unde am primit, pe lângă diplome de participare, chiar şi diplomă de excelenţă artistică. Am încercat la galeriile de artă dar mi s-a explicat că prioritate au pictorii cu diplomă, dar şi aceştia cu programare ce durează minim 2 ani. Anul trecut am participat la o expoziţie la Sibiu şi mi-a plăcut curiozitatea participanţilor pentru stilul meu. Am fost invitată în acest an pentru o expoziţie la Mall Timisoara, acum am o invitaţie de a participa la o expoziţie la Castelul Huniazilor la Hunedoara, de la doamna Mariana Frum, o doamnă care iubeşte arta şi este un om deosebit, care are loc între 5 şi 30 iunie 2023, şi unde voi participa cu patru lucrări, şi sper că arta mea să fie plăcută şi admirată. Dumneavoastră vă mulţumesc pentru tot ce faceţi, sunteţi omul care ne arată şi pe noi, pe amatori, care iubim culoarea, lumii care astfel află că existăm şi creăm ceea ce avem în suflet pentru ei. Cu stimă, Dora Ocoliceanu. DO este nota cu care îmi semnez picturile.
Mulţumim frumos!
Concluzia? O tehnică aparte. Oul, simbolul vieţii, este folosit la realizarea unor lucrări despre viaţă, suferinţă, bucurie. În ce ne priveşte, dorim din toată inima numai bucurii invitatei noastre de astăzi! Şi mult succes la expoziţiile viitoare!
Aristotel BUNESCU https://agentiadepresaculturalasisportiva.wordpress.com